Această floare viu colorată înflorește în special primăvara, când zilele devin mai lungi și mai calde. Astfel, lalelele au devenit un simbol al renașterii naturii și al frumuseții. În acest articol vei găsi informații despre caracteristicile și soiurile de lalele, precum și sfaturi despre plantarea și îngrijirea lalelelor.
Cuprins
1. Lalele: soiuri și caracteristici
Unele dintre cele mai populare și frumoase flori la nivel mondial, lalelele provin din Asia Centrală și au o istorie de mii de ani. În secolul al XI-lea au devenit foarte populare și apreciate în Turcia. 500 de ani mai târziu, în călătoriile lor în Asia, olandezii au văzut cât de frumoase sunt aceste flori și au început să le planteze și la ei în țară. Așa a devenit Olanda „Țara lalelelor”, fiind cel mai mare producător de lalele din lume.
Lalelele sunt considerate un simbol al iubirii adevărate, dar și al sacrificiului. Există o sumedenie de povești din folclor care spun că lalelele roșii au apărut din pământul unde s-a vărsat sânge pentru cei dragi. Fiecare culoare poate avea propria semnificație - cele roz pot însemna dragoste platonică sau pentru familie, iar lalelele albe reprezintă puritatea sau iertarea. Poți să-i oferi un buchet de lalele galbene unei persoane care îți face viața mai frumoasă, iar în semn de respect lalelele de culoare violet sunt o alegere foarte bună.
Lalelele sunt flori cu un colorit diversificat și o paletă largă de nuanțe: de la portocaliu, galben și roșu, până la violet, roz și îmbinări cromatice spectaculoase. Ele pot crește până la 30-38 de centimetri, iar unele soiuri foarte rare ajung chiar și la 80 de centimetri lungime.
Lalelele au petale mari care se pliază adesea spre interiori. Până când înfloresc, partea lor superioară a se aseamănă cu un mugure în formă de lacrimă. Pe măsură ce tulpina se înalță din pământ, petale vor începe să se deschidă. Altă caracteristică specifică este tulpina groasă, adesea împodobită cu frunze mari, de un verde intens, care contribuie la aspectul deosebit al acestei flori.
Lalelele sunt, în general rezistente. Dacă au destulă apă și lumină, florile primite cadou, în buchete, rezistă timp de șapte zile sau mai mult în vaze.
Soiurile de lalele sunt clasificate în 15 grupe oficiale în funcție de formă, dimensiune, timp de înflorire și origine genetică:
- Simple-timpurii: în formă de cupă, au în general o singură floare, ce crește pe o tulpină scurtă; aceste lalele înfloresc începând cu sfârșitul lunii martie.
- Simple-târzii: și acestea au o singură floare pe tulpină, fiind cunoscute pentru o gamă largă de culori; înfloresc la final de sezon;
- Duble-timpurii: au mai multe petale, cu aspect pufos; tulpini înalte (până la 38 cm), și încep să înflorească la începutul lunii aprilie; pot fi afectate de vânturile reci.
- Duble-tarzii: se mai numesc și lalele bujor. Au tulpini înalte cu multe petale; nu sunt foarte rezistente, dar supraviețuiesc optim în sere.
- Triumf: soi hibrid obținut prin încrucișarea soiurilor simple-timpurii și simple-târzii, acestea au tulpini înalte și înfloresc la sfârșitul lunii aprilie.
- Darwin Hibrid: încrucișare între tipurile Darwin și Fosteriana - au tulpini înalte și foarte rezistente la intemperii; înfloresc în luna mai.
- Flori-de-crin: soiuri înalte (până la 60 cm), cu petale ascuțite, ușor evazate. Înfloresc în luna mai, la final.
- Lalele cu franjuri: soiuri multicolore, marginile petalelor par a avea franjuri (uneori cu culori contrastante). Înfloresc la final de sezon.
- Viridiflora: elementul distinctiv este reprezentat de dungile verzi de pe petale. Înfloresc la final de sezon.
- Rembrandt: odinioară apreciate pentru dungile lor colorate și pete, în prezent nu mai sunt cultivate pentru comerț. Aspectul lor a fost cauzat de un virus care se răspândește la alte lalele; lalelele „Rembrandt” din prezent sunt soiuri care imită aspectul originalului.
- Papagal: numite după asemănarea mugurilor lalelei cu ciocul unui papagal. Florile sunt mari, cu petale răsucite, ce se ondulează pe tulpini înalte; înfloresc la sfârșit de sezon.
- Kaufmanniana: soi cunoscut și sub numele de lalea de nufăr. Are flori aproape plate, larg deschise cu o tulpină scurtă, până la 25 cm, iar frunzele au pete maronii-violet;
- Fosteriana: flori mari, colorate, adesea cu petale ascuțite, înfloresc la mijlocul sezonului;
- Greigii: soiuri scurte, cu petale evazate, ascuțite și viu colorate (pot fi și bicolore), cu frunze rotunde, înfloresc la început de sezon.
