Cea mai mare navă de croazieră din lume, „Icon of the Seas”, construită pentru compania Royal Caribbean, a plecat sâmbătă din portul Miami din statul american Florida în călătoria sa inaugurală spre destinaţii din Marea Caraibilor, în pofida acuzaţiilor că ar fi o monstruozitate neprietenoasă cu mediul înconjurător.
Cu o lungime de 365 de metri, 20 de punţi, 2.805 cabine şi 40 de restaurante, acest uriaş vas de croazieră este un imn al excesului, reprezentând totodată cea mai recentă adăugire la o industrie a croazierelor aflată în plină redresare după anii marcaţi de pandemia de COVID-19, informează AFP.
„Icon of the Seas”, înregistrat în Bahamas, este prima navă a gigantului american de croaziere care va fi alimentată cu gaz natural lichefiat (GNL), un combustibil fosil pe care industria de profil îl prezintă ca o alternativă mai curată în raport cu păcura grea, dar care eliberează metan, un puternic gaz cu efect de seră.
Nava este echipată cu un sistem care transformă deşeurile în energie şi un altul pentru a recicla apa la bord, susţine Royal Caribbean, promiţând să reducă astfel impactul generat asupra mediului de acest tip de navă, una dintre cele mai frecvente critici aduse industriei croazierelor.
În călătoria sa inaugurală în Marea Caraibilor, "Icon of the seas" va vizita Basseterre, capitala statului Saint Kitts & Nevis, înainte de a se îndrepta spre Charlotte Amélie, în Insulele Virgine Americane, apoi spre insula privată Coco Cay din Bahamas, înainte de a se întoarce la Miami.
"Icon of the Seas" poate găzdui 5.610 pasageri şi 2.350 de membri ai echipajului. Împărţită în opt zone diferite, nava dispune de şapte piscine, nouă jacuzzi şi o cascadă de 17 metri înălţime.
Cu un tonaj brut de 250.800 de tone, de cinci ori mai mare decât cel al Titanicului, vasul a fost construit la şantierul naval Turku din Finlanda.
Compania Royal Caribbean, cu sediul la Miami, l-a primit marţi, în timpul botezului navei, pe Lionel Messi, vedeta echipei de fotbal din oraş, pentru a apăsa pe un buton care a făcut să se spargă o sticlă de şampanie la impactul cu carena navei.
Semn al tendinţei ce marchează apetenţa pentru gigantism, "Icon of the Seas" înlocuieşte o altă navă a aceleiaşi companii, "Wonder of Seas", în calitate de cel mai mare vas de croazieră din lume.
Este un pas greșit
Ecologiştii avertizează că nava alimentată cu gaz natural lichefiat va avea scurgeri de metan nociv în aer.
„Este un pas în direcţia greşită”, a declarat Bryan Comer, director al Programului marin din cadrul Consiliului Internaţional pentru Transporturi Curate (ICCT), citat de agenţia de presă Reuters.
„Am estima că utilizarea GNL ca şi combustibil marin emite cu peste 120% mai multe emisii de gaze cu efect de seră pe durata ciclului de viaţă decât motorina marină”, a spus acesta.
La începutul acestei săptămâni, ICCT a publicat un raport în care susține că emisiile de metan de la navele alimentate cu GNL sunt mai mari decât presupun reglementările actuale.