Despre privire în interior și natura de nesupus, la final de noiembrie, la Celula de Artă

Despre privire în interior și natura de nesupus, la final de noiembrie, la Celula de Artă
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

La sfârșitul lunii noiembrie galeria neconvențională Celula de Artă expune lucrări de la trei artiști foarte tineri, care explorează originea fanteziei și a actului artistic în Eliberare I Radu Carp, până pe 26 noiembrie, și modurile în care oamenii încearcă să limiteze natura la un spațiu artificial în Untouchable Nature I Adrian Piorescu, până pe 10 decembrie, ambele în spațiul-acvariu din B-dul Carol nr. 53. Suprapunerea spațiului interior cu cel exterior, tema artistei Louis Kareem Jamal va fi expusă în lucrările din Spinifer Daemon I Homeland, de la Kulterra Gallery (B-dul Știrbei Vodă nr. 104-106).

Radu Carp are 24 de ani, s-a născut într-o familie de artiști, iar scopul lucrărilor lui este de a transmite privitorului energia sa. Este licențiat în Grafică, în prezent studiază masterul în Artă Murală, tot în cadrul UnArte. De-a lungul anilor, s-a ocupat cu desenul, pictura de șevalet, pictura murală, ilustrația, benzile desenate, gravura, design-ul, street art, sculptura, miniatura textilă. Este un împătimit al detaliului, dorind mereu să privească lucrurile de aproape. 

ADVERTISING

“Creaturile pictate reprezintă gândurile care mă prind în vraja lor. Gândurile par mereu noi, ele sunt însă rezultatul altor gânduri fixate deja în subconștient. Expoziția reprezintă un salt în interior, cautând originea fanteziei mele, dorind să găsesc în amintiri de unde pleacă aceste creaturi, să înțeleg mai bine ce m-a format și unde mă duc, sprijinindu-mă de toiagul amintirilor. Înțelegând acestea, sunt mai împăcat cu drumul și mă simt liber.”, spune artistul.

Adrian Piorescu (n.1997, Craiova) este sculptor, absolvent al Universității Naționale de Arte din București, cu studii de licență și master în cadrul secției de Sculptură. 

Untouchable Nature este dorința de a supune singura entitate care încă nu este subjugată de ființa umană, natura. Paradoxal o supunere în totalitate a naturii înseamnă implicit a pune în pericol existența propriei specii. Lucrările sunt o recontextualizare a unor situații sau medii create în dorința noastră de a limita natura la un spațiu artificial. Inspirate din încercările inexistente de a schimba ceva, sculpturile lui Adrian Piorescu inițiază privitorul spre reconsiderarea unor valori etice existente.

ADVERTISING

Louis Kareem Jamal (n. 1998), artistă vizuală de origine yemenită stabilită în România, practică arta ca pe o formă de (auto)terapie, scrutând în(spre) sine.

“Lucrările expuse prin Celula de Artă în cadrul Kulterra Gallery au o dimensiune interioară cu accente mistice și filosofice, se referă la propriul sine și la transformările personale în sine, cât și în raportul artistei cu celălalt. Jamal e una dintre ființele acelea contemplative, iar fata/fața "Spinifer Daemon" este însuși scorpionul care preia forma sufletului. Acest daemon subminează trăsăturile umane, li se suprapune și, încet dar sigur, asimilează procesele relaționale de protecție și se poartă ca un gardian spiritual.

Interferența dintre cele două spații ale universului macro și a celui micro duc la întâlnirea cu Sinele a autorului acestor picturi.” - Louis Kareem Jamal, Raluca Ilaria Demetrescu

ADVERTISING

Expoziția continuă programul Feat. Kulterra, exponent al filozofiei Kulterra Gallery: deschidere și dialog, marcate de curiozitate și de spirit de aventură. Feat. Kulterra este o ușă deschisă, este vitrina dedicată invitaților; coridorul care duce spre Kulterra Art Store, ce va găzdui lucrări de ”artă în vizită”, atât propuse de alte galerii, cât și de către artiști în mod direct. Vitrinele culoarului care dau înspre curte vor avea un chip nou în fiecare lună, atrăgând atenția vizitatorilor cu privire la artiști care nu sunt în mod necesar reprezentați de Kulterra Gallery, ba chiar dimpotrivă. De asemenea, alte galerii de artă vor putea ieși din propriile spații, ”migrând” simbolic, selectiv și temporar în vitrinele dedicate proiectului. 

Celula de Artă este reprezentată de un spațiu cu deschidere stradală, ce își propune să permită lucrărilor să evadeze din spațiul clasic al galeriei, pentru a interacționa cu un public nou, care nu obișnuiește să participe la vernisaje; și astfel, pentru ca nu mai există o barieră fizică și temporală între obiectul de artă și privitor, se creează un dialog liber, direct și nonconformist.

Galeria vine în sprijinul creației contemporane în ariile tematice ale artelor vizuale și încurajează dezvoltarea de noi forme de expresie artistică accesibilă la orice oră pentru publicul stradal. Cu o prezență de 5 ani (2017 - 2022) pe scena artei din București, Celula de Artă a susținut peste 135 evenimente (expoziții, performance-uri, live-uri) și a influențat modul de percepție în ceea ce privește expunerea obiectelor sau actelor artistice în fața publicului.

Noutățile din Celula de Artă se pot vedea pe Facebook și pe Instagram.

Partener strategic: Casa Carol (Carol 53), Kulterra Gallery.

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio București FM, Spotmedia, IQads, Zile și Nopți, B365.ro, Happ.ro, Cărturești, Curatorial, Propagarta, Revista Golan, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, The Institute, Zeppelin, Modernism, PRwave, Bookblog, 4arte, Iqool, goingout.ro, bucharest-guide.ro, probucuresti.ro, Munteanu, SMARK.