Foto: freepik.com
Dacă faci o vizită în New York, pe lângă multele obiective turistice pe care ar trebui să le vizitezi, îți recomand să încerci și o experiență mai aparte, cea culinară. Vei găsi aici multe preparate locale excelente care stimulează papilele gustative.
Nu spun că aceste preparate nu pot fi găsite și în România sub diferite rețete mai mult sau mai puțin autentice ori cu mici reinterpretări, însă în New York vei găsi mâncărurile gătite după rețetele standard, autentice, cu un gust inconfundabil.
Hot dog-ul newyorkez
Preparatul hot dog newyorkez este unul destul de simplu și care totodată îmbină mai multe gusturi, fiind ideal pentru un prânz rapid.
Se servește cu varză murată, murături sweet relish, sos de ceapă sau muștar. Un hot dog newyorkez tradițional are o chiflă lungă tăiată pe jumătate, 1 sau 2 crenvurști de pui și curcan, ceapă roșie caramelizată și brânză topită (opțional).
Vei găsi acest hot dog nu doar la food court-uri, ci și la acele locații de tip street food. Este ideal dacă ești pe fugă și vrei să mănânci ceva repede, fără să aștepți la un restaurant să îți fie gătită mâncarea.
De altfel, hot dog-ul a ajuns un fel de simbol al New York-ului și l-ai văzut cu siguranță în zeci și sute de filme, chiar președinții americani lăsându-se filmați consumând hot dog.
Este un simbol atât de puternic și cunoscut încât a fost adoptat și de industria jocurilor slot. Există sloturi precum The Best New York Food acolo unde pe rolele de joc vei întâlni și simboluri cu hot dog, iar partea și mai interesantă este că acum te poți distra la astfel de păcănele gratis, fără să scoți vreun ban din buzunar.
New York Cheesecake
Cheesecake-ul newyorkez a apărut pentru prima dată în 1872 și de atunci până acum a devenit un desert popular în întreaga lume. Preparatul își are originea în Chester unde se gătea în localuri.
Este o prăjitură delicioasă cu brânză fină cu textură cremoasă, are un blat de biscuiți și topping la discreție. Apropo de topping, sunt mai multe variante, cu cireșe, vișine, zmeură sau afine, după preferințele fiecăruia.
În toate restaurantele și patiseriile din New York ar trebui să găsești acest preparat local. Există multe subiecte de dezbatere, dacă se face prin coacere sau nu și ce topping este cel tradițional, dar cred că aici intervin și gusturile fiecăruia.
În unele locații newyorkeze poți încerca și variante mai moderne, reinterpretate de cheesecake, cu topping de ciocolată sau cremă de alune.
Supa Manhattan Clam Chowder
În trecut, această supă Manhattan Clam Chowder era considerată de unii oameni drept mâncarea săracului pentru că era foarte ieftină. În prezent perspectiva s-a schimbat fundamental, astfel că este un preparat apreciat în lumea întreagă.
Este o supă cremă ceva mai groasă, îngroșată cu smântănă grasă, piure de legume ori lapte.
Cu toate acestea, rețeta originală de Manhattan Clam Chowder spune că nu se îngroașă decât cu suc de roșii, fiind practic o supă de roșii dar cu textură mai groasă.
Din nou, multe restaurante au variante reinterpretate ale acestei rețete dar și în acest caz dictează preferințele clienților.
Pizza newyorkeză
Pizza newyorkeză este foarte ușor de recunoscut îndeosebi după aspect, deci o vei identifica vizual fără mari probleme.
Este o pizza tradițională și cu siguranță foarte populară în continuare în toate pizzeriile sau restaurantele din New York.
Are un aluat subțire spre mediu, brânză cheddar, mozzarella și un extra topping tot din brânză, bacon, chorizo, jalapeno și grana duro. Are un gust echilibrat dar ușor picant grație ardeiului jalapeno.
Deși în alte țări nu se consumă cu sos, fiind deja destul de condimentată și cu un gust pregnant, americanii preferă și celebrul ketchup.
Sandwichul newyorkez
Rețeta de sandwich newyorkez datează din anul 1887. În unele cărți de istorie locală se menționează faptul că Sussman Volk, un imigrant din Lituania a deschis o măcelărie în New York unde avea fel de fel de preparate din pastramă.
Se spune că Volk ar fi primit rețeta de pastramă chiar de la un român, pentru că l-a ajutat cu depozitarea unor bagaje.
Apoi, lucrurile au venit de la sine, pastrama respectivă a fost introdusă într-o chiflă sau între 2 felii mai groase de pâine și așa s-a născut povestea sandwichului newyorkez.
Preparatul se poate servi și cu un adaos de ceapă caramelizată și muștar, după gust și se spune chiar că rețeta pastramei ar fi originară din Brăila.
După câțiva ani în care s-a bucurat de un succes enorm, Volk s-a reorientat și și-a deschis un prim lanț de restaurante în care se putea găsi în meniu acest sandwich newyorkez.
Apoi, preparatul a devenit extrem de popular în Statele Unite, astfel că astăzi poți cumpăra un sandwich autentic newyorkez cu pastramă de la orice fast food sau de la magazinele de street food din toate orașele, nu doar din New York.
Sandwichul BEC (bacon, eggs, cheese)
Un alt sandwich foarte popular pe care îl găsești în fast food-urile sau la street food-ul american este celebrul “bacon, eggs and cheese”.
Această denumire vine 100% de la ingredientele folosite, pentru că sandwichul se prepară foarte simplu cu 2 felii de pâine între care se pun bacon, ouă prăjite și brânză.
Felurile de brânză pot fi ușor diferite, la unele variații ale sandwichului se pune și puțină brânză topită, la altele brânză maturată.
Este un sandwich destul de bine echilibrat, numai bun de consumat dimineața la mijlocul dejun sau la prânz (nu este indicat să îl consumi seara pentru că se digeră ceva mai greu).
Biscuiții cu fulgi de ciocolată
Cu siguranță i-ai văzut și prin cofetăriile sau magazinele românești. Sunt biscuiți pe care americanii îi numesc “cookies” și conțin în mijloc fulgi de ciocolată.
Sunt un desert foarte popular în New York pe care americanii îl servesc îndeosebi dimineața la cafea. În multe restaurante sau cafenele acești biscuiți se oferă din partea casei dacă îți comanzi o cafea și formează o combinație excelentă.
Acești biscuiți newyorkezi cu fulgi de ciocolată merg consumați în absolut orice moment al zilei și ca desert după orice preparat culinar de bază.