Electric Brother lansează primul album care sintetizează, cu ajutorul sunetelor înregistrate în timpul unei călătorii inedite pe cel mai cunoscut drum cultural al României, via Transilvanica.
Trei piese concentrează în sunete emoțiile întâlnirii cu oameni, locuri, obiceiuri, meșteșuguri și chiar animale, generând o poveste vie, într-un limbaj universal, care poartă orice ascultător pe un traseu de 1.400 de km de Via Transilvanica
”Mi-am dedicat mulți ani pasiunii de sound recording, dar niciodată experiența de a fi alături de oameni, de natură, de feluritele moduri în care sunetul se strecoară la noi și devine ritm odată cu treburile zilnice nu a fost mai apropiată de mine.
Drum este despre cărarea pe care fiecare dintre noi o poate stăbate măcar odată în viață, din Nord, de la Putna sau din casele huțulilor, până jos, în Sudul cald al Drobetei, prin curți și gospodării, pe pământ bătătorit și prin pădure, adunănd muzica oamenilor.
Trei piese create pe 1.400 de km de Via Transilvanica, parcurși la pas, cu trenul, cu mașina, alături de prieteni. 146 de sunete culese distinct, printre care vibrații de pași, magie de sticlar, sunet de tilincă, fluier, de fus sau de orgă”, spune Electric Brother.
Înregistrările pentru albumul Electric Brother – drum s-au desfășurat în vara lui 2021 în timpul documentării primei monografii digitale a Via Transilvanica, odată cu parcurgerea ei în premieră, de la un capăt la celălalt, într-un Heritage Trip special, de către Cronicari Digitali.
Electric Brother a parcurs în total peste 1.400 de km, dintre care 40 pe jos prin natura salbatică, 1.320 cu mașina, 60 cu trenul și 80 cu vehicule off road. Pentru sounbites, artistul a interacționat direct cu 188 de persoane.
Pentru finalizarea albumului dar și selectarea unor înregistrări relevante din zeci de ore de material brut, Electric Brother a lucrat aproape un an, iar rezultatul este prezentat în premieră în Club Expirat, în București, pe 12 aprilie, de la ora 20:30, în cadrul unui eveniment care prefigurează o nouă etapă a demersului de digitalizare și accesibilizare a poveștilor Via Transilvanica prin Cronicari Digitali: Rucsacul cu Povești.
”Există două feluri de sunete în jurul nostru: cele din natură și cele făcute de om. Sunt fascinat de ambele, le vânez, sunt atent la tot ce iese din zgomotul de fond pe care ne-am obișnuit să îl ignorăm. drum este despre cărarea pe care toti ar trebui sa o străbatem măcar odată în viață, din nord, de la Putna sau din casele huțulilor, prin păduri și peste dealuri, până jos, în sudul cald al Drobetei, prin curți și gospodării, pe pământ bătătorit, adunănd muzica oamenilor.
Trei piese create pe 1.400 de km de Via Transilvanica, parcurși la pas, cu trenul, cu mașina, alături de prieteni. Sute de sunete culese distinct - vibrații de pași, conuri si crengi, magie de sticlar, sunet de tilincă si de fluier ciobanesc, de fus de tors lana sau de orgă de biserica.
Dar drum este și despre acel spațiu unde lăsăm urme prin tot ce facem, bun sau rău. Spațiul comun de care trebuie să fim conștienți și de care trebuie să avem grijă.
Albumul drum este un proiect care nu se putea realiza fără suținerea prietenilor de la Cronicari Digitali și Raiffeisen Bank România, cărora le mulțumesc pentru că acordă atenție culturii și muzicii”, spune Electric Brother.
Albumul Electric Brother – drum va fi disponibil, din 12 aprilie, în format digital pe toate platformele de streaming și pe https://electricbrother.bandcamp.com.
Tracklist Electric Brother - drum
1. Huțulna
2. Lemnoit
3. Norga
Despre Electric Brother
Electric Brother este compozitor, DJ și producător implicat în mai multe proiecte muzicale de succes. A lansat patru albume și două EP-uri solo. În 2006, Electric Brother, pe numele real Cristian Ștefănescu, a lansat ”Rocks”, primul album din lume înregistrat folosind cel mai avansat sistem de sunet, Dolby Atmos.
Bornele nevăzute ale Via Transilvanica- monografie digitală
Prima monografie digitală a Via Transilvanica a fost realizată în 2021 odată cu parcurgerea ei în premieră, de la un capăt la celălalt, într-un Heritage Trip special, de către Cronicari Digitali.
O călătorie de zeci de kilometri pe jos, pe cărare, sute de kilometri cu mașina, peste 50 de obiective de patrimoniu vizitate cu o echipă formată din oameni de calitate, creatori de conținut (blogeri, vlogeri, instagrameri), producători video și soundtrack, jurnaliști, copywriters, fotografi profesioniști, fiecare cu câte o misiune diferită care să contribuie la monografia digitală
Toate acestea au fost documentate de peste 20 de oameni care au plecat la drum pentru a descoperi Via în fața comunităților lor și au ajuns să își schimbe propria percepție despre cărare, odată ce au interacționat cu oamenii și locurile vizitate.
Bornele nevăzute ale Via Transilvanica, din care face parte monografia Via Transilvanica, este realizat de Cronicari Digitali cu susținerea integrală a Raiffeisen Bank România.