Corul Madrigal a lansat videoclipul. Machu Picchu - suită corală în Țara Oașului

Corul Madrigal a lansat videoclipul. Machu Picchu - suită corală în Țara Oașului

Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului, Institutul Cultural Român și Ambasada României în Republica Peru, a lansat în Duminica Floriilor videoclipul „Machu Picchu – Suită corală din Țara Oașului”, al doilea episod din seria multimedia „Muzică contemporană românească în spații antice universale”.

Producția media este disponibilă pe canalele de comunicare ale Corului Madrigal:

https://madrigal.ro | www.facebook.com/MadrigalOficial | www.instagram.com/corulmadrigal

Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin”

Dirijor Anna Ungureanu
Regia Emil Pantelimon
Regie sunet Gabriel Scîrlet
Multimedia: Marius Portik, Cătălin Alexandru, David Diaconescu, Alexandru Marinescu, Zsolt Portik, Andrei Țoneș, Teodora Ungureanu

Filmată la Machu Picchu - „orașul pierdut al incașilor” din Peru, lucrarea „Suită corală din Țara Oașului” semnată de compozitorul Dariu Pop și interpretată de Corul Madrigal, dirijat de Anna Ungureanu, conferă celebrei citadele noi semnificații, de data aceasta prin sunet. Privitorul este invitat la un exercițiu de arhitectură sonoră, prin care acest simbol al Imperiului Inca, aflat în conștiința culturală de peste 500 de ani, se lasă redescoperit prin muzica României.

ADVERTISING

Important om de cultură, ctitor al învăţământului românesc după 1918 (cu 140 de școli înființate în centrul și nord-vestul țării), Dariu Pop a fost și un însemnat folclorist și compozitor. A compus lucrarea „Suită corală din Țara Oașului” în anul 1963, an în care a și fost preluată în repertoriul Coralei Madrigal de la Conservatorului din București, proaspăt înființată de maestrul Marin Constantin.

La 61 de ani de existență ai Corului Madrigal, precum și ai lucrării maestrului Dariu Pop, muzica românească din Țara Oașului s-a auzit în interpretarea Corului Madrigal la peste 2.400 de metri, în Munții Anzi, într-un spațiu emblematic al civilizației și istoriei omenirii.

Prin armonizarea unor concepte aparent divergente, proiectul „Muzică contemporană românească în spații antice universale”, derulat de Corul Madrigal,își propune să pună în valoare spații culturale antice, să le însuflețească și să le personalizeze. Prin intermediul unei perspective neașteptate, Corul Madrigal propune o nouă imaginare a patrimoniului universal, precum și noi premise de vizualizare, înțelegere și de apropiere de locuri și situri simbolice.

ADVERTISING

Primul episod al seriei „Muzică contemporană românească în spații antice universale” – „Sarmizegetusa Regia – Flăcări și roți”, videoclipul pe muzică compusă de Corneliu Cezar, a fost lansat de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și Institutul Național al Patrimoniului pe 15 ianuarie 2024, de Ziua Culturii Naționale.

Videoclipul „Machu Picchu - Suită corală din Țara Oașului” va fi  lansat de Corul Madrigal în premieră și la Negrești-Oaș, la Muzeul Țării Oașului, în cadrul evenimentelor din programul Madrigal Festival în Satu Mare, desfășurat în perioada 24 aprilie – 15 iunie 2024.

Festivalul este organizat în parteneriat cu Consiliul Județean Satu Mare, Biblioteca Județeană Satu Mare, Muzeul Județean Satu Mare, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, Primăria Orașului Negrești-Oaș, Casa Orășenească de Cultură Negrești-Oaș.

Madrigal_Machu_Picchu_Negresti-Oas

CORUL MADRIGAL

ADVERTISING

Înființat în anul 1963 de către legendarul muzician și dirijor Marin Constantin (1925–2011), Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a devenit un reper al vieții muzicale și diplomației culturale naționale și internaționale. Este definit prin sonoritatea sa specifică, tehnica non-vibrato, amplasamentul stereofonic în scenă și costumele impunătoare. Repertoriul său este îndreptat către renaștere, muzica preclasică și clasică, romantism, muzica bizantină și creația contemporană românească și universală. Prezența scenică și componența ansamblului au fost în permanență rafinate, astfel încât performanța sa a ajuns să fie comparată de critici cu „o vioară Stradivarius în mâna lui Paganini”.

În noiembrie 2016, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertății, Speranței și Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Națiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summit-ului Global de Religie, Pace și Securitate.

Pe 1 martie 2023, la Palatul Parlamentului, Senatul României a inaugurat oficial „Galeriile Madrigal – Marin Constantin”, un spațiu dedicat, care găzduiește evenimente culturale și expoziții temporare și permanente ale Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

Din anul 2011, Corul Madrigal derulează Programul Național Cantus Mundi, cel mai mare program de integrare socială prin muzică a copiilor din România, inițiat de renumitul dirijor Ion Marin. Programul, care reunește în prezent 2.043 de coruri și aproape 70.000 de copii din țară și diaspora, a fost oficializat la nivel guvernamental în 2014, devenind o nouă Direcție a Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.