Pentru iubitorii de natură, care au în posesie un teren și doresc să se poată retrage la finalul de săptămână sau pentru perioade mai lungi de timp, dar să aibă parte de confortul de acasă, o cabană poate fi soluția ideală.
Spre deosebire de achiziționarea acesteia, construirea cabanei de la zero poate să reprezinte o activitate unică și plăcută, care să marcheze un eveniment important și memorabil din viață, iar construcția finală să fie mult mai apreciată, dacă este creată cu propriile mâini.
Ce presupune construirea unei cabane?
Pentru început, este indicată gândirea unui proiect care să cuprindă etapele de construcție și aspectele ce trebuie luate în calcul pentru un parcurs frumos și un rezultat mulțumitor.
1. Analiza spațiului disponibil
Terenul pe care urmează să fie construită cabana reprezintă componenta principală a acestui proiect, necesitând o atenție deosebită și o analiză specifică, în vederea eliminării posibilelor calamități ce pot apărea, cele mai frecvente fiind alunecările de teren sau ridicarea la suprafață a pânzei freatice. Prin eliminarea acestor pericole, se garantează o suprafață sigură pe care se poate ridica o construcție.
2. Stabilirea bugetului
Bugetul stabilește la cât se ridică valoarea fondurilor disponibile și subliniază modul în care acestea sunt alocate pentru diferite sarcini de construcție. Este necesară stabilirea unui buget, care să cuprindă costurile de construcție, costurile materialelor și cele de echipare și utilare a interiorului.
3. Alegerea tipului de cabană
De-a lungul timpului, simplele cabane din lemn au căpătat forme și dimensiuni diferite, materialele s-au diversificat, creând o varietate de modele din care se poate alege. Alegerea tipului de cabană trebuie să coincidă cu nevoile și spațiul interior necesar. Există câteva tipuri principale de cabane:
- cabane cu cadru de lemn: sunt considerate a fi cele mai solide și durabile în timp, datorită structurii din stâlpi mari și solizi din lemn masiv. Oferă flexibilitate la amenajarea camerelor și a spațiului interior, deoarece nu necesită stâlpi și pereți de rezistență, care să traverseze interiorul casei.
- cabane realizate din bușteni: sunt construcții ale căror pereți sunt realizați prin unirea orizontală a buștenilor. Acest tip de cabană își are originile în Scandinavia, iar avantajul principal este dat de protecția termică pe care o oferă.
- cabane hibride: acestea combină mai multe materiale de construcție din bușteni, cadru din lemn sau alte materiale, precum piatra și sticla.
4. Achiziționarea materialelor și construirea efectivă
Materialele de construcție se aleg în funcție de tipul de cabană aleasă și dimensiunile acesteia. Pentru construirea efectivă, este necesară investirea în unelte speciale, de tăiere, prelucrare și asamblare a materialelor. În procesul de construcție, o unealtă utilă poate fi un motofierăstrău Husqvarna, special conceput pentru tăierea bucăților masive de lemn. Cei de la belgarden.ro oferă o gamă largă de produse ce pot completa trusa de ustensile.
5. Introducerea utilităților
Utilitățile sporesc gradul de confort din interiorul unei construcții. Se poate opta pentru panouri și generatoare solare, capabile să asigure energia electrică necesară pentru încălzirea interiorului, funcționarea aparatelor electrocasnice și încărcarea dispozitivelor electronice. Mai mult, apa necesară activităților gospodărești poate fi asigurată prin pomparea acesteia dintr-un puț forat în vecinătatea cabanei.
6. Decorarea interiorului
Decorarea interiorului reprezintă cea mai plăcută și creativă etapă. Interiorul poate fi ales în funcție de preferințele fiecăruia, putând să se aleagă dintre mai multe stiluri, cel mai apreciat fiind stilul rustic, care oferă o senzație de căldură și intimitate.
Construirea propriei cabane este un proiect memorabil din viață, care poate avea un rezultat mulțumitor și de lungă durată, prin realizarea și respectarea pașilor unui proiect detaliat, de analiză, constucție și utilare.