Bujori: Totul despre plantare, îngrijire, înmulțire și recomandări practice pentru înflorire optimă

Bujori: Totul despre plantare, îngrijire, înmulțire și recomandări practice pentru înflorire optimă

Când vine vorba despre copilărie inevitabil te gândești la buchetele frumos mirositoare așezate de mame sau bunici în vaze. Dintre florile preferate din acea vreme se enumeră bujorii care au o frumusețe aparte și un miros suav, de primăvară. Alături de bujori mai sunt florile de: lămâiță, liliac, bulgăraș, trandafir, fiecare cu frumusețea lor. Dacă vrei să afli detalii despre plantarea, îngrijirea și înmulțirea bujorilor vei descoperi în continuare informații utile pentru a putea oferi cadouri pline de romantism cu buchete colorate ale acestor frumoase flori.

1. Bujori - plantare și îngrijire eficientă pentru înflorire optimă

Bujorul este una din cele mai vechi și mai îndrăgite specii din România, are o floare absolut superbă, motiv pentru care a fost propusă pentru a deveni floarea noastră națională. Această superbă floare simbolizează eleganța, prosperitatea și romantismul, motiv pentru care este aleasă ca și floare pentru nuntă. Există o mulțime de specii și soiuri de bujori în lume, cu flori pastelate și parfumate. Se cunosc peste 30 de specii și, din fiecare specie, pot exista alte 30 de soiuri distincte. Așadar, în total există sute de soiuri de bujori în întreaga lume. Paleta de culori este destul de generoasă și cuprinde nuanțe de alb bej, roz, roșu, grena, combinații de alb cu roz sau grena cu roz, galben. Dacă primăvara și vara ne putem bucura de frumoasele flori, proprietățile acestora nu se opresc aici. Astfel, petalele și semințele sunt folosite în domeniile: farmaceutic, cosmetic, alimentar. Este o veste grozavă că bujorul declarat floare națională va determina organizarea unor evenimente inedite care marchează importanța acestei minunate plante. Dacă vrei să obții informații corecte vei descoperi la spotmedia.ro tot ce te interesează.

ADVERTISING

Când se plantează bujorii

Perioada optimă de plantare este toamna, dacă desparți rădăcina. Dacă îl plantezi din semințe este bine să alegi primăvara ca și perioadă optimă.

Este important ca vara, după înflorire, bujorul să fie îngrijit în continuare. Astfel, se recomandă să eviți eliminarea frunzelor, pentru a se dezvolta mai puternic rădăcina. În schimb, se îndepărtează florile uscate, dacă vrei să se dezvolte mai bine rădăcina. Dacă vrei să obții semințe din florile de bujor poți lăsa florile uscate să se treacă și vei putea înmulți bujorul prin intermediul acestora.

Scopul alimentar sau cel terapeutic al bujorului este cunoscut încă din Antichitate. Astfel, se realizează o mulțime de preparate din petale sau semințe ale acestei flori minunate. Confucius spunea că nu poate să mănânce nimic fără acest sos (din petale de bujor).

Plantarea bujorilor din semințe necesită mai multă grijă și de aceea se practică mai mult plantarea butașilor sau despărțirea rădăcinilor în butași și replantarea acestora.

Este bine de știut că, pentru a obține tije florale cu boboci mari, se elimină bobocii mici de bujori. Deși pare paradoxal, bobocii au frumusețea lor, însă florile cele mai mari și frumoase se dezvoltă în absența celorlalți boboci de pe tija florală. Înălțimea tufelor de bujori ajunge chiar la un metru la unele specii. Când vrei să iei tije florale pentru a le pune în vază este bine să eviți tăierea acestora de la bază, pentru a contribui la dezvoltarea optimă a rădăcinii.

Îngrijire bujori

Bujorul face parte din familia Paeoniaceae care se împarte în trei mari tipuri: erbacee sau tufiș, copac și intersecțional sau Itoh. Este binecunoscut faptul că unele specii de bujori pot rezista în același loc aproximativ 50 de ani și pot înflori până la 100 de ani, deci aceștia nu necesită o îngrijire specială. În schimb, dacă vrei să realizezi plantare bujori primăvara, vei avea surpriza să răsară în aproximativ 60 de zile și să înflorească în următorul an. 

ADVERTISING

Bujorii tufiș sunt foarte rezistenți și nu necesită o îngrijire specială. Aceștia se întâlnesc în curți și grădini, în mare măsură. Înflorirea are loc în aprilie-mai.

