Să amenajezi o piscină în curtea casei implică destule detalii importante de care să ții cont pentru a te bucura de toate facilitățile acesteia. Ți-am pregătit mai jos idei și sfaturi la care va trebui să te gândești chiar dinainte să începi construcția piscinei.
Ce tip de piscină vrei
Există o gamă variată de modele de piscine, rotunde, pătrate, curbate sau stil cascadă, care se adaptează fiecărui buget. Dincolo de design, sunt două tipuri generale de piscine.
Piscinele subterane sunt cele îngropate în pământ, așadar, necesită săpături în curtea casei. Pot fi din fibră de sticlă sau din beton.
- Cea mai la îndemână și rapidă soluție, însă nu neapărat ieftină, este piscina din fibră de sticlă. Ea se livrează monobloc, sub forma unei cuve mari.
- Piscina din beton necesită cofraje și o pricepere foarte bună a meșterilor pe care îi alegi pentru construcția ei, dar și pentru finisaje. Un dezavantaj major este timpul de execuție.
Piscinele supraterane sunt cele situate la nivelul solului, prin urmare, vei scăpa de efectuarea săpăturilor în curte. Este cea mai economică soluție dacă vrei o piscină, fără însă a neglija relaxarea și confortul. O astfel de piscină poate fi gonflabilă, fabricată din lemn sau având cadru metalic.
Acordă o atenție maximă formei și tipului de piscină dorit, deoarece sunt criterii care se află în strânsă legătură cu spațiul exterior disponibil pentru a amenaja o astfel de zonă de distracție și relaxare.
Pune accent pe calitatea apei
Dacă ți-ai ales tipul de piscină dorit, următorul aspect foarte important este să te gândești la calitatea apei din ea.
Printre cele mai necesare echipamente piscina pentru asigurarea calității apei sunt skimmerele și sistemele de filtrare. Nu le neglija dacă vrei să te relaxezi într-o apă curată, fără bacterii și microorganisme periculoase pentru sănătatea pielii și a organismului.
În plus, pentru o apă igienizată, va trebui să folosești diferite substanțe de curățare, fiecare având un scop diferit. De exemplu, dincolo de curățarea prin clor, sunt substanțe care combat apariția algelor, respectiv a aspectului de „apă verde”, sau care reglează pH-ul.
Siguranță înainte de distracție
Accesul în piscină trebuie să se facă nu doar ușor, ci și în condiții corespunzătoare de siguranță. Poate fi vorba de scări, trepte și balustrade ajutătoare pentru a intra și ieși confortabil din apă.
În jurul piscinei va trebui să iei în considerare o suprafață antiderapantă pentru a preveni accidentele. De asemenea, nu este deloc o idee rea să ai măcar un colac de salvare disponibil.
Nu în cele din urmă, iluminarea piscinei și a perimetrului în care se află este esențială în ceea ce privește siguranța pe timp de seară sau distracție nocturnă.
Investește și în decorul exterior
Ai deja piscina construită, apa este una de calitate, dar lipsește totuși o atmosferă drăguță. Asta pentru că, în euforia deținerii unei piscine, ai omis importanța decorului exterior din jurul acesteia. Uite câteva sfaturi și în acest sens:
- Un decor plăcut se poate construi destul de ușor cu plante luxuriante, așa cum sunt palmierii. Dacă piscina se află în apropierea unui gard, poți pune plante cățărătoare;
- Mobilierul din jurul piscinei, așa cum sunt șezlongurile și masa, trebuie să fie, în primul rând, rezistent la factorii exteriori precum soarele sau apa;
- Este ideal să amenajezi o zonă cu umbră. Te poți gândi fie la instalarea unei pergole, fie la folosirea unor umbrele care să te protejeze de soarele arzător al verii. Dacă mai ai loc, un minibar ar completa de minune peisajul.
Amenajarea unei piscine în curtea casei necesită nu doar un loc dedicat și un buget disponibil, ci și un plan adecvat de acțiune. Sperăm că acest ghid de idei și sfaturi, pe care tocmai l-ai parcurs, să îți fi venit în ajutor.