Interpretare modernă a artei primitive și cea mai caldă culoare, albastrul, în mai la Celula de Artă

Interpretare modernă a artei primitive și cea mai caldă culoare, albastrul, în mai la Celula de Artă

Prima jumătate a lunii mai aduce două noi vernisaje în spațiile și pentru artiștii galeriei neconvenționale Celula de Artă – între 10 și 27 mai, la Muzeul Național al Literaturii Române (Calea Griviței nr. 64-66) se poate vizita 3 în 1, expoziția triplă a artistului Alex Manea, a cărei serie Primitive este curatoriată de co-fondatorul Celulei de Artă, Daniel Loagăr iar între 13 și 28 mai, în cadrul RDW Design Go!, se va vedea cel mai nou proiect al artistei Anca Coller alături de Iulian G., Călătorie într-o sobă – cea mai caldă culoare este albastrul, în Celula de Artă și Carol 53 Art Hub.

3 în 1 reprezintă o expoziție triptică, care ilustrează trei aspecte ale creativității și umanității artistului Alex Manea: neo-expresionism, fotografie și artă conceptuală. Evenimentul cuprinde trei expoziții care prezintă trei serii diferite atât din punct de vedere plastic, cât și conceptual.

Primitive este o expoziție despre începuturi, atât în ceea ce privește începutul carierei artistice a lui Alex Manea, cât și începuturile omenirii. Estetica în arta primitivă a fost, de cele mai multe ori, un byproduct, iar scopul ei a fost mai degrabă acela de reprezentare și jurnal. În prezent, artiștii contemporani folosesc aceleași mijloace ca și oamenii acum mii de ani: tușe dezinvolte, sincere, mesaj direct și puternic, culori brute și simboluri devenite universale, cum ar fi spirala, zigzag-ul, valurile, v-ul pubian etc. Lucrările sale nu sunt doar o copie a artei primitive; ele sunt o interpretare modernă și o reinterpretare a simbolismului și a stilului artistic primitiv.” – Daniel Loagăr, curator.

ADVERTISING

Celelalte două expoziții sunt Feelings, curatoriată de Adela Mara, ce adună în lucrările prezentate publicului 15 dintre sentimentele preferate ale artistului iar Rewriting Christmas prezintă o serie de fotografie în care, dintr-o perspectivă artistică, o experiență de viață devine subiect pentru artă  și este curatoriată de Raluca Ilaria Demetrescu. Expozițiile vor putea fi vizitate până pe 28 mai, de marți până sâmbătă, între 10:00 – 18:00.

Pe 13 mai, de la ora 17:00, va avea loc vernisajul proiectului Călătorie într-o sobă - cea mai caldă culoare este albastrul, realizat de Anca Coller și Iulian G. ca parte din programul de evenimente satelit Design GO! în Romanian Design Week 2023, ce va avea loc în Celula de Artă din B-dul Carol nr. 53 și în Atelier Anca Coller din Carol 53 Art Hub.

Căldura este albastră, lumina albastră arde mocnit pentru a întreține viața atât de fragilă. Artista invită publicul într-o sobă metaforică, loc de căldură și de generare vitală marcat de fragilitate și vulnerabilitate, induse prin relația cu mediul exterior, unde protecția nu mai funcționează.

Soba care arde albastru este un loc unde lumina nu este spirituală, este o lumină generată prin arderea unui combustibil, este instabilă, slabă, iar culoarea albastră este o provocare. Publicul va trebui să facă exercițiul contraintuitiv să asocieze albastrul cu cea mai caldă culoare, cu flacăra cea mai puternică, așa cum în realitate se și întâmplă. 

ADVERTISING

Artista invită vizitatorii într-o sobă cu aspect de cuptor țărănesc din pământ, o conectare la nevoia ancestrală de căldură pentru a întreține viața. Soba, simbol al uterului, loc de generare vitală, va deschide un spațiu interior în contrast cu imaginea exterioară, vorbind despre reproducerea vieții pe pământ, fragilitatea și vulnerabilitatea ființelor și responsabilitatea pe care o poartă cei care gestionează destinele oamenilor fie la nivel micro sau macro. Ingineria genetică, gestionarea resurselor, războaiele și alte decizii umane trebuie să coexiste cu efortul în compensare de a face viața încă posibilă.