Bujorii copac cresc peste un metru și necesită udare din abundență pentru menținerea florilor.Înflorirea are loc din aprilie până în iunie.

Bujorii intersecționali sunt obținuți prin încrucișarea genetică sau hibridizarea celorlalte două tipuri de bujori (erbaceu și copac). Aceștia sunt deosebiți prin floarea atractivă și înflorirea târzie (din iunie până în iulie), au înălțimea mică și pot fi plantați pe alei și borduri sau ronduri de flori de sezon.

Când se plantează bujorii în grădină? Iată perioada optimă de plantat pentru diferite tipuri de bujori! 

Deoarece bujorii sunt flori ale anotimpului în care natura renaște (primăvara) poți să te ocupi cu succes de plantarea acestora încă din toamnă. Poți avea surpriza ca, micile plante puse în pământ toamna, să înflorească în primăvara următoare. 

Se sapă gropi suficient de adânci (40-50 cm adâncime), la aproximativ 100 cm una de alta,  pentru momentul când se plantează bulbii de bujori și aceștia se mocirlesc, adică se ajută cu gunoi de grajd, pământ fertil și apă din abundență. Se lasă la suprafață numai mugurii florali pentru a se putea dezvolta la lumină și căldură. După câțiva ani de la plantare bujorii pot înflori și aceștia se dezvoltă pe măsură ce rădăcinile devin mai viguroase.

Perioada optimă de plantat pentru toate tipurile de bujori este septembrie- octombrie. În zonele calde se pot planta mai târziu (în noiembrie). Dacă se plantează primăvara este posibil să fie amânată înflorirea bujorilor.

ADVERTISING

Condițiile de mediu sunt în strânsă legătură cu modul cum se plantează bujorii. Prin urmare, nevoia de lumină este mare, însă după amiază este binevenită umbra. Nevoia de apă este medie și nevoia de sol aerisit și însorit este destul de mare pentru rezultate optime.

Când vorbim de bujori despre plantare este important să ții cont de perioada optimă pentru a beneficia cât mai repede de primele flori.

Când vorbim de bujori despre îngrijire este esențial să ții cont de faptul că rădăcinile acestora au nevoie să se dezvolte pentru a susține întreaga plantă. Prin urmare, îngrijirea bujorilor include: tăierea tijelor florale cât mai scurt, eliminarea bobocilor mici de pe tijă, eliminarea florilor uscate de la baza acestora.

Dacă vrei să ai în jurul casei aceste frumoase plante poți să te ocupi de plantare bujori în ghiveci, în aceleași condiții ca și în pământ. Astfel, vei alege ghivece mari, având în vedere că tufele de bujori se vor dezvolta destul de mult în primăvară.

Este ideal să te ocupi de plantare bujori toamna pentru a obține randament maxim cu privire la dezvoltarea tufelor și înflorirea acestora. 

Despre bujori sunt numeroase studii conform cărora se va avea grijă să cureți florile după ce înfloresc pentru a te bucura de noi flori în următorul an.

Când se mută bujorii se va avea grijă să scoți rădăcinile și să le separi în 7-8 părți care se plantează din nou. Aceste operațiuni se vor efectua cu succes în lunile septembrie, octombrie sau noiembrie. 

Pentru majoritatea tipurilor de bujori perioada de înflorire este aprilie- mai sau chiar iunie- iulie pentru unele specii.

Plantarea bujorilor este simplă și ușoară, mai ales dacă ții cont de condițiile de mediu. Aceștia constituie nu numai un spectacol coloristic și parfumat, ci și un dar al naturii pentru menținerea sănătății.

2. Bujorii - darurile ideale pentru iubitorii florilor colorate și parfumate, beneficii mai puțin cunoscute

Când privești un buchet de bujori în timp ce savurezi o cafeluță este momentul propice pentru relaxare și „încărcarea bateriilor” în vederea creșterii tonusului. Mai mult, când dăruiești un buchet de bujori vei primi cele mai calde aprecieri datorită eleganței, mirosului și frumuseții acestora.

Care sunt cele mai cunoscute soiuri de bujori? Iată aici!

  • Bujori de iarbă:
  1. Henry Bockstoce
  2. Sarah Bernhardt
  3. Festivalul Maxima
  4. Coral Sunset
  5. Bev
  6. Red Grace
  • Bujori hibrid ITO:
  1. Bartzella
  2. Paula Fay
  3. Hillary
  4. Grădină Treasure
  5. Farmecul Prairie 
  6. Cora Louise

Bujorii de grădină sunt de regulă cei ierboși care se amplasează în locații însorite cel puțin pentru 6 ore, eventual umbrite după amiază. 

