Pe 13 şi 14 august, bucureştenii şi turiştii sunt aşteptaţi în ultimul weekend pietonal al verii la „Străzi deschise” cu plimbări urbane şi noi activităţi recreative pe Calea Victoriei şi activităţi sportive pe şoseaua Kiseleff.
Weekendurile pietonale „Străzi deschise” din zona centrală se reiau în luna septembrie.
Zone pietonale / Străzi deschise 13-14 august 2022, între orele 09:00 şi 22:00:
- Calea Victoriei între Piaţa Victoriei şi Splaiul Independenţei;
- Șoseaua Kiseleff între str. Arh. Ion Mincu și str. Monetăriei;
Programul „Străzi deschise, București” pe Calea Victoriei și Șoseaua Kiseleff | 13-14 august
Programul activităţilor de weekend de pe Calea Victoriei se deschide sâmbătă, 13 august, de la ora 11.00, cu un marş în premieră al factorilor poştali între Bulevardul Elisabeta şi Splaiul Unirii.
Cunoscută pentru proiectele culturale muzicale destinate susţinerii copiilor talentaţi din medii defavorizate, Asociaţia „Viitorul Nostru” este prezentă weekendul acesta la „Străzi deschise” cu ateliere de percuţie şi suflători în faţa Muzeului Naţional de Istorie a României, iar în zona Bisericii Kretzulescu, publicul se poate bucura de spectacole folclorice pregătite de Asociaţia „Doiniţa Dance Studio”.
O altă noutate a weekendului, campania de conştientizare prin artă a felului în care se schimbă clima „One Minute Older” ajunge în acest weekend la „Străzi deschise” cu activarea „Punga cu pungi nu mai are loc în viaţa ta. Doneaz-o!”.
Iniţiată de Fundaţia 9, campania strânge un milion de pungi de plastic pe care le transformă în artă. Pe 13 şi 14 august, pietonii „Străzilor deschise” sunt invitaţi să contribuie la o viitoare instalaţie de artă şi să depună pungi de plastic la punctul de colectare al campaniei din Piaţeta Teatrului Odeon.
Pictorul de icoane bizantine Liviu Balâc, distins de Ministerul Culturii cu titlul onorific de "Tezaur Uman Viu", aşteaptă pe cei mici şi mari şi în acest weekend în faţa magazinului Romartizana de pe Calea Victoriei, de data aceasta cu un atelier de pictură pe vitralii.
Teatrul Masca revine duminică în faţa Muzeului de Istorie cu cele mai cunoscute statui vivante din portofoliul său.
În acest weekend, „Străzi deschise” prezintă două proiecte câştigătoare ale Apelului deschis pentru completarea programului artistic al evenimentului. Spectacolul de dans contemporan „The Last Raid of Humankind” (Ultimul atac al umanităţii), ce va avea loc pe 13 august, de la ora 20.00 în zona Bisericii Kretzulescu, reprezintă manifestarea fizică a sentimentelor în momentul conștientizării unui potențial final. Produs de compania de dans Contemporary Creative Dreamers şi regizat de Daniel Alexandru Dragomir, „The Last Raid of Humankind” a fost itinerat în teatre din ţară şi în cadrul Programului Cultural „Timişoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”.
Un alt proiect selectat în urma Apelului deschis „Străzi deschise”, „riTM – Bucharest Session” aduce împreună duminică, 14 august, de la ora 20.00, dansul contemporan şi muzica instrumentală într-un spectacol semnat de Alexandra Bălăşoiu, în faţa Bisericii Kretzulescu.
Gândit ca o instalaţie participativă, „De ce iubeşti Bucureşti” de pe geamul magazinului Muzica invită în acest weekend pe trecători să marcheze prin cuvinte sau forme oraşul aşa cum îl simt, îl imaginează sau şi-l doresc.
Din seria proiectelor propuse de operatorii culturali independenţi ai oraşului şi implementate de ARCUB în cadrul Burselor de idei „Bucureşti RE:imaginat”, „Tramvaiul Bookureşti” porneşte sâmbătă, 13 august, în a patra călătorie cu tramvaiul de epocă prin oraş. Gândit ca o serie de evenimente artistice „în mişcare” ce redescoperă spaţiul urban prin intermediul poeziei, al muzicii şi al poveştilor, proiectul propus de Asociaţia „Arta nu muşcă” s-a bucurat de entuziasmul bucureştenilor şi este deja un eveniment sold-out.
Un alt proiect câştigător al Burselor de idei „Bucureşti RE:imaginat”, „În echilibru/(Un)balanced” revine la „Străzi deschise” cu mobilierul stradal din faţa Hotelului Radisson, ce încurajează trecătorii să interacţioneze între ei folosind şezlongul pentru trei persoane, banca-balansoar pentru cinci persoane sau scaunul înalt.
Traseul pietonal de pe şoseaua Kiseleff este activat sâmbătă şi duminică, între orele 9.00-21.00, de locuri de joacă şi mişcare pentru cei mici.
Şcoala de Artă Bucureşti revine în programul „Străzilor deschise” şi de această dată cu o expoziţie de pictură ce va fi deschisă în ambele zile de weekend, la Casa Eliad din Bulevardul Mircea Vodă, între orele 12:00 şi 18:00.
Restricții rutiere
Calea Victoriei | În perioada 13-14 august 2022, pe durata restricţiilor instituite, se va permite traversarea mașinilor pe Calea Victoriei, pe strada Sevastopol, strada Gheorghe Manu, Bulevardul Dacia, pe strada George Enescu, strada Ştirbei Vodă, Ion Câmpineanu, Bulevardul Regina Elisabeta. Traficul Societăţii de Transport Bucureşti va fi deviat, fără afectarea călătorilor. Rutele alternative de transport sunt disponibile pe: https://tpbi.ro/sapte-linii-de-autobuz-modificate-in-zilele-de-weekend-din-perioada-30-aprilie-16-octombrie-pentru-desfasurarea-evenimentului-strazi-deschise/
Se va permite accesul riveranilor către domiciliu, precum şi către unităţile economice din zonă conform indicatoarelor montate temporar pe durata restricţiilor, pe următoarele străzi: strada Frumoasă între strada Sevastopol şi Calea Victoriei, strada Gina Patrichi între bulevardul Lascăr Catargiu şi Calea Victoriei, Calea Griviţei între strada Constantin Budişteanu şi Calea Victoriei, cu menţiunea că accesul auto al riveranilor va fi redirecţionat către aleea din faţa Palatului Ştirbei, apoi către strada Banului.
Traficul rutier pe Calea Victoriei și Șoseaua Kiseleff se reia pe timpul nopții până dimineața (în ziua de sâmbătă spre duminică), începând de la ora 22:00 până la ora 09:00.
Șoseaua Kiseleff | Traficul va fi restricționat pe segmentul cuprins între str. Arh. Ion Mincu și str. Monetăriei, fără afectarea traficului rutier în intersecție.