Dacă vorbim despre o masina de spalat vase standard care permite spălarea a până la 10-14 seturi de vase, iar aceasta are clasă energetică A, atunci consumul de apă pe care-l va înregistra va fi de aproximativ 15 litri. Manual, pentru aceeași cantitate de vase, ai consuma undeva la 60-70 de litri de apă. Dar cum faci să consumi și mai puțină apă, nu doar mai puțină energie? Ei bine, în articolul acesta vom discuta despre câteva trucuri la care poți apela pentru a face economie de apă dacă ai o mașină de spălat vase pe care o folosești zilnic.
Mașina de spalat vase – economisește apă cu aceste câteva trucuri
Chiar dacă are un consum de apă redus și economia de apă în cazul în care folosești o masina de spalat vase este considerabil mai mare comparativ cu spălarea manuală a vaselor, nu strică să mai economisești un pic, nu? Ce poți face și la ce trucuri salvatoare poți apela? Vezi în rândurile de mai jos!
Evită să clătești vasele înainte de a le pune în mașina de spălat vase
De ce să eviți să clătești vasele înainte de a le pune în mașina de spălat? Pentru că tot ceea ce faci nu este altceva decât să consumi și mai multă apă. De spălat și clătit se ocupă mașina, tu ar trebui doar să te asiguri că vesela nu este cu reziduuri foarte mari de mâncare. Aruncă resturile de mâncare la gunoi, dar nu clăti vesela!
Cele mai moderne modele de mașini de spălat vase sunt gândite în așa fel încât să poată îndepărta eficient chiar și murdăria persistentă de pe vase. Pentru că au senzori inteligenți și vin cu programe de prespălare eficiente, ele pot curăța chiar și vasele mai murdare, folosindu-se de detergenți special formulați pentru vase murdare.
Poate că nu știai sau n-ai băgat de seamă, dar clătirea vaselor sub robinet poate consuma mai multă apă decât întregul ciclu de spălare. Doar clătind farfuriile, paharele, tacâmurile, ajungi uneori să consumi chiar și 10–20 de litri doar pentru câteva farfurii.
Un truc simplu, dar crede-ne că vei observa diferența! Cel mai repede se simte când este vorba despre o familie numeroasă sau în cazul în care folosești mașina de spălat zilnic sau foarte des. Convinge-te și tu că, în timp, acest mic obicei care presupune să pui vasele direct în mașina de spălat vase fără a le clăti, duce la economii vizibile de apă, iar asta se va observa la factură!
Pornește mașina de spălat vase doar când este plină
Chiar dacă unele mașini de spălat moderne vin cu funcție half load care ar trebui să fie mai eficientă, nu porni mașina de spălat vase dacă ai doar câteva vase de spălat. Recomandarea noastră este să aștepți ca mașina să se umple, deoarece majoritatea mașinilor de spălat consumă aproximativ aceeași cantitate de apă, indiferent dacă sunt pline sau nu.
Optează pentru un program de spălare vase eco
Dacă optezi pentru un program de spălare vase eco, nu vei reduce doar consumul de apă, ci și consumul de energie. Este un program mult mai lent decât alte programe disponibile pe masina de spalat vase, dar în realitate are o eficiență mult mai mare, deoarece spală la temperaturi mult mai joase.
Ca să înțelegi mai bine cum stau lucrurile, programul Quick Wash, de exemplu, un program care pare foarte rapid și în consecință convenabil, însă acesta consumă adesea mai multă apă într-un timp mai scurt, tocmai pentru a compensa durata redusă a ciclului de spălare.
Programul eco este un program ideal pentru spălarea zilnică a vaselor care nu sunt exagerat de murdare. Programele mai intense păstrează-le pentru situațiile în care ai de spălat tigăi sau oale cu resturi de mâncare uscate și persistente.
Asigură-te că ai pus vasela corect în mașina de spălat vase
Ce înseamnă să pui corect vesela în mașina de spălat vase? Înseamnă că vasele trebuie să fie poziționate corect, să nu blocheze brațele rotative și să nu fie plasate haotic. Dacă sunt puse bine, atunci jetul de apă va ajunge peste tot și nu te vei trezi că, la final de ciclu, unele vase mai au încă urme de mâncare pe ele.
Ca să lămurim lucrurile: ar trebui să pui farfuriile în suporturile verticale, paharele pe raftul de sus, cu baza în sus, pentru ca apa să se scurgă corect, iar ustensilele de bucătărie în coșul dedicate. Ar fi bine ca acestea să nu fie neapărat cuțite la cuțite, furculițe la furculițe etc. Dacă le alternezi, jetul de apă va fi distribuit uniform și va ajunge la toate accesoriile de bucătărie.
Temperatura de spălare nu ar trebui să fie mai mare de 50-60 de grade
Nici chiar cele mai murdare vase nu ai nevoie de temperaturi extraordinar de mari! Dacă alegi să speli la temperaturi foarte ridicate, atunci masina de spalat vase va consuma mai multă energie, iar temperaturile prea mari pot afecta în timp componentele mașinii.
O temperatură de spălare între 50 și 60 de grade este ideală! Nici dacă aceasta este prea mică nu e bine. Dacă de exemplu temperatura apei este sub 50 de grade, eficiența spălării și a detergenților va scădea considerabil. Dacă mai optezi și pentru programul de spălare eco, atunci poți reduce consumul de apă și energie lunar cu până la 20-30%, ceea ce nu este deloc de neglijat.
Gândește spălarea vaselor strategic
Poate că nu știai, dar unii furnizori de apă au tarife mai mici în anumite momente ale zilei. Când este cel mai bine să pornești mașina de spălat vase, astfel încât să poți face nu doar economii de apă și poate chiar și de energie electrică?
De cele mai multe ori, costurile sunt mai mici între orele 22 și 6 dimineața. Dar ce faci dacă dormi mai devreme sau te trezești mai târziu? Majoritatea mașinilor de spălat vase, pe lângă programele standard de spălare, mai includ și o funcție de programare întârziată a spălării vaselor. Dacă masina de spalat vase pe care o deții are această funcție, folosește-o!