- Specii de lalele sălbatice: plante perene, scurte (între 18-30 cm), foarte variate, cu timpi de înflorire diferiți.
Există, de asemenea, o multitudine de specii de lalele hibride. Cele mai populare sunt:
- „Purissima” (grupa Fosteriana): petale foarte timpurii, de culoare galben pal, cu terminații albe.
- „Ballerina” (grupa Crinului): soi cu petale portocalii, evazate și ascuțite; parfum deosebit.
- „Ballerina” (grupa Fosteriana): petale de un galben foarte intens, cu vârfuri albe care arată ca niște pene.
- „Prinses Irene” (grupa Triumph): petale portocalii în stil Rembrandt, cu striații vișinii.
- „Verde de primăvară” (grupa Viridiflora): Petale albe cu dungi verzi, pe centru; înfloresc mai târziu și pe o perioadă mai lungă de timp.
- „Las Palmas” (grupa cu franjuri): petale albe mari, cu franjuri.
- „Vanilla Coupe” (grupa dublu-târziu): de culoare galbenă, înălțime modestă, cu un strat exterior de petale verzi, înfloresc la sfârșitul lunii mai.
- „Diamond Jubilee” (grupa Triumph): petale albe crem, tivite cu puțin roz; acestea înfloresc la mijlocul primăverii.
2. Când și cum se plantează lalelele
Lalelele sunt plante perene, așadar vor trăi și înflori mai mulți ani la rând. Ele au o rădăcină puternică din care, în fiecare primăvară, va răsări o nouă tulpină. Astfel, nu va trebui să schimbi în permanență sau să replantezi bulbii în pământ.
Perioada de plantare
Lalelele preferă solul fertil, bine drenat. Astfel, cea mai bună perioadă din timpul anului pentru a planta noii bulbii de lalele este sfârșitul lunii octombrie. Unii specialiști consideră că și lunile noiembrie și decembrie sunt propice, dacă locuiești într-un climat mai cald. Temperaturile scăzute ajută la eliminarea bolilor virale și fungice care pândesc în sol și care pot infecta bulbii. O regulă de bază este să plantezi bulbii atunci când temperaturile medii pe timp de noapte din zona ta sunt cuprinse între 4 - 8 grade Celsius. Altfel spus, plantarea târzie un mijloc tradițional de protecție împotriva oricăror factori care vor afecta bunăstarea culturii tale.
Este important, de asemenea, să plantezi bulbii înainte ca temperaturile să scadă prea mult (pământul înghețat nu va permite plantarea acestora). Totodată, bulbii pot avea nevoie de timp pentru a se obișnui cu acest mediu nou, așadar poate fi nevoie de puțin mai multă răbdare la început.
Un alt aspect important este să nu amâni plantarea bulbilor după cumpărare. Temperaturile prea mari îi pot afecta foarte tare. Dacă trăiești într-un climat mai cald, cu ierni blânde, bulbii vor trebui răciți la frigider timp de aproximativ 12 săptămâni înainte de plantare.
În unele cazuri, lalelele de pot planta și în timpul iernii: de exemplu, dacă grădina ta dispune de o seră, care păstrează pământul la temperaturile potrivite.
Moduri de plantare
Înainte de a planta bulbii în pământul din grădină, trebuie să ai în considerare aspectul legat de prezența luminii naturale. Majoritatea lalelelor pot crește foarte armonios sub lumina directă a soarelui, însă unele soiuri vor înflori la fel bine și în condiții de semi-umbră. Soiurile de culoare albă și pastelate sunt exemple bune pentru această categorie, întrucât nu necesită prea multă lumină pentru a înflori.
Majoritatea cărților de grădinărit recomandă plantarea lalelelor la o adâncime dublă față de lungimea bulbului. În cazul majorității lalelelor, acest lucru ar însemna aproximativ 8 cm. Unele persoane preferă să le planteze puțin mai adânc în pământ. Explicația constă în faptul că probabilitatea plantelor de a se reproduce este mai mică și astfel sunt mai multe șanse să înflorească în fiecare an.
Poți planta lalele în spații individuale sau în grupuri mici printre plantele perene existente. Dacă ai în plan să plantezi mai mulți bulbi, poate fi mai ușor să sapi un șanț sau o gaură în pământ de aproximativ 20 cm adâncime. Dacă pământul este mai dur, poți turna peste acesta nisip horticol sau compost uzat.
