După ce au cucerit publicul la Art Safari, expoziția dedicată marelui pictor Constantin Artachino (1870-1954), realizată cu sprijinul Muzeului Municipiului București și al Muzeului Național de Artă al României, dar și cea dedicată artistei contemporane Ondine Slimovschi (n. 1982) se văd la Iași.
Expoziția Constantin Artachino va fi la Muzeul Etnografic al Moldovei, iar cea dedicată lui Ondine Slimovschi, la Muzeul de Artă din Iași (Sala Rotondă), în cadrul Complexului Muzeal Național “Moldova” – Palatul Culturii. Vor putea fi vizitate în perioada 20 septembrie-20 octombrie 2023.
Elevul strălucit al lui Theodor Aman, prietenul cel mai bun al lui Ștefan Luchian, Constantin Artachino este cunoscut drept un maestru al portretului și peisajului, genuri pe care le-a abordat cu predilecție.
Ondine Slimovschi (n.1982) este o artistă a mitologiei senine și a bestiarului basmelor frumoase. Folosește portretul feminin ca instrument prin care sugerează emoții puternice.
„Mulțumim Muzeului Etnografic al Moldovei-Complexul Muzeal Național “Moldova” - Palatul Culturii pentru invitația și inițiativa de a populariza și mai mult un mare artist român care a fost uitat, în ciuda numeroaselor premii și distincții primite de-a lungul carierei artistice. Mulțumim, de asemenea, Muzeului de Artă din Iași pentru inițiativa de a aduce arta contemporană mai aproape de public. Dobrogea și Orientul pictate în tușe de mătase de Artachino, dar și personajele de basm ale lui Ondine vă așteaptă timp de o lună la Iași” – Ioana Ciocan, CEO Art Safari.
Arta românească pe care o iubești
Constantin Artachino a debutat sub auspiciile Simbolismului, preluând influențe din zona Academismului, dar și ale Postimpresionismului. Întreaga sa creație a rămas însă sub semnul execuției extrem de elegante și de echilibrate, în linii și contururi clare, perfect armonizate. Picturile artistului dau adesea impresia de monocromie, în sensul în care se observă reducerea semnificativă a contrastelor la o singură culoare dominantă.
Datorită originii familiei sale (portul Artachi, de la Marea Marmara, Imperiul Otoman), a fost atras de lumea orientală și balcanică. A pictat mult în Bulgaria, la Sofia, Silistra și Balcic, în Dobrogea, de la elemente de arhitectură, până la figuri umane și port tradițional.
Artistul impresionează și în zilele noastre cu echilibrul și precizia lucrărilor sale, dar și cu realismul tulburător surprins în Dobrogea sau pe malurile Dunării. Lucrările prezente acum în expoziție provin de la muzee din toată țara, dar și din colecții private.
Constantin Artachino a fost prieten bun cu pictorul român Ștefan Luchian (1868-1915). S-au împrietenit la studii la Paris și apoi au fost de nedespărțit. Au înființat Societatea „Ileana”, în 1897, unde militau pentru dezvoltarea artelor din România și au pictat împreună două biserici. În semn de iubire, Artachino i-a făcut un portret prietenului său, „Luchian îndrăgosit”, care poate fi admirat în cadrul expoziției.
Ondine Slimovschi este o artistă a mitologiei senine, a bestiarului basmelor frumoase, ilustrând interesul activ al artistei față de melanocolia esteticii din secolul al XIX-lea.
Explorează figura feminină, dar nu atât din perspectiva analizei de portret, cât ca element arhetipal, purtător de simboluri și emoții provenite direct din cele mai profunde straturi ale subconștientului. Imaginile sale narative încorporează elemente din lumea vegetală, faună și mitologie, ilustrând interesul activ al artistei față de melanocolia esteticii din secolul al XIX-lea și proiectarea, respectiv sensibilizarea perceptiei in mediul social contemporan.
Cele două expoziții prezentate de Art Safari la Iași sunt realizate în parteneriat cu Lidl România.
Despre Art Safari
Art Safari este specializat în realizarea de pavilioane expoziționale. Organizatorul anual al Pavilionului de Artă București – cel mai mare conglomerat de expoziții de artă din România – ajuns la a 13-a ediție, realizează, în parteneriat cu muzeele de artă din România și internaționale și cu colecționarii privați, ample expoziții retrospective care își propun recuperarea valorilor de patrimoniu. Având o puternică latură educaţională, misiunea sa este de a apropia arta de public și de a educa noile generații prin organizarea de ateliere de artă pentru copii, tururi ghidate și expoziții de artă contemporană în spații neconvenționale, cum ar fi Aeroportul Henri Coandă sau metroul bucureștean. Art Safari este proiect cultural național strategic și este realizat în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, Muzeul Național de Artă al României și Institutul Cultural Român. În cele 12 ediții de până acum a înregistrat peste 450.000 de vizitatori. Mai multe detalii: artsafari.ro.
Despre Muzeul Etnografic al Moldovei
Muzeul Etnografic al Moldovei a fost fondat în anul 1943 și are în prezent un patrimoniu de peste 13.000 de piese, ultimele (circa) 2000 achiziţionate în perioada 2006-2016. Muzeul Etnografic al Moldovei prezintă acum două expoziții temporare principale: „Sărbatoarea în sat. Spiritualitate și artă” și „Cotidianul țărănesc. Inventivitate și pragmatism”. Acestea surprind cele două coordonate fundamentale din viața civilizației arhaice românești: sărbătoarea și cotidianul. Expozițiile creează pentru vizitatori o legătură științifică, artistică și spirituală cu o lume arhaică aflată într-un accentuat și îngrijorător proces de disoluție.
Despre Muzeul de Artă din Iași
În prezent, Muzeul de Artă din Iași tezaurizează aproximativ 10.000 de opere de artă: pictură, grafică, sculptură, care vor fi treptat valorificate în expoziții și, astfel, oferite publicului iubitor de frumos.
Despre Lidl România
Lidl, parte a grupului Schwarz, cu sediul central în Neckarsulm, este una dintre companiile de top de pe piața de retail alimentar din Germania și Europa. Lidl operează în prezent peste 12.200 de magazine și peste 220 de centre logistice și depozite în 31 de țări.
Lidl este un smart discounter care le oferă clienților produse cu cel mai bun raport calitate-preț. În spatele serviciilor și operațiunilor din magazine și centrele logistice stau simplitatea și orientarea către eficiență. Design-ul și structura proceselor standardizate sunt asigurate de către Lidl Stiftung, cu sediul central la Neckarsulm.
În prezent, Lidl are aproximativ 376.000 de angajați, dintre care peste 10.500 în România, unde retailer-ul german are deschise peste 350 de magazine și 6 centre logistice. Dinamismul din activitățile de zi cu zi, rezultatele durabile și corectitudinea în cooperarea profesională construiesc mediul de lucru pentru Lidl ca angajator, peste tot pe Glob.
În toate domeniile sale de activitate, Lidl este o companie care acționează cu responsabilitate față de oameni, societate și mediu. Pentru Lidl, sustenabilitatea este metoda prin care își îndeplinește, zi de zi, promisiunea cu privire la calitate.