Finalizarea proiectului ROM(a)NOR Interferences - evenimente dedicate

Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
Flyer-final_page-0001

În perioada 25-28 aprilie 2024,  Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti organizează o serie de evenimente prilejuite de încheierea proiectului ROM(a)NOR Interferences,  un proiect complex și unic ce reprezintă o incursiune în timp și spațiu pentru a promova, valorifica și revitaliza patrimoniului cultural specific etniei rome prin muzeologie și incluziune socială, în vederea îmbunătățirii situației populației de etnie romă. Proiectul, lansat în luna mai 2022,  se adresează minorității rome în ansamblul său și publicului vizitator din România și Norvegia, precum și muzeelor organizatoare (Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” și Anno Museum) și își propune revitalizarea moștenirii culturale rome. A fost cercetat patrimoniul cultural al romilor în vederea identificării unor elemente tipice de arhitectură vernaculară. Pe baza cercetărilor, o gospodărie specifică cu inventar complet a fost reconstruită în Muzeul Satului, iar bunurile culturale mobile au fost conservate și restaurate de specialiștii muzeului.

ADVERTISING

Pe data de 25 aprilie, de la ora 11.00, la scena Dumitra, va avea loc conferința de presă, urmată de la ora 13.00 de inaugurarea Casei lui Lazăr Naftanailă, transferată în muzeu din satul Calbor, jud. Brașov și a Șurii adusă din Vișeul de Mijloc, jud. Maramureș, ce adăpostește acum spațiul expozițional și cel dedicat realității virtuale. Cu această ocazie, îl veți cunoaște pe Lazăr, primul ghid virtual, care vă va arăta că Viața este o călătorie shukară! Astfel, Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti devine primul muzeu din România care folosește inteligența artificială pentru a prezenta vizitatorilor istoria, viața și cultura romilor. Alături de partenerii norvegieni de la Glomdal Anno Museum se vor afla reprezentanți ai Ministerului Culturii, ai Președinției, finanțatorii proiectului, diplomați, meșteri romi și evident echipa proiectului: cercetători, muzeografi, restauratori.          

ADVERTISING

Vineri, 26 aprilie, de la ora 11.00, în curtea Casei Lazăr Năftănăila va avea loc dezbaterea despre situația romilor și a moștenirii lor culturale și identitare, intitulată “Locuri. Locuire. Meșteșuguri”, lansarea catalogului expoziției “Romii- povestea noastră” și a albumului dedicat proiectului ROM(a)NOR Interferences.

Sâmbătă, 27 aprilie de la ora 14.00, la Scena Dumitra, va fi lansat volumul de reportaje si interviuri “Dadestar Chaveste- Poveste Lautarească” a jurnalistului Iulian Ignat, urmat de un spectacol susțnut de Mieluță Bibescu, Zvetlana Perjovschi, renumitul acordeonist Ionică Minune și Mihaela Staicu, iar de la ora 17.00,  Damian Drăghici revine în fața publicului cu proiectul Meditații Lăutărești. Pe parcursul celor 4 zile, pe aleile muzeului vor fi prezenti și meșteri romi  din toată țara care își vor prezenta produsele și vor susține și o serie de ateliere pentru public. 

ADVERTISING

Proiectul predefinit ROM(a)NOR Interferences este implementat de Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti" cu sprijinul financiar al Granturilor SEE 2014 - 2021 prin Programul RO-Cultura.

DESPRE FINANŢATORI

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014 - 2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro