Sportul este un domeniu în care surprizele apar frecvent. Aproape că nu este săptămână în care să nu fie un rezultat neașteptat, însă în acest articol nu ne vom referi la surprizele punctuale, care pot fi rodul întâmplării, ci la acelea care au reprezentat efectul unor evoluții pe termen îndelungat sau care au marcat decizii surprinzătoare ale unor vedete din această lume.
Una dintre cele mai mari surprize din ultimele două decenii a fost cucerirea titlului de campioană de către Oțelul Galați, la finalul sezonului 2010-2011. Nimeni nu ar fi mizat pe gălățeni la pariuri, la începutul acelui campionat.
„Sunt nostalgic, a fost o performanță foarte, foarte mare, care nu cred că va mai fi atinsă la nivelul clubului. La începutul acelui sezon, a fost o perioadă mai puțin bună, nu am fost plătiți două sau trei luni. Apoi, președintele și conducerea s-au achitat și tot timpul au fost banii la zi. Am avut posibilitatea să scot maximum de la jucători”, declarat Dorinel Munteanu, la zece ani după cucerirea titlului.
FC Voluntari și Viitorul au contrazis „calculele hârtiei”
Pentru că fotbalul este cel mai popular sport în rândul românilor, în memoria colectivă a rămas și performanța neașteptată realizată de FC Voluntari în 2017. Echipa ilfoveană era la al doilea an în prima ligă și a jucat finala Cupei României înainte să aniverseze 7 ani de la înființare.
Antrenată de Claudiu Niculescu, formația de lângă București a reușit să o învingă pe Astra în ultimul act al competiției surprizelor (după loviturile de departajare) și să ridice trofeul. Surpriza a fost completată prin câștigarea Supercupei României în debutul sezonului următor, în dauna Viitorului Constanța.
Apropo de Viitorul, echipa lui Gheorghe Hagi a câștigat două titluri de campioană în ultimii zece ani, ceea ce reprezintă o performanță importantă pentru un club înființat în 2009. Titlul cucerit în sezonul 2016-2017 nu a constituit neapărat o surpriză, elevii lui Hagi controlând competiția. În schimb, campionatul câștigat în 2023, după schimbarea titulaturii în Farul Constanța, a venit ca un șoc. Până în penultima etapă, aproape toată lumea era convinsă ca FCSB va lua campionatul. De altfel, „roș-albaștrii” au și condus cu 2-0 în meciul direct, din etapa a 9-a a Play-off-ului, însă „marinarii” au revenit și au învins cu 3-2, devenind campioni.
Dinamo a retrogradat pentru prima oară în istorie
La 29 mai 2022, Dinamo a retrogradat pentru prima dată în istoria clubului. „Câinii” au avut șansa de a se salva, însă au pierdut barajul de menținere/promovare în fața lui U Cluj (1-3 la general). A fost apogeul unui declin în care „clubul din Ștefan cel Mare” se afla de mai mult timp. Și, dacă tot a venit vorba de Dinamo, să spunem că una dintre cele mai surprinzătoare transferuri din ultimele două decenii a fost cel al „câinelui” Ciprian Marica la Steaua, în 2016. „Am ales echipa care m-a dorit cel mai mult!”, a explicat jucătorul crescut la academia „alb-roșiilor”.
Cea mai recentă surpriză majoră s-a petrecut chiar anul trecut, când Corvinul Hunedoara a câștigat Cupa României. Divizionara secundă, antrenată de Florin Maxim, s-a impus după loviturile de departajare în finala cu Oțelul Galați. Hunedorenii au prins încredere în forțele proprii și au câștigat „dubla” cu Paksi, din turul I preliminar al Europa League (4-2 la general). Paksi era vicecampioana Ungariei.
Dacă surprizele uriașe prezentate mai sus au făcut deliciul fanilor sau adversarilor (retrogradarea lui Dinamo), o decizie surprinzătoare din lumea gimnasticii a întristat o țară întreagă: considerați de Academia Recordurilor Mondiale drept „cei mai de succes antrenori din lume”, Octavian Bellu și Mariana Bitang s-au retras în anul 2012 de la conducerea tehnică a lotului național de gimnastică, după 279 de medalii cucerite în competițiile internaționale de top, dintre care 106 de aur.
Vom vedea ce surprize ne rezervă viitorul...