Romsilva susține că – în ciuda informațiilor oferite de un ghid turistic din zona de vest a țării – partea cea mai spectaculoasă a cascadei Bigar din Cheile Nerei s-a prăbușit din cauză naturale.
Și că nimeni nici măcar n-a încercat să oprească prăbușirea din cauză că zona respectivă e protejată și n-ar fi fost corect ca omul să altereze cursul natural al lucrurilor.
Cascada Bigar a fost numită de presa străină ”un loc desprins din basme”. Iar în mai multe topuri realizate de platforma ”The World Geography” a fost desemnată cea mai frumoasă cascadă din lume.
Așa că prăbușirea celei mai spectaculoase părți din această cascadă i-a șocat atât pe români, cât și pe turiștii străini care au vizitat-o sau care aveau în plan să vină în România tocmai ca să o vadă.
Imediat ce imaginile cu prăbușirea peretului de stâncă au ajuns pe Internet, au început și controversele legate de motivul care a dus la distrugerea unuia dintre cele mai cunoscute obiective turistice naturale din România.
Un ghid turistic pe nume Mircea Jurma a declarat pentru Deutche Welle (DW) că de vină pentru prăbușirea cascadei au fost oamenii, care au deviat un curs de apă pentru a alimenta o păstrăvărie din zonă.
”Travertinul, roca din care este formată acea cascadă (partea de rocă peste care curge apă - n.red.), este un calcar care se depune constant odată cu trecerea apei dulci. Dar apa din izbucul care alimenta cascada a fost deviată pentru o păstrăvărie, astfel că roca nu a mai avut parte de necesarul ei natural”, a precizat Mircea Jurma pentru DW.
Romsilva – care administrează zona protejată în care se află cascada Bigar – susține însă că lucrurile n-ar sta deloc așa.
”Cascada Bigăr s-a format în timp, prin depunerea carbonatului de calciu din apele Izbucului Bigăr, care a fost acoperit de un covor de mușchi. Carbonatul de calciu pietrifică acest covor de mușchi, care se regenerează cu noi straturi de mușchi vii, astfel încât o cascadă de acest tip crește permanent în dimensiuni. Cascada Bigăr a atins dimensiuni considerabile ca greutate și volum și a cedat sub propria greutate”, se arată într-un comunicat transmis de Romsilva redacției SpotMedia.ro.
Instituția susține că tot ce a putut face pentru a preveni prăbușirea cascadei a fost să îndepărteze 2 arbori uscați care s-ar fi putut prăvăli peste ea.
Dar că mai mult nu a putut face, din cauză că aceea este ”o zonă în care intervenția umană este minimă, iar procesele naturale trebuie să se desfășoare liber”.
Romsilva susține că, de fapt, depunerea de calciu este favorizată atunci când cantitatea de apă care ajunge la cascadă este moderată.
”Regia Națională a Pădurilor – Romsilva respinge cu fermitate acuzațiile false și lipsite de orice fundament științific ale unui ghid de turism, care a lansat în spațiul public informația cum că o lucrare de captare parțială a izvorului Bigăr pentru păstrăvăria Valea Miniș, realizată în urmă cu 33 de ani, ar fi provocat prăbușirea peretelui cascadei Bigăr”, se mai arată în comunicatul de presă al instituției.
Romsilva susține că, de-a lungul timpului, porțiunea prăbușită din cascadă se va reface, prin depunerea de noi straturi de mușchi statificat.
Citește și:
- Cascada Bigăr s-a prăbușit. Era considerată cea mai frumoasă din lume (Video)