Ori de câte ori treci pe lângă o magnolie, este imposibil să nu te oprești și să admiri florile deosebite ale acesteia. De regulă înflorește primăvara, însă poți vedea și vara flori de magnolie în zonele reci, unde clima este decalată și căldura se instalează mai târziu. Dacă știi cum să o plantezi astfel încât să reziste în curte sau grădină te vei bucura în fiecare an de frumoasele flori. În următorul articol vei descoperi detaliile necesare pentru plantarea și întreținerea magnoliei care îți aduce o stare de bună dispoziție ori de câte ori o privești. Acest arbust cu valoare decorativă ridicată are peste 120 de specii și poate crește cât un copac de 8-10 metri în înălțime.
Cuprins
1. Magnolie - un arbust minunat de plantat în curte
Magnolia este un arbust care face parte parte din familia Magnoliaceae. Acest arbust cu origini străvechi poate trăi până la 100 de ani și, în timp, se poate transforma într-un veritabil arbore. Se observă mărimea și grosimea petalelor magnoliei care demonstrează că sunt destul de rezistente în timp. Aspirația fiecărui om pentru frumos reprezintă o parte din destinul său. Dacă vezi frumosul în fiecare arbore, arbust sau floare și te bucuri de minunile oferite de Natură înseamnă că ai toate șansele să ai o viață împlinită.
Tot parcursul dezvoltării, de când se plantează magnolia în ghiveci până la înflorirea acesteia vor fi prezentate în continuare. Unele specii înfloresc înaintea înfrunzirii (înflorire protantă), altele puțin mai târziu după înfrunzire.
Culorile florilor diferitelor specii de magnolie pot fi albe, roz, ciclam, grena, mov și galbene.
Perioada propice pentru plantare este la sfârșitul lunii aprilie sau primăvara de timpuriu, pentru ca dezvoltarea arbustului să fie optimă. Este ideal să plantezi o magnolie din ghiveci după doi ani de creștere, în perioada primăverii sau toamna. Aceasta trebuie să aibă rădăcină cu pământ pentru a rezista după plantare. Dacă rădăcinile sunt nude există șanse să fie ruptă rădăcina și să nu se prindă arbustul.
Este foarte important cum se plantează magnolia în grădină pentru ca această plantă frumoasă să se prindă și să înflorească.
Cum se prinde magnolia? Iată AICI!
- Se alege o zonă însorită, cu soare în prima parte a zilei (dimineața)
- Se evită zonele cu umbră
- Se poate planta primăvara devreme sau toamna
- Este de preferat primăvara, în perioada de repaus vegetativ
- Solul să fie ușor acid, nu calcaros
- Solul să fie lutos, fertil, drenat foarte bine
- Se sapă o groapă suficient de mare, cu diametrul de două ori mai mare decât al magnoliei
- La baza gropii se pune pietriș și nisip pentru un bun drenaj al apei
- Pământul scos din groapă se amestecă bine cu pământ de frunze din pădure sau gunoi de grajd
- Se scoate magnolia din ghiveci cu tot cu pământ și se pune peste nisip
- Se adaugă o parte din pământul scos, nu tot
- Adâncimea de plantare trebuie să corespundă cu cea din ghiveci
- Se tasează bine la nivelul solului pentru stabilitatea plantei
- Se face un șanț în jurul magnoliei pentru a o putea uda foarte ușor
- Se pune un arac sau tutore aproape de magnolie pentru a o proteja de vânt
- Se evită transplantarea și tăierile pentru a preveni dezvoltarea bolilor și dăunătorilor
- Se udă o dată pe săptămână dacă se plantează primăvara
- Plantele tinere au nevoie de suficientă apă pentru a crește și a se dezvolta.
Cu ce stropim magnolia?
Cea mai practică soluție împotriva bolilor și dăunătorilor este Zeama Bordeleză. Aceasta este obținută dintr-un amestec de apă de var (var stins) și piatră vânătă (sulfat de cupru).
Tu Arunci zațul de cafea? Uite câte se pot face cu el pentru a transforma un deșeu organic în bunuri valoroase: tratament împotriva dăunătorilor și îngrășământ natural.
Cum se înmulțește magnolia?
- prin semințe
Aceasta crește în aproximativ 5-7 ani.
- prin marcotaj
Aceasta crește în circa doi ani.