În cadrul vernisajului de pe 13 mai, artistul invitat Vitaly Yancovy (Ucraina) prezintă proiecția video-performance-ului ” HOW TO PET A CONTAMINATED WATER SNAIL” iar DJ Bianca Agony & Rebirth Party, pe 19 mai, între 19.30 – 22.00, va avea loc - “Flowers bloom in certain conditions” - moment performativ cu Virginia Negru și Cătălin Diaconu, urmat de un scurt atelier pentru spectatori cu elemente de baza din Contact Improvisation și pe 20 mai, între 19.30 – 22.00, Cosmin Lupu împreună cu reprezentanți ai noii generații de chitariști cărora le este mentor și prieten (Bogdan Stoican, Armand Roșu și duo-ul Dystopia)  vor oferi un recital eclectic de rock progresiv și acoustic fingerstyle, colorând atmosfera cu piese proprii și nu numai. 

ADVERTISING

Pe 14, 21, 26, 27 și 28 mai, proiectul Călătorie într-o sobă - cea mai caldă culoare este albastrul va putea fi vizitat între orele 17:00 – 22:00.

Până pe 13 mai, în Celula de Artă din B-dul Carol nr. 53 mai poate fi văzută la orice oră expoziția Red my mind a artistului Bogdan – George Negulescu, până pe 20 mai, la Galeria Verticală din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 23) lucrarea rezultată în urma performance-ului Dac-ar fi de-adevărat al artiștilor Ioana Cristodorescu și Marin Grigore și până pe 6 iunie expoziția Călătorii a Ioanei Badea, în cadrului programului Feat. Kulterra de la Kulterra Gallery (Str. Știrbey Vodă nr. 104 – 106).

Iar salonul permanent al Celulei de Artă de la Palatul Bragadiru, deschis publicului de miercuri până duminică, între orele 16:00 – 18:00 dar și în zilele în care au loc evenimente la Palatul Bragadiru, va avea un program special pe data de 13 mai, între orele 20:00 – 01:00. Lucrările artiștilor Adelina Câmpeanu, Alex Manea, Alexandru Răduță, Călin Mihalache, Daniel Loagăr, Elena Prada, Gabriela Monica Tîrziu, Gizela Popescu, Ioana Cristodorescu, Ioana Norica Popescu, Jamal Louis Kareem, Liana Herea, Marina Bira, Medeea Stănescu, Sebastian Beianu, Silviu Petrescu și Theodor Grigoraș vor putea fi văzute, alături de cele ale artistei Kata Rudakova.

Celula de Artă a debutat în 2017 ca un spațiu cu deschidere stradală, care și-a propus să permită lucrărilor să evadeze din spațiul clasic al galeriei, pentru a interacționa cu un public nou, care nu obișnuiește să participe la vernisaje; și în acest context, nemaiexistând o barieră fizică și temporală între obiectul de artă și privitor, se creează un dialog liber, direct și nonconformist.

Galeria vine în sprijinul creației contemporane în ariile tematice ale artelor vizuale și încurajează dezvoltarea de noi forme de expresie artistică accesibilă la orice oră, în spațiul-vitrină de pe B-dul Carol nr. 53, pentru publicul stradal. Cu o prezență de peste 5 ani (2017 - 2023) pe scena artei din București, Celula de Artă a susținut peste 150 evenimente (expoziții, performance-uri, live-uri). Începând cu anul 2022, Celula de Artă și-a extins activitatea în cadrul programului Feat. Kulterra, ce găzduiește ”artă în vizită”, atât propusă de alte galerii cât și de către artiști în mod direct, printr-un Pop-Up Window, dar și într-un spațiu nou inaugurat, Galeria Verticală din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21), la ArtSafe, singurul depozit profesional și autorizat de artă și obiecte de colecție din România și la Palatul Bragadiru, grație sprijinului oferit de Bulevart.

Partener strategic: Casa Carol, Kulterra Gallery, Random Space, ArtSafe, Palatul Bragadiru.

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio București FM, Spotmedia, IQads, Zile și Nopți, B365.ro, Happ.ro, Cărturești, Curatorial, Propagarta, Revista Golan, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, The Institute, Zeppelin, Modernism, PRwave, Gonext, Bookblog, 4arte, Empower Artists, Iqool, Munteanu, SMARK.