Foto: Shutterstock
Măștile faciale, atât sub formă lichidă, de cremă sau din material, tip șervețel, au devenit o parte extrem de îndrăgită a rutinelor moderne de îngrijire a pielii, nu doar pentru beneficiile ingredientelor pe care le conțin și rezultate instantanee, ci și pentru potențialul lor relaxant și calmant. Aplicarea unei măști poate reprezenta un moment de liniște într-o zi aglomerată și obositoare.
Astfel, indiferent dacă te confrunți cu o piele uscată, cu tendință acneică sau cu o simplă lipsă de strălucire, există, cu siguranță, o mască perfectă pentru tine care va rezolva problemele specifice. Înțelegerea diferitelor tipuri de măști și a ingredientelor cheie pe care le conțin te poate ajuta să alegi mixul potrivit pentru nevoile pielii tale. Află mai multe informații utile despre măștile de față și hotărăște-te într-un mod cât mai informat care ar fi cele mai potrivite pentru tine.
Măști tip șervețel
Măștile sheet (sau, mai precis, măștile tip șervețel) sunt cele care au revoluționat cu adevărat experiența tratamentului facial la domiciliu pentru persoanele care, din diferite motive, nu pot ajunge la un tratament profesionist.
Aceste măști au fost inspirate din modul coreean de îngrijire a pielii. Sunt îmbibate într-un mix de ingrediente cu diferite funcții, de la cele hidratante (precum acid hialuronic, glicerina și ceramidele) și până la cele exfoliante, de reglare a secreției de sebum sau masti cu efect de lifting facial. Materialul în sine acționează ca o barieră fizică, forțând ingredientele să penetreze cât mai adânc în piele și să nu se risipească sau evapore.
Măști sub formă de gel
Măștile sub formă de gel sunt perfecte pentru pielea sensibilă, iritată sau cu alte probleme. Formula lor de ingrediente active ajută la reducerea inflamației și, totodată, poate oferi o hidratare intensă.
Ingredientele comune în măștile tip gel includ aloe vera, extract de castravete și mușețel, excelente pentru proprietățile lor calmante și răcoritoare. Multe măști gel conțin, de asemenea și peptide, antioxidanți și alte ingrediente ce ajută la repararea și protejarea barierei naturale a pielii.
Măști sub formă de cremă
Măștile ce vin în format tip cremă sunt, cel mai adesea, bogate în ingrediente hidratante, umectante sau emoliente și sunt concepute pentru a oferi o nutriție a straturilor profunde ale pielii uscate sau mature.
Acestea conțin, de cele mai multe ori, componente precum untul de shea, diferite uleiuri naturale (de măsline, cocos, argan), ceramide și peptide, pentru a ajuta la asigurarea hidratării și îmbunătățirea elasticității pielii. Unele măști cremă pot avea ingrediente și din alte arii de acțiune, incluzând vitamina C sau retinol, pentru beneficii anti îmbătrânire suplimentare.
Măști din argilă
Cu siguranță ai mai auzit de argilă și multitudinile sale de proprietăți benefice pentru îmbunătățirea texturii tenului problematic.
Aceste măști funcționează prin absorbirea excesului de sebum și eliminarea impurităților din profunzimea porilor. De asemenea, argila are proprietăți puternice de detoxifiere și poate contribui la reducerea inflamației pielii, fiind, în același timp, blândă și potrivită pentru pielea sensibilă.
Măști exfoliante și enzimatice
Aceste două tipuri de măști se concentrează pe exfolierea blândă și expunerea unei pieli mai netede și sănătoase. Măștile enzimatice conțin, de obicei, papaină (enzima din papaya) sau bromelină (enzima din ananas), care ajută la dizolvarea celulelor moarte ale pielii, fără a genera o leziune fizică.
Pe de altă parte, măștile exfoliante chimice pot include acizi alfa-hidroxi (AHA), precum acidul glicolic sau lactic, ce acționează mai superficial sau acizi beta-hidroxi (BHA), precum acidul salicilic, ce acționează în profunzime.
În concluzie, măștile faciale sunt instrumente extrem de utile în rutina de îngrijire a pielii și, ca în cazul oricărui produs cosmetic, cheia este să alegi tipul potrivit pentru problemele tale și, totodată, să le folosești corespunzător. În timp ce unele măști pot fi folosite zilnic, altele ar trebui limitate la o dată sau de două ori pe săptămână. De asemenea, ia în considerare alternarea mai multor tipuri de măști pentru mai bune rezultate pe termen lung.