Centrul Ceh aduce expoziția Collectives, de Roman Franc, la București

Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
Collectives_Square_1920x1920

Expoziția de fotografie Collectives, realizată de artistul de origine cehă Roman Franc, vine la București. Aceasta va avea vernisajul joi, 16 noiembrie 2023, de la ora 19:00, la Muzeul Național al Țăranului Român, Sala Noua Galerie. Publicul se va bucura de o selecție de fotografii de grup realizate de Roman Franc în diferite țări și culturi începând cu anul 2015, la care se adaugă portretele inedite ale comunităților din șase sate cehe din Banat. 

Expoziția a fost prezentată pentru prima oară în Timișoara, la HEI – House of European Institutes, organizată de Centrul Ceh București în parteneriat cu EUNIC România. După o recepție plină de entuziasm, aceasta ajunge acum la București, în prezența lui Roman Franc. Aceasta înglobează nouă ani de activitate a artistului cu formatul portretului de grup, pe care l-a aplicat unor comunități din toate colțurile lumi, cu un remarcabil succes în spațiile expoziționale din Europa și SUA. 

ADVERTISING

Portretele localnicilor din cele șase sate cehe bănățene, realizate la începutul acestui an special pentru programul Timișoara - Capitală Europeană a Culturii, vin să întregească seria Collectives, adăugându-i un capitol românesc. Rezultat al unei colaborări la firul ierbii între artist și subiecții săi, ele funcționează deopotrivă ca reprezentare, ca autoreprezentare și ca un document al diversității culturale a Banatului și, prin extensie, a întregii țări.

Autorul, născut în 1983, și-a început activitatea ca fotograf la sfârșitul secolului trecut, când lumea, zguduită de schimbările socio-politice și tehnologice globale, căuta noi certitudini pentru a putea face față provocărilor momentului. În încercarea de a ține pasul, mulți profesioniști ai sectorului creativ de atunci au subscris unor tendințe noi, ce reflectau toate aceste schimbări.

ADVERTISING

„Roman Franc fotografiază grupuri mai mici sau mai mari de oameni legați în feluri diverse și convinși să vină în fața obiectivului aparatului foto de motive la fel de diverse. Seriile de fotografii de grup ale compatrioților din Banatul românesc sunt unice în opera autorului prin faptul că aduc la viață frânturi din memoria noastră culturală și istorică pe care nu le privim în mod obișnuit. După căderea comunismului, noi, cehii, am început să călătorim în Banat și să studiem comunitățile locale cu obsesia unor etnografi, văzându-le ca pe o relicvă aparte a trecutului. Am depășit de mult acea fază, iar fotografiile lui Roman Franc arată că astăzi încercăm, din contră, să ne dăm seama cum putem funcționa ca două jumătăți ale unui singur întreg, condiționate de un trecut comun.” (Jiří Pátek, curator de fotografie la Galeria Moraviei din Brno, despre munca autorului) 

ADVERTISING

„Mă bucur foarte mult că după Timișoara putem prezenta expoziția Collectives la București. Abordarea originală a autorului, de tip storytelling, se întâlnește cu documentarea unică a comunităților cehe din Banat, ceea ce face din această expoziție o contribuție unică la aspectul multicultural al societății românești, dar și la aniversarea a 200 de ani de la stabilirea comunităților cehe, pe care o comemorăm anul acesta”, adaugă Robin Ujfaluši, directorul Centrului Ceh București.

Roman Franc s-a născut în 1983 la Brno. A studiat la Universitatea Masaryk din Brno, unde a obținut un masterat în educație (2008), urmat de un altul în fotografie (2015) la Institutul de Fotografie de Artă, Universitatea Sileziană, Opava (Cehia). Tot aici și-a continuat studiile în vederea obținerii unui doctorat. A expus în Statele Unite, în Regatul Unit și a lucrat la proiecte cu biroul președintelui ceh Václav Havel. Organizează și predă cursuri și ateliere de fotografie pentru instituții publice și private, fiind inspirat de experiențele și mediile din care provin personajele sale. Lucrările lui se regăsesc în colecțiile Muzeului de Arte Frumoase din Houston, ale Muzeului de Artă Zillman, ale Muzeului de Artă Modernă din Rio de Janeiro și ale Bibliotecii Congresului.

Expoziția va putea fi apoi vizitată de miercuri până duminică, în intervalul 10:00-18:00, până pe 10 decembrie 2023. Aceasta este organizată de Centrul Ceh București, alături de Muzeul Național al Țăranului Român și EUNIC România, cu sprijinul Ambasadei Cehiei, Generali, Budweiser Budvar și Bucharest Photofest. Proiect finanțat de Ministerul Culturii, prin Centrul de Proiecte, și de Uniunea Europeană, prin proiectul Culture Moves Europe.

Parteneri media ai MNȚR: Radio România, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Internațional, RFI România, Historia, Igloo, Arhitectura, Observator Cultural, Infinitezimal, Revista Timpul, Ziarul Lumina, LiterNet.ro, Agenția Națională de Presă AGERPRES, spotmedia.ro, www.ordineazilei.ro, www.modernism.ro, propagarta.ro, www.matricea.ro, www.promenada-culturala.ro, www.daciccool.ro, www.gokid.ro, www.onlinegallery.ro, www.invietraditia.ro, www.accmediachannel.ro, revistapatronatuluiroman.ro, cult-ura.ro, www.iqool.ro, www.Financiarul.ro, www.News24.ro, www.qmagazine.ro, visitbucharest.today, zelist.ro