Documentarul Omission Possible în selecția oficială a Festivalului Național de Teatru

Documentarul Omission Possible în selecția oficială a Festivalului Național de Teatru

În premieră, o producție proprie a unui institut cultural străin activ în România se regăsește în selecția oficială a Festivalului Național de Teatru. La finalul lui august 2022, aproape 300 de persoane au vizitat timp de trei zile instalația performativă „Omission Possible” creată de Mutual Loop (Martina Tritthart/Holger Lang) și 19 artiști români și internaționali la Sala Omnia din București. Proiectul a fost realizat de colectivul artistic austriac în colaborare cu Centrul Național al Dansului București și Forumul Cultural Austriac, în cadrul inițiativei s[a]it{life}, susținută de Ministerul austriac al Afacerilor Europene si internaționale. Originalitatea acestui performance aflat la granița dintre artele vizuale, artele spectacolului si arhitectură a convins echipa curatorială a Festivalului Național de Teatru 2022, să includă acest proiect în selecția celei de-a 32-a ediții a celui mai important eveniment dedicat producțiilor din artele spectacolului din România. Documentarul „Omission Possible” va fi prezentat pe data de 6 noiembrie 2022, ora 16.00, la Sala Atelier a Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, iar evenimentul se va desfășura în limba engleză, fără traducere. Ulterior, între 7 și 13 noiembrie, documentarul va putea fi vizionat, în exclusivitate, pe site-ul Forumului Cultural Austriac. 

ADVERTISING

Detalii despre proiect dar și filmul documentar (7-13 noiembrie) sunt disponibile aici – http://bit.ly/OmissionPossibleFNT 

Proiecția din data de 6 noiembrie va fi urmată de o discuție cu artiștii implicați despre instrumentele performative și de artă contemporană care pot contribui la modificarea percepției umane asupra unui spațiu ignorat/evitat și care pot contribui la conștientizarea beneficiilor recuperării artistice a unui astfel de patrimoniu. Cu participarea artiștilor - Iosif Király, Aurora Király, Tavi Angheluș, Irina Motroc, Ina-Alice Dănila, X-Art Collective, Diana Drăghici, Denise Lobonț, Mara Mărăcinescu, Amalia Mititileu, Diana Păun, Ana Petrovici-Popescu, Sever Petrovici-Popescu, Elena Preda, Angelica Stan, Béla Zoltán, Alina Tofan, Valentin Teodorescu, Teodora Tudose, Mutual Loop

ADVERTISING

Aflată în centrul Bucureștiului, clădirea Sălii Omnia a fost proiectată de arhitectul român Cezar Lăzărescu în 1967 ca o anexă a sediului Comitetului Central al Partidului Comunist Român, loc în care se desfășurau inițial conferințele de partid sub conducerea lui Nicolae Ceaușescu. Din 1990 a fost sediul Senatului României, pentru ca apoi să devină spațiu de depozitare și de repetiții pentru Teatrul Național de Operetă. În 2016, clădirea a fost trecută în proprietatea Centrului Național al Dansului București, iar de atunci așteaptă să fie renovată și consolidată.

Instalația „Omission Possible” este rezultatul unei călătorii de cercetare si a Unei discuții cu publicul, la Rezidența BRD Scena9, care au avut loc în aprilie 2022. Artiștii și-au propus ca proiectul s[a]it{life} să modifice măcar temporar experiența oamenilor în raport cu locul ales, încercând să provoace la reflecție si să inspire o transformare a modului în care spațiul respectiv poate fi perceput și folosit în viitor. „Sala Omnia a fost un punct focal pentru explorarea în comun a diferite instrumente artistice, devenind un spațiu performativ, ce oferă noi experiențe publicului care dorește să iasă din zona de confort, care dorește să-și vadă orașul cu alți ochi”, spun artiștii Martina Tritthart și Holger Lang / Mutual Loop.

ADVERTISING

Sub numele mutual loop, Martina Tritthart și Holger Lang realizează din 2018 instalații în numeroase țări din Europa. Intervențiile lor artistice sunt adaptate spațiilor publice, dar pot fi văzute și în medii expoziționale mai tradiționale. Una dintre intențiile lor de bază este interacțiunea instalației cu un cadru existent, dialogul dintre aceasta, ambianța și publicul. 

Organizat de UNITER – Uniunea Teatrală din România – cea de-a 32-a ediție a Festivalului Național de Teatru se desfășoară în perioada 5 – 13 noiembrie 2022 la București. Prezenta ediție este curatoriată de Mihaela Michailov împreună cu Oana Cristea Grigorescu și Călin Ciobotari. Spectacolele, evenimentele și manifestările incluse în programul Festivalului vor fi subsumate temei „FNT 2022 – Granițe fragile. Istorii fluide”. Principiile după care cei trei critici de teatru structurează FNT 2022 sunt subsumate formulei „Reflecții asupra prezentului – oglindiri performative”.

Partenerii media ai FCA – Radio România Cultural, Agerpres, Observator Cultural, RFI România, Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien, Agenţia Rador, Revista Igloo, Radio Bukarest, Zile şi Nopţi, Bookhub.ro, Revista Zeppelin, Modernism.ro, Revista culturală Leviathan, Spotmedia.ro, Bel-Esprit, Munteanu recomandă, Verbs describe us, Urban Things