Încă de la cele mai fragede vârste, copiii privesc întreaga lor lume ca pe o joacă. Modalitatea prin care micuții încep să înțeleagă mediul în care trăiesc este dată de utilizarea jucăriilor potrivite vârstei lor. Acestea îi ajuta sa crească și să se dezvolte într-un mod distractiv și creativ. Una dintre marile provocări ale părinților este sa aleagă pentru micuții lor cele mai potrivite jucării care, pe lângă rolul distractiv, să îi ajute să își descopere și, în același timp, dezvolte diferite capacități.
La ce trebuie să fii atent când alegi jucăriile pentru copilul tău:
Dezvoltarea funcțiilor motorii
Funcțiile motorii la copii sunt împărțite în doua categorii: abilități motorii fine și abilități motorii grosiere. Abilitățile motorii fine sunt date de mișcările mici, cum ar fi legatul sireturilor sau scrierea de mână. Pentru a-ți ajuta copilul să deprindă aceste capacități, poți alege jocuri care sa necesite mișcări ale mâinilor. Un puzzle colorat, spre exemplu, ar putea să îi capteze atenția și în același timp să îl ajute să deprindă aceste mișcări. Abilitățile motorii grosiere implică mișcări mai ample ale corpului precum alergatul sau săritul corzii. Acest tip de activități nu trebuie să lipsească din rutina celor mici.
Dezvoltarea socială
Capacitatea de a socializa este o caracteristică extrem de importantă atât în viața copiilor, cat și în cea a adulților. De aceea este necesar ca micuții să învețe sa interacționeze cu persoanele din jurul lor. Jocul de rol este o activitate care îi va ajuta pe cei mici sa imite personaje, sa relationeze cu alți copii și să desfășoare impreuna diverse activități. În acest sens au fost concepute o serie de jucării educative de tip căsuțe interactive, seturi pentru medici, pompieri, polițiști și multe altele. Vei fi surprins de capacitatea celor mici de a-și asuma diferite roluri. Site-ul Autograf.ro vine în întampinarea părinților și pune la dispoziție o întreagă gamă de jocuri educative pentru copii de unde poți alege ce i se potrivește copilului tău.
Dezvoltarea emoțională
Inteligența emoțională este un aspect foarte important în viața de adult, fapt pentru care, încă din primii ani, părinții vor să își ajute copiii să înțeleagă și exprime emoțiile în mod cât mai clar. Desenul este adeseori un mijloc foarte util prin care copilul își poate expune stările de fericire, tristețe sau chiar frică. De la tăblițe de desen, până la seturi complexe pentru desenat, aceste instrumente sunt un real ajutor pentru dezvoltarea imaginației și exprimarea emoțiilor. O alta activitate prin intermediul căreia copiii își pot folosi imaginația este modelajul plastilinei. O gamă cât mai variată de culori și sabloane va atrage atenția micuților care își vor petrece timpul liber într-un mod plăcut și educativ.
În concluzie, jucăriile nu sunt doar simple obiecte de divertisment, ci instrumente esențiale în creșterea copiilor. De aceea, este important ca părinții și ceilalți adulți implicați în educația celor mici să le ofere acces la o varietate de jucării educative și să încurajeze activitatea lor creativă.