Muzeul Național al Tăranului Român, în parteneriat cu Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București, vă așteaptă marți, 15 octombrie 2024, de la ora 17.00, la Sala Noua Galerie, la vernisajul expoziției Interpretarea liniștii, tapiserii realizate de Gazdáné Olosz Ella.
Curatorul expoziției: József Gazda, critic de artă; cuvânt de deschidere: Virgil Ștefan Nițulescu, managerul MNȚR și Cătălin Davidescu, critic de artă.
Gazdáné Olosz Ella (Teliu, 1937 – Covasna, 1993) a absolvit Institutul de Artă Plastică „Ion Andreescu” din Cluj, secția textilă, specializând-se în arta țesutului covoarelor. Fiind pasionată de studiul tradiției artei populare din Ardeal, deosebit de bogată în acest domeniu, s-a străduit să dea expresie plastică în lucrările ei contradicțiilor specifice veacului, frământărilor, angoaselor, existenței chinuite a omului, întregului univers material și spiritual al vieții populare. În creația sa, toate acestea sunt reflectate prin abstractizare, fără a recurge la figurativ, lucrările de debut semnalând aspirația artistei spre o sinteză a tradiției.
Și-a început activitatea ca profesoară de desen la Aiud, continuându-și cariera didactică la Liceul din Covasna, concomitent cu anii de afirmare treptată în domeniul artei profesioniste. O evoluție spectaculoasă a acestea s-a petrecut în anii '70, ca urmare a călătoriilor de studii făcute la Viena, München, Paris, Londra, Madrid, Florența, Roma și Milano, prilej cu care a cunoscut și pătruns valorile artei universale. Vizitând galeriile acestor orașe, Bienalele de la Veneția, „Documenta” de la Kassel, „Festivalurile Picturii” de la Cagnes sur Mer a resimțit pulsul artei contemporane, a luat contact cu cele mai importante tendințe și direcții artistice. În constituirea universului ei expresiv au jucat un rol deosebit călătoriile în Grecia, Egipt, Turcia, la Buchara, Samarkand, în Siria, Irak, Iran, Pakistan, Afganistan, unde a studiat rădăcinile artei covoarelor orientale, străvechea tehnica a țesutului acestora. În Afganistan a făcut cunostință cu tehnica arhaică a ikatului, pe care a și aplicat-o în mod personal în anii '80 în experimentele ei de tapiserie modernă, izbutind sinteza desăvârșită a tehnicii arhaice și a celei moderne.
Năzuințele ei artistice pot fi rezumate în dorința de a realiza simbioza dintre arta europeană și cea asiatică, dintre arta populară și tradițiile gobelinului. O sinteză, care leagă orientul de occident, arhaicul de modern, include meditația asiatică și viziunea modernă asupra lumii.
A fost o fire de o rară modestie și tenacitate. A cercetat și a ajuns - ca Béla Bartók - la izvoarele curate ale artei populare. A recunoscut în popular universalul, în arhaic modernul. A avut o înaltă înțelegere a valorilor artistice ale celor cinci milenii de creație ale omenirii.
Se poate spune că și-a cucerit locul în arta plastică a contemporaneității prin muncă stăruitoare, umanismul profund, voința neobișnuită, inclinația spre meditație, întelegerea tendințelor artistice, sensibilitatea ei, toate acestea la un loc au generat tapiserii cu tematică densă, într-un colorit de o mare bogăție. Tematica abordată, tehnica personală, cromatica rafinată conferă tapiseriilor ei caracter național dar și universal. Originalitatea lucrărilor ei a impus-o pe Gazdáné Olosz Ella în circuitul valorilor artistice recunoscute.
Astfel, localitatea sa de adopție, de care sunt legate eforturile și roadele creației din perioada celor mai mulți și a celor mai plini de împliniri ani de viață, a devenit cunoscută nu numai prin binefăcatoarele izvoare de sănătate, ci și prin izvorul de spirtualitate al artei sale. În semn de recunoștință, comunitatea locală a dezvelit, în anul 2013, un bust al artistei, amplasat în Parcul omagial al personalităților.
Expoziția va putea fi vizitată în Sala Noua Galerie, până în ziua de 10 noiembrie 2024, de miercuri până duminică, între orele 10.00 și 18.00.
Parteneri media ai MNȚR: Radio România, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Internațional, RFI România, Historia, Igloo, Arhitectura, Observator Cultural, Infinitezimal, Revista Timpul, Ziarul Lumina, LiterNet.ro, Agenția Națională de Presă AGERPRES, spotmedia.ro, www.ordineazilei.ro, www.modernism.ro, propagarta.ro, www.matricea.ro, www.promenada-culturala.ro, www.daciccool.ro, www.gokid.ro, aiciastat.ro, www.invietraditia.ro, www.accmediachannel.ro, revistapatronatuluiroman.ro, cult-ura.ro, www.iqool.ro, arthood.ro, www.News24.ro, www.qmagazine.ro, visitbucharest.today, zelist.ro