Ce poți face pentru a reduce stresul cotidian

Ce poți face pentru a reduce stresul cotidian

Stresul are un impact negativ asupra sănătății și a organismului pe termen scurt și lung. Poate cauza migrene și insomnie și contribuie la hipertensiune arterială, probleme imunitare și depresie. Răspunsul corpului la stres constă în palpitații, respirație accelerată și mușchi tensionați, iar toate acestea pregătesc omul pentru acțiune. Atunci când aceste simptome se repetă zile la rând, sănătatea are de suferit. Iată câteva recomandări pentru a reduce stresul cotidian. 

Practică boxul

Boxul este o activitate fizică, mintală și emoțională. Ești doar tu și un sac de box. Orice probleme ai avea în viața de zi cu zi, te poți descărca asupra sacului de box. Activitatea simplă de a lovi un sac de box ajută la eliberarea tensiunii acumulate. Simbolic, îți poți imagina sacul de box ca fiind stresul din viața ta. Fizic, prin lovirea sacului, mușchii încep să se relaxeze. Iată câteva dintre avantajele boxului pentru sănătatea mintală:

ADVERTISING
  • Pui pe pauză lumea exterioară și ești prezent – boxul necesită concentrare 100% asupra activității. Este rapid, intens și distractiv. Practicarea boxului nu îți permite să te gândești la trecut sau la viitor, ești prezent. Prin detașarea de problemele zilnice, faci o pauză și le pui în perspectivă.
  • Elimină stresul și stimulează producția de endorfine – lovirea unui sac de box stimulează producția de endorfine, neurotransmițătorul care creează starea de bine. Pe măsură ce lovești sacul de box, ești mai concentrat și lași la o parte stresul cotidian.
  • Te ajută să scapi de furie – lovirea unui sac de box poate fi o modalitate sănătoasă de a-ți exprima furia. Desfășurat într-un mediu sigur, acasă sau la sală, boxul îți permite să scapi de furie și agresivitate fără a te răni pe tine sau pe cei din jur. Prin acest sport, vei putea să îți depășești sentimentele negative.
  • Îți dezvoltă încrederea în sine și forța fizică – pe lângă dezvoltarea musculaturii și lucrarea corpului, boxul te ajută să fii mai puternic mintal pentru a face față mai ușor provocărilor vieții. De asemenea, boxul insuflă un sentiment de reușită, iar acest lucru dezvoltă încrederea și stima de sine. 
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Râzi mai mult

Simțul umorului nu îți rezolvă problemele zilnice, însă te ajută să te detașezi suficient pentru a putea veni cu soluții practice. Atunci când râzi, te simți mai bine fizic și mintal. Râsul te relaxează și contribuie la detensionare. 

Citește glume, spune glume prietenilor, participă la seri de stand-up comedy, uită-te la o comedie spumoasă și petrece mai multe timp cu amicii glumeți. 

Scrie în jurnal

Atunci când scrii în jurnal gândurile și sentimentele care te macină, te eliberezi. Nu te gândi prea mult la formă sau sens, dă-ți frâu liber imaginației, ideilor și scrie sincer despre problemele care te stresează. 

ADVERTISING

Nu trebuie să citești după aceea și nici nu este necesar ca alții să vadă ce ai scris. Scrie ce îți vine în minte, nu aspira spre perfecțiune pe hârtie. 

Dormi suficient

Somnul este esențial pentru sănătate, bună dispoziție și energie pe durata zilei. Acumularea stresului poate cauza probleme de somn care, la rândul lor, contribuie la și mai mult stres. 


Dacă ai probleme de somn, stabilește-ți o rutină a serii cu o baie relaxantă, muzică în surdină și o carte lejeră. Evită ecranele cu 1-2 ore înainte de culcare. 

Alege un hobby creativ

Muzica este o modalitate simplă de a scăpa de stres. Ascultă sau chiar învață un instrument pentru a elimina stresul. Se pare că muzica îți distrage atenția la nivel mintal, reduce tensiunea musculară și contribuie la diminuarea nivelului cortizolului, hormonul stresului. 

Dacă muzica nu intră pe lista ta de pasiuni, poți încerca grădinăritul, desenatul, împletitul sau orice altă activitate care necesită concentrare și timp. 

Stresul este inevitabil, însă poți lua măsuri pentru a-l diminua și pentru a atenua efectele sale asupra sănătății tale fizice și mintale. Practică un sport, petrece timp alături de prieteni, scrie în jurnal, alege un hobby. Astfel de activități te ajută să vezi și reversul medaliei, că fiecare zi îți poate aduce motive de bucurie.