Wes Anderson, Diane Kruger și Spike Lee sunt câteva dintre numele mari prezente la Cannes, la cel mai important festival de film din lume. Sărbătoarea cinematografiei începe sub spectrul unui viitor incert.
Cea de-a 78-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes (13–24 mai) se anunța a fi cea mai efervescentă din ultimii ani, cu crema cinematografiei hollywoodiene și internaționale pregătită să coboare pe Riviera Franceză pentru două săptămâni de sărbătoare a filmului.
A avut însă Donald Trump grijă să strice petrecerea: președintele american a anunțat pe 4 mai că intenționează să ”facă Hollywoodul măreț din nou”, prin impunerea unor tarife de 100% pe ”filmele realizate în străinătate” și prin sancționarea studiourilor americane care filmează în afara Statelor Unite. Afirmația a aruncat cineaștii și fanii prezenți la Cannes într-un război comercial global.
”Test cultural”
Ce anume vrea, exact, președintele de la Casa Albă să facă rămâne neclar. ”Toată lumea vorbește despre aceste tarife, dar nimeni nu știe ce înseamnă ele, cum vor afecta industria, dacă va deveni mai greu să faci filme,” spune Pia Patatian, președinta companiei independente Cloud9 Studios.
Actorul Jon Voight, numit de Trump ”ambasador special” pentru industrie, a prezentat un plan cu o serie de propuneri care includ stimulente fiscale pentru producțiile filmate în SUA și amenzi pentru poveștile americane turnate în afara țării, precum și, în plus, un ”test cultural” care să ceară ca producțiile să contribuie la cultura americană.
Tarifele propuse ar putea perturba grav însă activitatea industria cinematografică, îngreunând sau chiar blocând producția anumitor filme independente.
Lupa pe producțiile externalizate
Multe dintre cele mai așteptate filme americane de la Cannes sunt exact genul de producții ”realizate în străinătate”, vizate de Trump.
Tom Cruise revine pe Croazetă cu ”The Final Reckoning”, al optulea și, aparent, ultimul film din seria ”Mission: Impossible”, proiectat în afara competiției. Ca de obicei, Ethan Hunt sare prin capitale străine, se agață de avioane în zbor și aleargă pe stânci europene.
”The Phoenician Scheme” al lui Wes Anderson, cea mai recentă creație excentrică și meticulos simetrică a regizorului filmelor ”Rushmore” și ”The Grand Budapest Hotel”, a fost filmată în studiourile Babelsberg de lângă Berlin. Din distribuție fac parte Benicio del Toro, Michael Cera, Scarlett Johansson, Tom Hanks și Jeffrey Wright.
”Nouvelle Vague”, un omagiu adus filmului ”Cu sufletul la gură” al lui Jean-Luc Godard, realizat de regizorul american Richard Linklater (”Before Sunrise”, ”Boyhood”), a fost filmat integral la Paris și este jucat (quelle horreur!) în limba franceză.
”Eddington”, noul film al lui Ari Aster (”Hereditary”, ”Midsommer”), a fost filmat în SUA, dar povestea sa plasată în pandemie, cu un șerif de tip MAGA interpretat de Joaquin Phoenix și un primar interpretat de Pedro Pascal, ar putea să-l deranjeze pe actualul președinte american.
Cannes 2025: Furturi, disidenți și fursecuri de Crăciun
Dacă reușesc să facă abstracție de mesajul lui Trump, cei ce ajung la Cannes au parte de o ediție 2025 plină de promisiuni cinematografice.
În competiția oficială, jurizată sub bagheta actriței Juliette Binoche, intră nume grele, recunoscute pentru stiluri originale. Regizoarea americană Kelly Reichardt revine cu ”The Mastermind”, o dramă despre un furt de artă în timpul războiului din Vietnam, cu Josh O’Connor, Alana Haim și John Magaro.
Regizorul disident iranian Jafar Panahi, eliberat din închisoare și fără interdicții de călătorie, concurează cu ”Un Simple Accident”.
Câștigătoarea Palme d’Or 2021, Julia Ducournau, revine cu ”Alpha”, un horror plasat în anii ’80, despre o fată stigmatizată de colegi după ce se zvonește că ar fi infectată cu o boală misterioasă.
Reprezentanta Germaniei la Palme d'Or este regizoarea Mascha Schilinski, cu drama ”In die Sonne schauen” (”Privind la soare”), care vorbește despre patru femei din epoci diferite ale căror vieți se împletesc în mod misterios.
Scurtmetrajul ”Fursecuri și lapte”, semnat de Andrei Tache-Codreanu, este filmul românesc selectat în acest an pentru prestigioasa secțiune La Cinef (Cinéfondation), dedicată tinerilor cineaști cu potențial remarcabil. Unul din cele 16 titluri admise dintr-o listă de peste 2.700 de propuneri, ”Fursecuri și lapte” propune o poveste despre tensiunile familiale din preajma Crăciunului.
În afara competiției
Spike Lee, cel care l-a numit pe Trump ”Agent Orange”, revine cu Denzel Washington în ”Highest 2 Lowest”, un remake al clasicului japonez ”High and Low” al lui Akira Kurosawa, cu participarea rapperului A$AP Rocky.
Regizorul german Fatih Akin colaborează din nou cu actrița Diane Kruger în ”Amrum”, o dramă despre ultimele zile ale celui de-al Doilea Război Mondial, plasată în ambianța rurală a arhipelagului Frisia. La precedenta colaborare a celor doi, Kruger a fost desemnată la Cannes, în 2017, cea mai bună actriță, pentru rolul Katja din filmul ”Aus dem Nichts” (”În întuneric”).
Scarlett Johansson debutează ca regizoare cu ”Eleanor the Great”, prezentat în secțiunea Un Certain Regard, iar actorul britanic Harris Dickinson, cunoscut din Triunghiul tristeții (Palme d’Or în 2022), regizează drama socială britanică ”Urchin”.
Cannes și lumea reală
În secțiunea paralelă și independentă Quinzaine des Réalisateurs se proiectează ”Militantropos”, un documentar realizat de regizori ucraineni despre impactul războiului asupra vieții de zi cu zi.
”The Wave”, un musical în limba spaniolă al regizorului chilian Sebastián Lelio, inspirat de protestele feministe din Chile, și ”The Disappearance of Joseph Mengele”, despre viața criminalului nazist care a scăpat de justiție și a trăit în exil în America de Sud, cu August Diehl în rolul principal, vor fi prezentate în secțiunea non-competițională Cannes Premiere.
Cannes 2025 promite mult și o mulțime de filme de văzut, discutat și disputat, chiar fără a-l băga în seamă pe Agentul Orange.
Scott Roxborough