- in vitro
Aceste tehnici moderne sunt optime, însă mai puțin practicate. Cercetătorii utilizează această metodă pentru obținerea noilor specii de magnolie.
Dacă vrei să știi în cât timp crește magnolia trebuie să alegi metoda cea mai eficientă care se corelează cu dorința de a cultiva acest arbust minunat.
De buna creștere și dezvoltare depinde în ce lună se plantează magnolia: aprilie sau septembrie. Cea plantată în toamnă poate fi mai sensibilă dacă nu se protejează de vânt și îngheț.
2. Magnolia - arbustul care îți transformă curtea într-un colț de rai
Când se plantează magnolia primăvara, la sfârșitul lunii aprilie trebuie să ai grijă să alegi o zonă însorită, în special dimineața, nu și după amiază.
Locul unde se plantează magnolia trebuie să fie ferit de umbră și poluare, pe un sol fertil, bine drenat.
Cum se îngrijește magnolia?
- Plantarea este efectuată la înălțimea pe care o au rădăcinile, cu grijă pentru a nu rupe vreuna din rădăcini. Tutorele care sprijină tânărul arbust se va scoate după un an
- Udarea se efectuează mai ales în prima etapă de plantare și pe timpul verii, săptămânal
- Tăierile se efectuează cu prudență, deoarece nu sunt neapărat necesare. Totuși, dacă vrei să reduci din crengi vei aștepta până trec florile din primăvară și poți tăia la câteva noduri sub floarea uscată (la începutul verii) din Magnolia Grandiflora
- Îngrășămintele utilizate vor conține complexul azot fosfor potasiu (NPK) pentru normalizarea pH-ului solului și stimularea creșterii. În martie-aprilie este recomandat să predomine azotul și în septembrie-octombrie- potasiul
După felul cum arată magnolia poți să-ți dai seama că are cele mai mari flori dintre arbuști, ceea ce îi oferă un grad mare de spectaculozitate.
Dintre cele 200 de specii de magnolii se enumeră următoarele:
- Magnolia Soulangeana, una dintre cele mai întâlnite, cu flori roz; înflorește imediat când începe căldura, primăvara
- Magnolia Grandiflora, cu florile cele mai mari (aproximativ 25 de centimetri), înflorește la începutul verii și poate dura până în toamnă acest proces
- Magnolia Stellata, cu flori albe, în formă de stea care se dezvoltă înaintea înfrunzirii; înflorește primăvara, de timpuriu
- Magnolia Denudata care înflorește chiar din luna martie
- Magnolia Black Tulip, cu flori ciclam cu forma asemănătoare lalelei înflorește
- Magnolia Genie, cu flori de culoare grena
- Magnolia Liliiflora înflorește de la sfârșitul primăverii până în vară
- Magnolia Yellow Lantern, cu flori alungite de culoare galben, înflorește de primăvara până vara
- Magnolia Susan, cu florile de culoare mov, înflorește primăvara.
3. Când se plantează magnolia - recomandări practice și utile
De modul cum plantăm magnolia depinde buna creștere și dezvoltare a acesteia. Când se tunde magnolia, în luna iunie, vei avea grijă să tai destul de aproape de florile care s-au trecut, deși nu este obligatorie această operațiune. De aceea, depinde în ce lună înflorește magnolia: aprilie, mai sau iunie în funcție de zonă.
Dacă știi cum se îngrijește magnolia vei obține cele mai bune rezultate și toți trecătorii vor admira spectacolul oferit de frumoasele flori.
Când se plantează magnolia, la sfârșitul lunii aprilie este recomandat să alegi zona însorită, fără umbră și să sapi groapa suficient de mare pentru ca rădăcinile să se poată dezvolta suficient.
Cât de repede crește magnolia?
În primii ani de la plantare creșterea arbustului este destul de înceată (30-60 cm pe an, în funcție de soi), însă după 5 ani se observă o creștere din ce în ce mai bună. Astfel, o plantă matură ajunge de la 8 până la 20 de ani.
Când plantăm magnolia?
Dacă ai un ghiveci în care este magnolia cu rădăcină este ideal pentru a o planta primăvara devreme, în aprilie.
solul trebuie să fie fertil și, în caz contrar, să fie ajutat cu un complex de îngrășăminte complexe sau cu gunoi de grajd.