Îngrijirea bujorilor după înflorire este esențială pentru utilizarea eficientă a părților plantei care au o mulțime de beneficii. Astfel, dacă ai nevoie de petale, este necesar să le recoltezi în perioada optimă de înflorire, la ora 11, când razele soarelui dezvoltă formarea uleiurilor esențiale din flori. 

Top 10 tipuri de bujori spectaculoși:

  1. Bujorul sălbatic
  2. Bujorul chinezesc
  3. Bujorul de munte
  4. Bujorul japonez
  5. Bujorul de stepă
  6. Bujorul alb
  7. Bujorul negru
  8. Bujorul albastru
  9. Bujorul fuchsia
  10. Bujorul galben.

Dacă vrei să fii prin preajmă și să te bucuri când înfloresc bujorii de munte, este important să știi că aceștia se deschid în vară, din iunie până în august.

De modul cum se îngrijesc bujorii depinde înflorirea acestora în anul următor. Astfel, dacă la munte sunt lăsați să crească liber pentru a preveni diminuarea speciilor, în grădini se respectă condițiile de îngrijire minime. 

Înmulțirea bujorilor se realizează prin butași (de cele mai multe ori, în grădini) sau prin semințe (de regulă, la munte). 

Cum se prind bujorii? Se scot rădăcinile toamna și se separă pentru a le planta în gropi diferite. În acest mod se prind cele mai ușor. 

Plantarea bulbilor de bujori se realizează la o adâncime de 45-50 cm, în gropi săpate la 90-100 cm distanță una de cealaltă.

Dacă nu respecți adâncimea pentru plantarea bujorilor, rădăcinile se dezvoltă insuficient și înflorirea întârzie să apară.

În sezonul bujorilor este o adevărată sărbătoare și o explozie de miresme încântătoare. De aceea, această plantă intră în top 10 preferințe ale celor mai elegante și frumoase flori.

De regulă, perioada bujorilor este primăvara (speciile ierboase), însă unele specii pot înflori vara (hibrizii).

Dacă știi în ce lună se plantează bujorii te vei bucura de florile acestora în anul următor. Astfel, lunile septembrie și octombrie sunt ideale în acest sens.

Când se pun bujorii în pământ se adaugă neapărat gunoi de grajd mocirlit, pentru ca rădăcinile să plece cu putere.

Dacă te ocupi corect de îngrijirea bujorilor toamna (curățare flori uscate, tăiere frunze până la 30-40 cm de sol) este ideal pentru dezvoltarea rădăcinii și înflorirea acestora în următorul sezon.

De ce este numit bujorul „leacul bun la toate”? Iată beneficiile acestuia!

Deoarece bujorul este o plantă care conține flavonoizi, tanin, vitamina C și minerale se poate spune că acesta are o mulțime de acțiuni benefice pentru sănătate. Desigur, utilizarea preparatelor din bujor nu exclude consultul medical de specialitate și tratamentele clasice recomandate. Dintre beneficiile descoperite de specialiști, se enumeră următoarele:

  • Tinctura de bujor ajută la combaterea migrenelor; 
  • Decoctul de bujor ajută la calmarea durerilor de stomac;
  • Ceaiul de bujor ajută la combaterea durerilor menstruale;
  • Ceaiul din petale de bujor roșu ajută la tratarea rapidă a rubeolei, conform tradiției populare.

Conform unor legende, se spune că bujorul este creat de Zeița Lunii care dorea să observe pe timpul nopții razele Selenei. Mai mult, în Evul Mediu se vindecau „lunaticii” cu frunze și petale de bujor puse pe corpul lor în timpul nopții. 

În realitate, s-a constatat că florile de bujor din vază sau dintr-un tablou de pe perete pot avea efecte afrodisiace și energizante.

Prin urmare, conform descoperirilor specialiștilor, bujorul are următoarele proprietăți: antiinflamatoare, neurotonice, energizante, calmante, antiseptice, este adjuvant în tratarea afecțiunilor gastrointestinale, combate bolile respiratorii, de piele, stresul, insomniile și anxietatea.

Toate aceste beneficii contribuie cu succes la menținerea imunității organismului, motiv pentru care merită să utilizezi petalele, semințele sau rădăcinile bujorului.

Prin urmare, tu când te hotărăști să plantezi bujori? Aceștia îți vor oferi o mulțime de beneficii, motiv pentru care merită să încerci.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