Muzeul de Artă Contemporană Ars Aevi din Sarajevo, în parteneriat cu Goethe-Institut București și Muzeul Național al Țăranului Român, vă așteaptă marți, 27 august 2024, ora 19.00, la lansarea în România a proiectului transnațional if walls could tell, al artistului Mischa Kuball. Evenimentul va avea loc pe peluza din fața muzeului, din Șoseaua Kiseleff, numărul 3.
Proiectul transnațional if walls could tell, al artistului Mischa Kuball, chestionează instituțiile de artă cu privire la permeabilitatea lor față de grupuri sociale mai largi în cadrul unei comunități. Pe o perioadă de 2-4 săptămâni, trei pereți simbolici de muzeu vor fi instalați în spații publice din diferite orașe din Europa de Sud-Est, unde vor funcționa ca o scenă accesibilă pentru locuitori. Asemenea unui filtru, aceste ziduri vor colecta toate „urmele” de expresii culturale și urbane din viața locuitorilor, în afara instituțiilor culturale la care fac referire. Odată marcate de mediul înconjurător și de oameni, aceste scene se întorc apoi în contextul lor instituțional, pentru a păstra urmele lăsate sau pentru a fi inscripționate ulterior.
Cu textul lui Dos Passos rezonând în fundal, analogul museum_transfer - schimbarea de loc tranzitorie, aproape distopică, cu numeroasele sale inscripții - se concentrează pe urmele lăsate pe pereți, văzuți ca un spațiu temporar pentru exprimarea deschisă și nelimitată a cetățenilor într-un proiect artistic participativ în spațiul public. ”if walls could tell” pune întrebări sociale actuale: poate societatea civilă să trăiască fără muzee, iar asta dizolvă sau rupe promisiunea culturală față de generațiile viitoare? care sunt interacțiunile dintre societate, muzee, cetățeni, artiști și curatori?
Acționând ca un catalizator în acest context, Mischa Kuball deschide spațiul tuturor cetățenilor, care, la rândul lor, devin producători direcți de conținut, participanți și coautori în producția unei opere de artă colaborative. Aceștia sunt astfel considerați subiecți politici care ar trebui să-și poată însuși toate instrumentele disponibile prin care se transformă în utilizatori activi și nu în consumatori pasivi, ceea ce ridică întrebarea: ce se întâmplă atunci când cetățenii, potențialul public al muzeului și artiștii obțin „libertate de exprimare” în spațiul public, lucru neobișnuit pentru politica și practica expozițiilor muzeale?
Odată ce pereții sunt readuși în spațiul muzeului/galeriei, un aspect important al proiectului e orchestrarea unei dezbateri publice cu artiști, istorici de artă, teoreticieni și curatori, printre alții. Discuția se va baza pe aspectele și problemele sociale observate anterior în fiecare dintre contextele locale și va fi inspirată de intervențiile, declarațiile și amprentele lăsate în urmă pe pereți. Programele discursive specifice contextului vor fi dezvoltate împreună cu instituțiile partenere și cu vorbitori bine familiarizați cu contextele socio-politice și artistice locale. If walls could tell va fi lansat în spațiul public din preajma viitoarei clădiri Ars Aevi Muzeu de Artă Contemporană din Sarajevo, proiectat de Renzo Piano. După lansarea din Sarajevo, procedeul va fi reprodus în toate orașele/sediile partenere; începând cu 27 august 2024, la Muzeul Național al Țăranului Român din București, și va continua la Skopje, Kraljevica, Bihać, Čačak, Ljubljana, Chișinău și Cetinje în 2025. În fiecare dintre orașele partenere, după ce vor fi instalați în spațiul public, pereții se vor întoarce în muzeu sau în galerie, unde vor avea loc discuții de grup pentru a tematiza impactul artei participative în spațiul public și în contextul lor specific.
Proiectul se va încheia la WELTKUNSTZIMMER din Düsseldorf, unde va avea loc discuția finală cu toți partenerii.
Panelul de discuții din București va avea loc la Muzeul Țăranului sâmbătă, 14 septembrie 2024.
Curator: dr: Zoran Erić, Institutul pentru Filosofie și Teorie Socială, Belgrad
Despre artist
Artistul conceptual Mischa Kuball lucrează în sfera publică și instituțională din 1977. Din 2007, Kuball a fost profesor de artă publică la Academia de Arte Media din Köln, iar din 2006 până în 2008 profesor de artă media la Hochschule für Gestaltung/ZKM, Karlsruhe. Din 2015 este membru al Academiei de Științe, Litere și Arte din Renania de Nord-Westfalia, Düsseldorf. În 2016 a fost distins cu German Light Award. Din primăvara anului 2024, este membru asociat al Clusterului de excelență „Matters of Activity. Image Space Material” la Humboldt-Universität zu Berlin.
Parteneri
Ars Aevi Museum of Contemporary Art, Sarajevo
Muzeul Național al Țăranului Român, București
Museum of Contemporary Art, Skopje
Center for Contemporary Culture KRAK, Bihać
RIZOM [ K ] - Frankopan Castle, Kraljevica
Art Gallery “Nadežda Petrović”, Čačak
Center for Contemporary Art [KSA:K] with Galeria Plai, Chișinău
MGML – Match Gallery, Ljubljana
Faculty of Fine Arts, University of Montenegro, Cetinje
WELTKUNSTZIMMER, Düsseldorf
Proiectul este organizat în cooperare cu rețeaua Goethe Institute din țările partenere.
Parteneri media ai MNȚR: spotmedia.ro, Radio România, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Internațional, RFI România, Historia, Igloo, Arhitectura, Observator Cultural, Infinitezimal, Revista Timpul, Ziarul Lumina, LiterNet.ro, Agenția Națională de Presă AGERPRES, www.ordineazilei.ro, www.modernism.ro, propagarta.ro, www.matricea.ro, www.promenada-culturala.ro, www.daciccool.ro, www.gokid.ro, aiciastat.ro, www.invietraditia.ro, www.accmediachannel.ro, revistapatronatuluiroman.ro, cult-ura.ro, www.iqool.ro, arthood.ro, www.News24.ro, www.qmagazine.ro, visitbucharest.today, zelist.ro