Grija pentru natură este grijă pentru sine - rezidență artistică în cadrul proiectului All Sorts of Care, al asociației Developing Art

All-Sorts-of-.-Care-for-Nature_1

Asociația Developing Art încheie seria de rezidențe artistice din cadrul proiectului de cercetare artistică All Sorts of Care cu All Sorts of … Care for Nature, rezidență concentrată asupra relației dintre omenesc și natural, eveniment care se va desfășura între 24 iunie și 6 iulie în localitatea Socolari din Rezervația Naturală Cheile Nerei-Beușnița, în județul Caraș-Severin. Echipa multidisciplinară inițiatoare a acestei ramuri din programul All Sorts of Care este formată din Alina Ușurelu (artist multidisciplinar din București) și Anastazija Dimitrova (cercetător și lector universitar în domeniul silviculturii, din Macedonia de Nord). Împreună, ele vor cerceta modurile în care grija se manifestă între om și natură, ca un schimb reciproc și ca o dizolvare a individului într-o comunitate neîntreruptă a viețuitoarelor.

All-Sorts-of-.-Care-for-Nature_Anastazija-Dimitrov

Doi observatori au oportunitatea de a petrece două săptămâni împreună, împletind și explorând intersecția dintre cunoașterile subiective și cele obiective ale unei lumi mai-mult-decât-umane, folosind mersul în liniște ca o unealtă pentru a descoperi moduri de a avea grijă și de a răsplăti natura și celelalte ființe pe care le vor întâlni în această călătorie. Rezultatul acestei căutări va fi un traseu performativ site-specific, reunind valențe de tip artistic, creativ și terapeutic, fundamentat pe metodologia propusă de artista suedeză Åsa Frankenberg și pe ultimii trei ani pe care artista Alina Ușurelu i-a petrecut aprofundându-și relația cu natura.

All-Sorts-of-.-Care-for-Nature_Alina-Usurelu

Totodată, rezidența își propune să interacționeze pe multiple planuri cu practicile artistice propuse de grupul american de cercetare iLand (Interdisciplinary Laboratory for Art, Nature and Dance), împletind cunoașterea științifică și cea subiectivă într-o căutare a funcțiilor terapeutice ale întâlnirii dintre om și natură, cu sprijinul observației și al imaginației.

All-Sorts-of-.-Care-for-Nature_Ways-of-Giving-Back

După încheierea perioadei de cercetare artistică din Socolari, Alina Ușurelu și Anastazija Dimitrova își vor prezenta concluziile și direcțiile creative deschise înspre viitor, cât și materiale vizuale relevante documentând traseul performativ pe care îl vor realiza, în cadrul Ways of Giving Back, un eveniment special găzduit de Faber, pe malul Râului Bega, în data de 7 iulie, între orele 17:00 și 21:00. Participarea la această prezentare va fi gratuită și deschisă tuturor persoanelor interesate de arta performativă, de intersecțiile dintre artă și știință și de relația personală cu natura. Înscrierile se fac în formularul de aici: https://forms.gle/JUoBH2e1WfMzN2PZ9.

ADVERTISING

Asociația Developing Art și-a construit începând din anul 2016 un repertoriu redutabil de proiecte, trasând în mod consistent legături noi și surprinzătoare între sferele de interes și de activitate ale umanității, între om și natură și nu în ultimul rând, între propriile noastre contradicții și tensiuni interioare. Arta, mișcarea, știința, reprezentarea, vârstele, energiile creative, timpul și grija, toate acestea sunt privite de Developing Art ca povești simultane dintr-o mare aventură, iar proiectul All Sorts of Care este o prismă nouă și fascinantă prin care suntem invitați să o privim.

Detalii despre proiectul All Sorts of Care se găsesc pe site-ul https://www.developingart.org/ și pe pagina de Facebook We are Developing Art.

ADVERTISING

All Sorts of Care este un proiect al Asociației Developing Art, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național - AFCN.

Parteneri Instituționali: Faber, Cronic Love Productions, Casa Tranzit, OM Centru Coregrafic, Casa Thea, Centrul de Resurse în Fotografie.

Parteneri media: Radio România Cultural, Adevărul, Zile și Nopți, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, Revista Golan, The Institute, Bookhub, Capital Cultural, life.ro, Mindcraft Stories, Iscoada, Happ.ro, Spotmedia, Savantgarde.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

ADVERTISING