Proiectul de explorare a oraşului prin artă, „Podul Mogoşoaiei 2.0” ia startul pe 8 octombrie cu lansarea primului segment din traseul cultural propus, „Podul Poeziei”. Iniţiat de scriitorul Mugur Grosu, „Podul Mogoşoaiei 2.0 / un traseu cultural pe Calea Victoriei” este unul dintre proiectele câştigătoare ale Burselor de idei „Bucureşti RE:imaginat” selectate pentru a fi implementate de ARCUB – Centrul Cultural al Bucureştiului pe parcursul anului 2022.
„Podul Mogoşoaiei 2.0” este compus din două segmente – Podul Poeziei şi Podul Artei – şi realizează un traseu cultural pe cea mai veche arteră culturală a Capitalei, Calea Victoriei, denumită înainte Podul Mogoşoaiei. Pentru recuperarea valenţei istorice şi culturale a primei străzi pavate din România, „Podul Mogoşoaiei 2.0” realizează o serie de intervenţii artistice minimale – instalarea unor plăcuţe informative pe bolarzii de pe Calea Victoriei. În zona de acces spre Muzeul Naţional al Literaturii Române, sunt instalate plăcuţe cu versuri create de 118 poeţi români pe bolarzii care marchează astfel „Podul poeziei”.
Evenimentul de lansare al „Podului poeziei” de sâmbătă, 8 octombrie, începe cu un tur al plăcuţelor cu poezii şi continuă cu o sesiune de lectură în mansarda Muzeului Naţional al Literaturii Române, unde șapte poeţi contemporani (Mugur Grosu, Răzvan Țupa, Peter Schrager, Viku Zenescu, Violeta Anciu, Yigru Zeltil, Andrei Zbîrnea și Mircea Dan Duță în calitate de moderator) vor citi din versurile favorite ale unor poeţi dispăruţi, în tandem cu textele gravate pe bolarzi. Turul plăcuţelor cu poezii începe de la ora 15.00, din strada George Enescu, lângă Biserica Albă, şi se încheie în faţa MNLR. Sesiunea de lectură este programată de la ora 16.00. Accesul este liber.
„Podul artei” urmează să fie implementat în curând în segmentul aflat peste drum de Muzeul Naţional de Artă al României prin instalarea a 42 de gravuri în metal, executate manual, cu reprezentarea simbolică şi reinterpretată a unor opere de artă din colecţia regală de artă.
Proiectul este curatoriat de grupul de creaţie şi dialog interdisciplinar „unu unu unu invers unu”, compus din scriitorul Mugur Grosu (curatorul segmentului „Podul Poeziei”) şi artista Lumi Mihai (curator al segmentului „Podul Artei”).
„În viitor, inițiativa ar putea fi extinsă și pe alte segmente, pentru marcarea unor repere culturale și istorice majore de pe Calea Victoriei, definind un traseu autentic, cu potențial de a deveni obiectiv turistic în sine. S-ar recupera astfel ceva din șarmul original al celei mai vechi dar și mai aglomerate artere, marcate de un tot mai pronunțat caracter comercial monocord.” Mugur Grosu
Detalii despre proiectul „Podul Mogoşoaiei 2.0 / un traseu cultural pe Calea Victoriei. Segmente pilot: Podul Poeziei (MNLR) și Podul Artei (MNAR)” sunt disponibile pe www.arcub.ro şi pe pagina de Facebook a evenimentului, aici.
Parteneri: Muzeul Național al Literaturii Române
“unu unu unu invers unu”
“unu unu unu invers unu” este un grup de creație și dialog interdisciplinar inițiat de Lumi Mihai și Mugur Grosu, animat de ideea de a elabora punți – între teritorii de creație și expresie, precum poezia, arta și muzica, între categorii sociale, segmente de public și bule antinomice (cunoscători / neinițiați) etc. Numele tandemului - „unu unu unu invers unu“ - e o transcriere a simbolului grafic al cifrelor 1111, cu a treia cifră 1 reprezentată invers, simbolizând ieșirea din pluton, schimbarea de optică, interdisciplinaritatea. Printre altele, echipa a realizat, prin concurs, o poezie murală la Sibiu International Street ART Fetival 2021 - la Colegiul Național Octavian Goga, și spectacolul Ultima - un performance literar-muzical - la festivalul Eforie Colorat din acest an.
Programul „Bucureşti RE:imaginat”
Aflat la prima ediție, Programul Bucureşti RE:imaginat – Burse de idei pentru proiecte culturale își propune dezvoltarea unui portofoliu de idei transformatoare pentru oraş şi comunitate. Deschis exclusiv persoanelor fizice sau grupurilor de persoane active în viața creativă a Bucureștiului, programul a urmărit coagularea unor idei de proiecte care să crească accesul la spațiile publice și atractivitatea acestora pentru cetățenii orașului, care să-i aducă laolaltă și să contribuie la consolidarea identității comunitare și de cartier.
Ideile selectate în urma apelului acoperă toate cartierele bucureştene şi propun o serie de performance-uri şi intervenţii artistice în spaţiul public, proiecte de regenerare urbană, proiecte comunitare cu latură educaţională, socială şi de integrare, evenimente interdisciplinare şi de arte vizuale şi performative. O parte din ideile finaliste vor fi implementate până la finalul anului 2022 de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti.
Mai multe informații despre programul proiectului București RE:imaginat pot fi accesate pe www.arcub.ro, la secțiunea Finanțare.
Ne puteți urmări pe paginile de Facebook și Instagram ARCUB.București și pe www.arcub.ro.
ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti cultivă identitatea culturală a Capitalei din 1996. Proiectele inițiate și desfășurate de ARCUB în anii de activitate au contribuit la diversificarea vieții culturale a orașului, precum și la înscrierea acestuia în rândul marilor capitale ale lumii.
ARCUB este organizatorul Festivalului internațional al luminii – Spotlight, Festivalului Internaţional de Teatru de Stradă – B-FIT in the Street!, al singurului festival internaţional de jazz din Capitală, Bucharest Jazz Festival și dezvoltă anual sesiuni de finanțare nerambursabilă pentru proiectele operatorilor culturali din București.