Casa Artelor Dinu Lipatti organizează a patra ediție a evenimentului ”Magia Crăciunului ”

Casa Artelor Dinu Lipatti organizează a patra ediție a evenimentului ”Magia Crăciunului ”
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

”Casa Artelor Dinu Lipatti  vă invită miercuri, 21 decembrie 2022, de la orele 19:00  la evenimentul „Magia Crăciunului ” – Ediția a V-a, un minunat prilej de a întâmpina, împreună, sărbătorile de iarnă.

De la orele 19:00, va avea loc Recitalul de Colinde și Cântece de Crăciun susținut de Corul de Copii Radio, sub bagheta dirijorului Răzvan Rădos, acompaniați la pian de Magdalena Faur.

Creat în 1945, Corul de Copii Radio a fost și este o adevărată şcoală de educaţie prin muzică a tinerelor generaţii și o “pepinieră” de talente pentru scena muzicală românească. Parte a Orchestrelor și Corurilor Radio România (alături de Orchestra Națională Radio, Orchestra de Cameră Radio, Big Band-ul Radio, Orchestra de Muzică Populară Radio și Corul Academic Radio), Corul de Copii a împlinit frumoasa vârstă de 77 de ani. Aici au făcut primii pași în cariera artistică nume importante ale scenei muzicale românești, ca Ileana Cotrubaş, Silvia Voinea, Voicu Enăchescu, George Crăsnaru, Roxana Briban, Roxana Constantinescu şi mulţi alţii. Fondatorul corului, dirijorul Ion Vanica, urmat de Elena Vicica, Eugenia Văcărescu-Necula și Voicu Popescu, au contribuit decisiv la parcursul artistic al ansamblului.

ADVERTISING

Cele peste 50 de participări la festivaluri, turnee artistice şi concursuri internaţionale în aproape toate statele Europei, în Japonia, SUA şi Canada, au adus ansamblului Radio România preţioase distincţii şi premii. Mai mult, în 2004, corul a avut onoarea de a primi titlul de “AMBASADOR CULTURAL AL UNIUNII EUROPENE”, acordat de către Federaţia Corurilor din Uniunea Europeană. Recitalurile, concertele à cappella, contribuţiile aduse interpretărilor unor capodopere vocal-simfonice alături de Orchestra Naţională Radio, Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, Filarmonica din München, Orchestra de Stat Bavareza, sub bagheta unor mari maeştri români şi străini ca: Iosif Conta, Ludovic Bacs, Horia Andreescu, Christian Badea, Jing Wang, Lawrence Foster, Wayne Marshall, Zubin Mehta ș.a. au confirmat valoarea ansamblului. Aşa cum şi-a obişnuit publicul în stagiunile recente – prin spectacole ca Romanian Roots, Lumea lui Walt Disney, Salut voios de pionier ş.a. – spectacolele Corului de Copii Radio depăşesc graniţele unui simplu concert, momentele muzicale fiind completate de joc dramatic, sugestive elemente de recuzită şi proiecţii video. În ultimii ani, sub îndrumarea dirijorului Voicu Popescu, asistat de pianista Camelia Chiţibea, ansamblul a experimentat noi forme de expresie artistică și a participat la programe de cooperare culturală cum ar fi: “Songbridge” – Canada, “Brundibar” – Franţa, “Les Instants Sacrés” – Franţa, “Amadeus”- România, “Voci d’Europa” – Italia, “Adiemus” – România şi “Strălucirile apei” în România şi Franţa.

ADVERTISING

Proiectul ”Amprente”, prezentat în străinătate sub titlul Romanian Roots, a propus publicului un parcurs al spiritualităţii româneşti oglindite în muzica corală.  Acest spectacol multimedia a fost prezentat la “Simpozionului Mondial de Muzică Corală”, organizat la Copenhaga de Federaţia Internaţională a Muzicii Corale (2008), în cadrul Zilelor Europene Neudrossenfeld – Germania, la Festivalul “Let the Future Sing” – Suedia şi la “International Thracian Choir Festival” – Bulgaria (2009). În martie 2009, Corul de Copii Radio împreună cu elevii claselor a XI-a și a XII-a de la Liceul “Anna de Noailles” au pus în scenă tragedia “Esther” de Jean Racine, pe muzica originală a lui Jean-Baptiste Moreau. Aceasta a fost a doua punere integrală în scenă a tragediei, de la scrierea sa, în 1689. Pe 30 octombrie, în același an, ansamblul a susținut un concert în cadrul Festivalului de Muzică Veche București, unde a participat la punerea în scenă a lucrării “Magnificat anima mea Dominum” de J.S. Bach, alături de orchestra barocă belgiană ”Il Gardelino” şi de clavecinistul Ketil  Hausgang.

Anul 2010 a însemnat 65 de ani de existenţă ai formaţiei şi participarea Corului de Copii Radio la proiectul ”De la ucenicie la măiestrie”, dedicat studenţilor claselor de dirijat din cadrul Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti.

