Noutăți la Delfinariul din Constanța: Acesta va fi renovat și extins pentru a putea găzdui şase delfini. În plus, în această vară doi lei de mare patagonieni vor susţine spectacole aici.
Joi a fost semnat un contractul pentru extinderea Delfinariului din Constanţa.
“Suntem la Delfinariul Constanţa, semnăm ordinul de începere pentru extinderea Delfinariului. De ce am ajuns la această extindere? În discuţiile pe care le-am avut cu echipa de la Delfinariu mi-am dorit întotdeauna să mărim numărul de animale, numărul de delfini în primul rând, de mamifere şi nu se putea face cât timp nu se extinde acest Delfinariu.
Astăzi semnăm contractul de extindere. (...) Prin această investiţie vom duce Delfinariul la standarde europene”, a afirmat preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Marius Horia Ţuţuianu, într-o conferință de presă.
Cât de mare va fi noul Delfinariu
Directorul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa, Adrian Bîlbă, a declarat că în urma acestei investiţii bazinul Delfinariului va fi extins de la un milion de litri la patru milioane de litri şi de la o suprafaţă de 270 de metri la 800 de metri.
El îşi doreşte ca noua construcţie să găzduiască şase delfini.
“Şase delfini încap în noua suprafaţă. Avem doi, ceilalţi patru sunt undeva în Europa. Sunt excedentari delfinii în Europa, sunt delfinarii care s-au închis deja, duc 18 delfini în China pentru că nu mai au unde să-i plaseze în Europa. Cu siguranţă găsim delfini să îi aducem la noi în doi ani de zile după recepţia lucrărilor”, a spus directorul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii.
El îşi doreşte ca şi bazinele exterioare din cadrul complexului să fie folosite pentru foci sau lei de mare.
“Sper ca acest Delfinariu în 24 de luni să aibă delfini, lei de mare, foci, să putem să folosim şi bazinele exterioare. Am fost ieri la Ministerul Mediului să găsim o soluţie pentru a le putea folosi pentru foci şi lei de mare, aşa cum în Europa pot fi folosite, dar la noi din păcate legislaţia este un pic mai strictă”, a mai afirmat Adrian Bîlbă.
Ce se mai construiește
În cadrul acestui proiect va fi realizat un bazin de antrenamente de aproximativ 600 de metri pătraţi, care va fi dotat cu o platformă de eşuare dublă (pentru doi delfini) şi va prezenta particularităţi specifice mediului natural, creând astfel condiţii de tip lagunar, inclusiv o zonă cu porţiune nisipoasă.
De asemenea, va fi făcută şi o staţie de filtre şi una de pompare pentru menţinerea calităţii apei, dar şi un sediu administrativ în care vor fi camere pentru antrenori, pentru prepararea hranei delfinilor, magazie, vestiare cu duşuri.
Proiectul are o valoare de 5,6 milioane de euro, 70 la sută din această sumă fiind suportată de către Ministerul Turismului, iar restul de Consiliul Judeţean Constanţa.
Pe durata lucrărilor, spectacolele cu delfini vor avea loc în bazinul mic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa.
Doi lei de mare pentru deliciul publicului
Până la extindere, însă, doi lei de mare patagonieni vor susţine spectacole în această vară la Delfinariul din Constanţa.
Directorul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa, Adrian Bîlbă, a declarat că este vorba de doi lei de mare patogonieni, care sunt fraţi.
“Avem doi masculi de lei de mare patagonieni. Este altceva decât am avut până acum, fac şi reprezentaţii în apă. Vin din Ungaria. Sunt exemplare tinere, doi masculi fraţi”, a afirmat Adrian Bîlbă.
El a precizat că a fost adus la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii şi un antrenor care lucrează atât cu delfinii, cât şi cu leii de mare.
“Noi ne-am pregătit şi am adus un antrenor care a lucrat patru ani în Tenerife, în Mexic, în Elveţia şi în China, care deschide delfinariu după delfinariu săptămânal aproape.
El lucrează cu leii de mare şi ne va învăţa şi pentru delfini să facem noi activităţi şi noi comportamente”, a afirmat Adrian Bîlbă.
Reprezentanţiile lor încep în acest weekend
El a precizat că acest contract pentru închirierea leilor de mare este pentru două luni, iar reprezentanţiile lor încep în acest weekend. Leii de mare au şapte ani, iar un spectacol durează 20 de minute, ei urmând să aibă două sau trei reprezentanţii pe zi.
Delfinariul Constanţa a luat măsuri pentru prevenirea răspândirii Covid-19 încă de la redeschiderea din luna mai, după perioada stării de urgenţă.
Astfel, au fost instalate dispozitive de dezinfectare a mâinilor şi încălţămintei, este măsurată temperatura corporală a celor care vin la spectacole, iar supraveghetorii indică locurile care pot fi ocupate în sală pentru respectarea distanţării fizice.
Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii a mai închiriat în urmă cu doi ani şi trei lei de mare californieni.