Din dragoste pentru om - lansare de carte la Târgul de Carte Gaudeamus

Din dragoste pentru om - lansare de carte la Târgul de Carte Gaudeamus

Volumul „DIN DRAGOSTE PENTRU OM. Un liber amicorum dedicat lui Dumitru Borțun”, editat de Ileana Borțun, Vladimir Borțun și Corina Matei și apărut anul acesta la Editura Spandugino, va fi lansat duminică, 11 decembrie 2022, ora 12:00, la Târgul de Carte Gaudeamus (Romexpo, pavilionul B2, standul 44).

Evenimentul va fi moderat de Cristina Pătrășconiu și vor lua cuvântul Ileana Borțun, Camelia Crișan, David Ilina, Răduț Bîlbîie și Dumitru Borțun.

Copertă_Volum_Din_Dragoste_Pentru_Om

Titlul acestei „cărți a prietenilor” dedicate lui Dumitru Borțun – cu prilejul împlinirii vârstei de 70 ani – nu s-a născut dintr-un avânt encomiastic, chiar dacă textele cuprinse în ea exprimă diverse forme de dragoste pentru modul său de a fi și de a gândi – fie că este vorba de prietenia colegilor săi, de respectul colaboratorilor, de admirația și recunoștința studenților sau de afecțiunea celor apropiați. Titlul nu se referă la dragostea care i-a motivat pe editori în alcătuirea acestui volum, ci vorbește despre personalitatea celui omagiat, despre ce anume l-a motivat și l-a ghidat în toate alegerile majore din viața sa, începând cu decizia de a studia filosofia. 

ADVERTISING

Dragostea pentru oameni, inclusiv în forma sa mai abstractă a respectului pentru umanitate, a fost pentru Dumitru Borțun o motivație constantă, animându-i preocuparea pentru modernizarea societății românești, grija pentru formarea academică și profesională a studenților săi, camaraderia caldă și dezinteresată față de colegi și prieteni. Volumul de față stă mărturie în acest sens, căci fiecare contribuție pune în lumină, dintr-o perspectivă unică, modul în care „dragostea pentru om” s-a manifestat de-a lungul existenței lui, fiind și astăzi motorul principal din spatele intervențiilor sale publice. 

ADVERTISING

Textele grupate în cele cinci secțiuni ale volumului – „Schimburi de idei”, „Evocări, recuperări, actualizări”, „Coleg și prieten, colaborator și reper”, „Portret de profesor”, „Album de familie” – alcătuiesc, fără excese panegirice, un minunat portret mozaicat: fiecare piesă are un sens de sine stătător, contribuind totodată la un ansamblu coerent. Datorită diversității perspectivelor din care este „pictat” acest portret, cititorii vor afla multe lucruri noi despre Dumitru Borțun.

ADVERTISING