Cum să te relaxezi în timpul liber

Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
Foto: pixabay

În ritmul agitat al vieţii pe care o trăim, timpul liber pare a fi din ce în ce mai puţin. Din acest motiv este esenţial să-l valorificăm la maximum. De gradul de relaxare pe care îl obţii în timpul liber depinde randamentul pe care îl vei oferi la şcoală sau la serviciu. Iată câteva idei care te vor ajuta în acest sens.

Călătoreşte

Descoperirea locurilor noi este un prilej excelent de relaxare. Planifică-ţi călătoriile în funcţie de timpul liber de care dispui. De la o excursie de o zi sau un city break în week-end până la călătoriile de mai multe zile poţi dobândi noi experienţe sau poţi reveni în locurile care ţi-au plăcut. Dozează-ţi efortul raportat la timpul pe care îl vei petrece, astfel încât să te poţi întoarce acasă relaxat, nu epuizat.

ADVERTISING

Fă mişcare

Relaxarea poate fi şi un proces activ. La final de program sau la sfârşit de săptămână stabileşte o rutină clară de exerciţii fizice. Mişcarea poate fi făcută în confortul propriei case, în jurul locuinţei prin plimbări sau alergări uşoare, la sală, la bazin sau pe terenul de sport împreună cu prietenii. Efortul va fi resimţit doar în primele sesiuni. Pe măsură ce timpul trece, organismul se va obişnui cu mişcarea şi vei simţi doar relaxarea pe care ţi-o oferă eliberarea de toxine.

Ascultă muzică

Unul dintre gesturile asociate cel mai des cu relaxarea este ascultarea muzicii preferate. Achiziţionează un set de căşti pentru timpul liber şi bucură-te de piesele mai vechi şi mai noi şi de podcasturile care te pot ajuta să te detaşezi de tensiunile cotidiene. Marele avantaj pe care ţi-l oferă este că poţi asculta în timp ce mergi pe stradă, conduci, faci sport sau treabă prin casă. Întrucât sunt conectate la telefon, rămâi disponibil şi pentru persoanele care te pot contacta.

ADVERTISING

Citeşte o carte

Tot mai mulţi psihologi recomandă amenajarea unui colţ de relaxare în propria locuinţă. Dacă spaţiul îţi permite, poţi aloca chiar o cameră acestui scop. Însă oricât de mică ar fi casa ta, nu trebuie să renunţi la idee. Un fotoliu comod, un lampadar şi câteva accesorii textile pentru confort pe timp de iarnă sunt suficiente. Iar alături, pe măsuţa de cafea, așează o carte bună. Dimineaţa devreme sau seara târziu, când ai terminat toate treburile şi toţi cei din casă s-au culcat, toarnă un pahar cu vin şi reia lectura de la pagina la care ai rămas. Cititul reprezintă una dintre cele mai bune modalităţi de relaxare a creierului şi împreună cu el a întregului corp. Acelaşi ritual îl poţi îndeplini şi seara, înainte de culcare, chiar în dormitor, dacă ai pe noptieră cartea unui autor rafinat.

ADVERTISING

Împreună cu persoana iubită

Mai presus de toate, relaxarea nu trebuie să fie un gest individualist. Dimpotrivă, te poţi relaxa petrecând timp de calitate împreună cu persoana iubită. Senzaţia o poţi obţine făcând cele mai mici gesturi. Totul începe de la comunicare, care este esenţială în orice relaţie.

Rezervaţi-vă în fiecare zi, câteva minute la început şi câteva zeci de minute la final, pentru a vă împărtăşi unul altuia planurile şi impresiile zilei. Seara, atmosfera poate deveni romantică şi se poate transforma într-o noapte de dragoste, o altă modalitate excelentă de relaxare a corpului şi a minţii.

Una dintre primele condiţii pentru obţinerea relaxării este eliberarea de responsabilităţi pentru a avea timp liber. Dacă ai îndeplinit acest criteriu esenţial, poţi începe să umpli timpul liber cu activităţi plăcute. Variaţia acestora depinde de stilul de viaţă al fiecăruia, important este să faci ceea ce-ţi place cu adevărat, singur sau împreună cu familia şi prietenii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