ADVERTISING

”For the Beauty of the Earth” a fost proiectul anului 2011 şi a inclus, în premieră naţională şi europeană, lucrarea ”Opereta Ecologica en Quatro Actos” de Alberto Grau, spectacol ce a fost prezentat în Festivalul Internaţional ”George Enescu”. Tot în cadrul festivalului, în 2013, sub bagheta dirijorului britanic James Judd, ansamblul a interpretat RECVIEMUL DE RĂZBOI de Benjamin Britten. În 2015, Corul de Copii Radio a aniversat 70 de ani de existenţă, moment marcat prin: participarea în Grecia (la Volos) în concertul de deschidere al Festivalului Internaţional de Muzică Evmelia, prin concertul aniversar 70 DE PRIMĂVERI susţinut la Sala Radio şi prin participarea la Festivalul “George Enescu”. În concertul Orchestrei Naţionale Radio prezentat la Sala Palatului, sub bagheta dirijorului german Cornelius Meister, Corul de Copii Radio a fost aplaudat în Simfonia VIII-a, compusă de Mahler.

În același an, Corul de Copii Radio s-a calificat – alături de alte 8 ansambluri din întreaga lume – în finala de la München a uneia dintre cele mai prestigioase competiţii corale internaţionale: LET THE PEOPLE S SING. Concursul este un apreciat eveniment din circuitul muzicii vocale, aflat sub auspiciile Uniunii Europene de Radio şi Televiziune (European Broadcasting Union).

În 2017, Corul de Copii Radio s-a bucurat din nou de succes în cadrul Festivalului Internaţional ”George Enescu”. Alături de celebrul ansamblu London Philarmonic Orchestra și de Corul Filarmonicii ”George Enescu”, sub bagheta apreciatului dirijor Vladimir Jurowski (director artistic al festivalului), micii artiști au interpretat capodopera enesciană ”OEDIPE”.

Ediția din 2019 a festivalului a însemnat un nou moment important în evoluția Corului de Copii Radio, care a fost aplaudat în cadrul a trei evenimente de primă clasă. Ansamblul Radio România a evoluat alături de Orchestra Radiodifuziunii din Berlin, sub bagheta lui Vladimir Jurowski, în opera lui Richard Strauss „FEMEIA FĂRĂ UMBRĂ” (interpretată pentru prima oară în România) și în Simfonia a III-a,  de  George  Enescu. De asemenea, Corul de Copii Radio a fost aplaudat în oratoriul „IOANA D’ARC PE RUG” (de Arthur Honegger), alături de Orchestra Națională din Lille și de Corul Filarmonicii ”George Enescu”, sub bagheta dirijorului Alexandre Bloch, eveniment ce s-a  derulat cu participarea actriței Marion Cotillard.  Astăzi, noile talente ale Corului de Copii Radio se formează sub îndrumarea dirijorului RĂZVAN RĂDOS, asistat de pianista MAGDALENA FAUR.

Răzvan Rădos a debutat la doar 12 ani ca interpret de folclor, obținând numeroase premii la concursurile naționale de gen. Începând de la vârsta de 16 ani, a fondat și a condus diverse formații corale din România și a colaborat cu mai multe coruri de amatori și profesioniști, printre care : Corul Liturgic Vosglas (Deva), Corul Național de Cameră Madrigal, Corala Sargeția, Corul de Cameră Preludiu, Corul Orfeu ș.a.  A primit distincția “Dirijor de onoare” din partea Corului Vox Medicalis și este dirijor fondator al Corului Regal. În prezent, pe lângă activitatea sa la Corul  de Copii Radio, conduce Grupul Vocal Canticum.

În a doua parte a serii, copiii prezenți vor deveni ajutoarele Moșului... și ale magicianului Bogdan Munteanu, care va desfășura sub ochii lor Spectacolul de magie, un moment plin de bucurie, cadouri și multe surprize! Cine este Bogdan Munteanu ?

”Sunt absolvent al Facultății de Teatru și Film (UNATC), secția Actorie, promoția 2008 și magician din anul 2004 până în prezent.Am susținut spectacole de magie în toată țara, în aer liber sau în săli de teatru, în festivaluri cum ar fi: Zilele Bucureștiului, Itsy Bitsy 1 Iunie Zi Liberă, Puppets Ocuppy Street (Craiova), Festivalul de Muzică Ușoară (Callatis), Festivaluri dedicate Zilei Copilului 1 Iunie în diferite orașe ale țări.Am susținut spectacole pentru copii cât și pentru adulți la Sala Polivalenta, Sala Palatului si Palatul copiilor (Opera Comica pentru Copii, Pepiniera de talente sector 3 sau spectacole de Crăciun). La Palatul Copiilor am susținut un spectacol lunar în perioada 2010-2017.”

Vă așteptăm să redescoperiți Expoziția „Arta de a iubi” semnată de Cătălina Flămînzeanu, produsă de Casa Artelor Dinu Lipatti, în cadrul căreia personalități culturale alături de prietenii lor necuvântători, au fost surprinși în momente unice. Nu vor lipsi Audițiile de Colinde și Cântece de Crăciun din repertoriul național și internațional ce vestesc nașterea lui Iisus Hristos.

Conceptul evenimentului aparține regizoarei Alice Barb, Directorul fondator al Casei Artelor Dinu Lipatti, instituție aflată în subordinea Primăriei Municipiului București.

Accesul se poate face achiziționând bilete de pe www.iabilet.ro și în rețeaua iabilet.ro/retea sau de la sediul Casei Artelor Dinu Lipatti, Bd. Lascăr Catargiu nr 12. Accesul persoanelor cu dizabilități și a însoțitorilor acestora este gratuit, cu o rezervare în prealabil la numărul de telefon 0314252563.

Pentru a afla mai multe despre activitatea Casei Artelor Dinu Lipatti puteți accesa link-ul: https://www.facebook.com/casadinulipatti/