Apoi, este timpul să așezi bulbii de lalele, cu capătul ascuțit, la aproximativ 8 cm unul de celălalt și să îi acoperi cu pământ. Dacă pământul nu este foarte omogen, poți pune și amesteca în acesta o cantitate potrivită de nisip. Totodată, dacă observi că nu ai suficient spațiu, acoperă bulbii cu pământ și apoi adăugă un al doilea strat de bulbi înainte de a umple gaura. Astfel, va exista o cantitate suficientă de pământ deasupra bulbilor care va permite să supraplantezi lalelele fără a le afecta creșterea.
Pentru un plus de ajutor, poți utiliza o jardinieră tradițională pentru bulbi sau tăvi pentru plantarea bulbilor. Dacă plantezi lalelele printre alte plante erbacee, arbuști sau prin iarbă, o jardinieră este cea mai bună soluție. Tot ce trebuie să faci este să presari puțin compost sau nisip în spațiul de la baza jardinierei și să o umplii, așa cum ai procedat și cu șanțul săpat în pământ.
În cazul în care vrei să plantezi lalelele într-un ghiveci, vei avea nevoie de un pâmânt bun, care nu conține turbă. Asigură-te că ghiveciul are un sistem de drenare bun și este suficient de încăpător.
Pentru a obține un rezultat cu adevărat uimitor, cel mai bine este să stratifici bulbii de lalea ca în prepararea unei lasagna, punând mai multe straturi de bulbi (unul peste altul), iar între acestea adăugând compost. Cei mai mari bulbi trebuie plantați primii, urmând apoi cei mai mici. Nu îți face griji - lăstarii emergenți ai bulbilor din stratul inferior vor putea să continue să crească chiar și în aceste condiții.
Cu toate acestea, dacă alegi să plantezi într-o jardinieră, va trebui să plantezi bulbii de lalea puțin mai departe, la o distanță de 2-3 cm unul față de celălalt. Primul strat poate ajunge până la 28-30 cm. De aceea este important să le acoperi cu aproximativ 5 cm de compost/pământ pentru ghiveci, înainte de a pune următorul strat de bulbi. După înflorire, scoate bulbii și plantează-i în pământ înainte de venirea verii. Lasă frunzișul intact, însă îndepărtează florile uscate, pentru a permite lalelei să înflorească cu mai puțin efort.
3. Îngrijirea lalelelor: sfaturi pentru plantare, creștere, rărire și tăiere
- Plantarea lalelelor
Bulbii trebuie să fie bine ancorați în pământ, încât să nu fie suflați de vânt. Totodată, dacă sunt plantați prea adânc, aceștia ar putea să nu înflorească la timp. Lalelele în general nu necesită să fie puse pe arac, întrucât nu vor crește prea înalte. Lalale au nevoie să fie hrănite cu îngrășământ cu un pH echilibrat, atunci când le plantezi toamna.
- Udarea lalelelor
Bulbii de lalele au nevoie de apă doar imediat după plantare, pentru a le declanșa creșterea.
Dacă plouă săptămânal, nu îi uda - prea multă apă le poate face rău. Dacă există o perioadă de secetă toamna, ar trebui să uzi bulbii săptămânal până când pământul îngheață în cele din urmă.
- Fertilizarea lalelelor
După plantarea lalelelor, este important să le acoperi cu suficientă materie organică. Poți amesteca un îngrășământ cu eliberare lentă în această etapă. Bulbii au propriul sistem de stocare ce conține toți nutrienții de care au nevoie pentru a supraviețui timp de un an.
Este important să nu folosești îngrășământ toamna, deoarece substanțele nutritive vor fi „anulate” de umezeala solului din timpul acestei perioade.
Primăvara, se recomandă reaplicarea îngrășământului cu eliberare lentă care va ajuta la formarea de rezerve ale bulbului.
- Îndepărtarea părților uscate/compromise
Pentru lalelele cu petale uscate, taie tulpinile acestora chiar deasupra frunzelor. Prin tăierea lalelelor se va minimiza riscul de a afecta partea sănătoasă a plantei.
- Rărirea lalelelor
După înflorire, îndepărtează cu grijă florile ofilite și lasă frunzele să se usuce complet înainte de a le tăia. Aceasta permite plantelor să-și stocheze energia necesară pentru bulbii viitori. De asemenea, poți aplica îngrășământ organic sau granule cu eliberare lentă în sol pentru a sprijini creșterea sănătoasă a plantelor. Respectarea acestor sfaturi te va ajuta să obții lalele mai puternice și sănătoase în următorul sezon de înflorire.
- Înmulțirea lalelelor
Nu toate soiurile de lalele pot înflori timp de mai mulți ani, însă cele mai mari șanse de succes le poți avea cu tipurile Fosteriana, Darwin Hybrid, Viridiflora și Crin. Majoritatea speciilor de lalele pitice (cum ar fi T. humilis) și hibrizii lor vor înflori, de asemenea, an de an.
Așadar, acum ai suficiente informații pentru a experimenta în grădina ta, plantând cele mai frumoase lalele de care să te bucuri mult timp de acum încolo!