Există o specie, Magnolia Officinalis, cu proprietăți terapeutice deosebite:
- tratează tusea
- tonic general al organismului
- reduce indispozițiile și problemele intestinale
- calmant (scoarța arbustului) folosit în suplimentele alimentare.
Știai că…
- Magnolia este apărută încă din Antichitate, fiind polenizată de gândaci (înaintea apariției albinelor)
- Florile sunt foarte dure pentru a rezista polenizării de către gândaci
- Florile de magnolie simbolizează puritate și noblețe
- Floarea de magnolie a devenit simbolul oficial al mai multor țări și state.
Pentru combaterea bolilor și dăunătorilor se utilizează produse fitosanitare și fertilizatori, în timp ce se udă în mod eficient și eficace.
4. Când înflorește magnolia - spectacolul oferit de natură
În cât timp înflorește magnolia?
- Dacă înmulțirea este prin semințe: după opt ani
- Dacă înmulțirea este vegetativă (prin marcotaj): după un an.
Dacă ai înțeles cum se prinde o magnolie este momentul să cultivi acest arbust deosebit în curte sau grădină.
Când se plantează magnolia în grădină trebuie să știi ce tip de sol ai și să pregătești terenul pentru noua atracție a spațiului de lângă casa ta.
Insectele polenizează aceste flori de mărime mare, mai ales dacă acestea sunt deschise suficient și emană mirosul specific fiecărei specii.
Arbustul se dezvoltă cu atât mai rapid după modul cum înmulțim magnolia: dacă o plantăm din semințe avem de așteptat chiar și opt ani, însă metoda vegetativă este mai eficientă deoarece se văd rezultatele după un an.
Așadar, metoda de plantare este determinantă pentru a ști la cât timp înflorește magnolia.
Cum îngrijim magnolia?
- Plantăm pe teren fertil, în loc însorit în prima parte a zilei, fără umbră
- Udăm după plantare
- Tăiem puțin din ramurile a căror floare se trece sau pentru a forma o coroană globuloasă
- Utilizăm îngrășăminte organice sau NPK.
Valoarea decorativă a arbustului depinde în mare măsură de cât ține floarea de magnolie și culoarea acesteia. Dacă vremea este prietenoasă floarea ține două săptămâni. Unele specii de magnolie pot înflori de două ori pe an. Dacă apar brumele târzii de primăvară florile se ofilesc și cad. Vântul sau seceta pot afecta florile și de aceea cât ține magnolia înflorită se udă din abundență.
În funcție de modul cum se îmbogățește solul cu nutrienți și cum se udă magnolia depinde buna creștere și dezvoltare a acesteia.
De asemenea, după cum se taie magnolia se va observa o modificare a ritmului de creștere și dezvoltare. Această operațiune se efectuează cu mare prudență pentru a evita stagnarea creșterii sau uscarea arbustului.
Cele mai frecvente întrebări au răspunsuri simple:
- De ce nu îmi înflorește magnolia?
Dacă este obținută din semințe, așteaptă cel puțin 5 ani. Dacă este obținută prin înmulțire vegetativă poate înflori după un an.
- Unde plantăm magnolia?
Zona de plantat trebuie să fie însorită, fără curenți de aer și umbră.
- În ce se poate altoi magnolia?
Dacă vrei să obții rezultate optime altoiește arbustul pe portaltoi de Magnolia Kobus sau Acuminata, conform opiniei specialiștilor
- În ce perioadă se plantează magnolia?
Este preferabilă perioada primăverii (sfârșitul lunii aprilie)
- Cu ce se stropește magnolia?
Apa cu care se udă arbustul poate fi îmbunătățită cu un complex de îngrășăminte NPK.
- Ce pământ trebuie pentru magnolie?
Pământul fertil este combinat cu pământ de frunze din pădure și cu materii organice sau gunoi de grajd.
Toate magnoliile înfloresc primăvara, începând cu luna martie, cu excepția celei Grandiflora care înflorește vara. În funcție de zona în care te afli te vei putea bucura de fiecare specie de magnolie, mai ales dacă mergi în călătorie în toate colțurile țării, în fiecare anotimp.
Prin urmare, dacă vrei să plantezi cât mai multe specii de magnolii cu diferite flori ale acestui arbust cu valoare ornamentală deosebită ține cont de sfaturile și recomandările practice și utile în vederea obținerii unor rezultate spectaculoase.