Suveica este o piesă importantă a oricărei mașini de cusut. Oricât de nesemnificativă și mică ar părea, suveica este o componentă de care depinde calitatea cusăturii. Dacă suveica nu este instalată corect, nu ai putea să duci la bun sfârșit niciun proiect de croitorie, indiferent cât de simplu ar fi.
Înainte de a începe orice proiect de cusut este esențial să te asiguri că mașina de cusut funcționează corect și că toate componentele sunt sincronizate. Dacă o singură piesă nu este instalată corect sau nu funcționează corespunzător, nu vei putea obține cusături frumoase și rezistente sau, și mai rău decât atât, mașina de cusut se poate strica.
Ce este suveica de la mașina de cusut
Suveica este o piesă a mașinii de cusut, de dimensiuni mici, realizată în general din metal. Este proiectată să funcționeze cu bobina cu ață, ea fiind partea care asigură firul inferior în timpul procesului de coasere. Dacă nu este instalată corect, vei obține cusături sărite sau ața se va bloca și acul nu va mai putea pătrunde în material.
Există câteva tipuri diferite de suveică pe care le poți vedea la mașinile de cusut, în funcție de modelul pe care îl folosești:
- Suveică transversală (longitudinală): Are forma unei bărci și ține bobina într-un ax drept și orizontal. Acest model se mai găsește doar la mașinile de cusut foarte vechi.
- Suveica rotativă. Este unul dintre primele modele similare cu cele utilizate în prezent. Primul model a fost creat în 1851 și funcționează prin rotirea continuă în jurul bobinei.
- Suveica oscilantă. Acest tip de suveică rotundă funcționează prin montarea bobinei pe un cârlig. A fost creată inițial în 1877, iar versiunile noi sunt cele care se așază orizontal chiar sub placa acului.
În funcție de modelul de mașină de cusut, cele două tipuri de suveică pe care le vei întâlni sunt cel mai probabil rotativă sau oscilantă. Cel mai probabil, dacă vei achiziționa o mașină de cusut modernă, în specificațiile mașinii vei găsi tipul de suveică pe care îl deține. Dacă ai deja o mașină de cusut, o modalitate ușoară de a afla ar fi să te uiți la manualul de utilizare și să vezi ce este menționat.
Cum înfilezi firul inferior pentru suveică
Pentru a introduce ață în bobina de la suveică, adică firul inferior, primul pas este să ridici complet acul mașinii de cusut. Asigură-te bineînțeles că mașina este oprită. În funcție de tipul mașinii de cusut, deschide capacul unde se află suveica. Scoate suveica din apucător trăgând plăcuţa de blocare. Introdu bobina cu ață și lasă circa 10 cm de fir derulat.
Ţine suveica în mâna stângă, cu degetul de fixare a suveicii îndreptat spre tine. Cu mâna dreaptă, trage firul derulat în fanta din suveică și trage firul în jos, pe sub arc, în orificiul de ieşire. Ţine suveica de plăcuţa de blocare, cu degetul de fixare îndreptat în sus și introdu bobina înapoi în apucător, eliberând plăcuţa de blocare. În bobina înăuntru până când aceasta se fixează cu un clic. Asigură-te că suveica intră complet în zona specială din mașina de cusut, în caz contrar plăcuţa de blocare nu va fixa bobina în mod corespunzător.
Probleme care pot apărea cu suveica de la mașina de cusut
Suveica este o parte esențială a mașinii de cusut și este folosită pentru a ține firul bobinei. Acest fir de ață se întrepătrunde cu firul acului pentru a forma cusătura. Pentru a te asigura că obții o cusătură îngrijită și uniformă, este important să te asigurați că suveica este reglată corect.
Uneori, pot apărea probleme la suveica de la mașina de cusut și trebuie să abordezi aceste situații pentru ca mașina de cusut să funcționeze corect. Iată care sunt cele mai frecvente probleme cu care te poți confrunta și ce poți face pentru a le remedia:
- Suveică murdară
Este posibil ca suveica să fie plină de praf și resturi de ață, iar aceasta să împiedice derularea firului de ață corespunzător. Suveica nu va gestiona firul în mod corect atunci când se întâmplă acest lucru. Periodic ar trebuie să folosești aspiratorul sau o periuță specială pentru a aspira murdăria acumulată.
- Suveică poziționată greșit
În timpul folosirii mașinii de cusut sau din neatenție în momentul în care pui o nouă bobină de ață, suveica poate avea o poziție greșită. Acest lucru face ca firul să nu se alinieze corect, iar cusăturile să nu fie uniforme.
Dacă suveica nu se potrivește perfect, acul se va rupe sau se va îndoi. De fiecare dată când întâmpini probleme cu firul inferior, fă o verificare și scoate din nou suveica și plaseaz-o cu atenție în locul potrivit.
- Suveică blocată
Suveica se poate bloca uneori, iar acest lucru se poate întâmpla dacă nu există suficient spațiu între bobină și marginea suveicii. Atunci când întâmpini această problemă și suveica nu se poate mișca liber, poate provoca mari daune mașinii. Când se întâmplă acest lucru, trebuie să scoți suveica și bobina și să cureți orice fir care a fost înfășurat în jurul lor.
TIPS! Suveica ar trebui să fie în mod regulat unsă, cu un ulei special pentru mașina de cusut. Dacă nu este lubrifiată corespunzător, va suferi de frecare și acest lucru va duce la scăderea eficienței și chiar la deteriorarea ei.