Festivalul se adresează tuturor iubitorilor de cafea și va reuni cei mai importanți producători și importatori naționali și internaționali de cafea.
Astfel, la standuri vor fi prezenți peste 20 de procesatori și prăjitori de cafea, dar și importatori și distribuitori de produse conexe: aparate de cafea profesionale, accesorii pentru prepararea cafelei, îndulcitori, dulciuri cu cafea, etc.
Iubitorii de cafea vor avea ocazia să deguste și să cumpere cafeaua preferată.
Festivalul aduce în prim-plan principalele tipuri de cafea în funcție de varietatea plantei cultivate (arabica), fiind un eveniment care încearcă să promoveze cafeaua de calitate și mai ales cafeaua de specialitate.
Publicul va putea alege și dintre tipurile de cafea destinate anumitor modalități de preparare: espresso, cafea la filtru sau cafea la ibric proaspăt prăjită.
În același timp, festivalul se adresează profesioniștilor în domeniu, comunității iubitorilor de cafea, home baristas dar și tuturor business-urilor ce activează în domeniul HoReCa: cafenele, prăjitorii artizanale, coffee-shop-uri ToGo, etc. Totodată, este o oportunitate pentru cei interesați de a găsi noi conexiuni și lead-uri ce pot ajuta la dezvoltarea afacerilor și a acestui domeniu, în general.
Pe parcursul festivalului vor avea loc demonstrații de preparare, de mixologie (combinații de cafea cu băuturi alcoolice, în cocktail-uri) sau de latte art.
Intrarea la festival este gratuită.
Competiții pentru specialiștii în cafea
În cadrul festivalului, vor avea loc campionatele naționale de Latte Art, Coffee In Good Spirits și Cup Tasting, dedicate profesioniștilor ce activează în această industrie și nu numai.
Campionatele sunt organizate de SCA - Romania Chapter (Specialty Coffee Association), cea mai importantă și cunoscută asociație de cafea worldwide.
Înscrierea la fiecare dintre aceste competiții se poate face potrivit condițiilor oficiale prezentate pe paginile de Facebook și Instagram ale SCA-Romania Chapter:
Facebook: https://bit.ly/3KEbMKP
Instagram: https://bit.ly/3MOourI
Latte Art
Campionatul Național de Latte Art subliniază expresia artistică și provoacă specialiștii barista în a-și demonstra calitățile creative.
Descrierea competiției
Pentru runda preliminară a campionatului, specialiștii barista produc un singur model de latte creativ la Art Bar, apoi trec la stadiul WLAC, pentru a crea două latte identice și două latte de designer identice. Scorurile de la Art Bar și de la runda preliminară sunt combinate iar primii 12 concurenți se califică în runda semifinală. Pe parcursul acesteia, concurenții fac două seturi potrivite de modele diferite de latte gratuit și un set potrivit de macchiato gratuit. Primii șase concurenți din semifinale se califică în runda finală, în care concurenții fac două seturi diferite de modele de latte pentru turnare și un set de latte de designer. Concurentul cu cel mai mare punctaj în runda finală este declarat campion mondial la Latte Art.
Specialiștii barista sunt evaluați pe baza atributelor vizuale, a creativității, a modelelor identice în perechi, a contrastului în modele și a performanței generale.
În România, vom avea ART Bar, runda preliminară și finală.
Coffee In Good Spirits
Campionatul Național de cafea și alcool promovează rețete inovatoare de băuturi într-un format de competiție.
Această competiție evidențiază abilitățile de mixologie ale barista/barmanului, într-un cadru în care cafeaua și alcoolul merg perfect împreună, pornind de la cafea tradițională irlandeză (whisky plus cafea) până la combinații unice de cocktailuri.
Prima rundă se numește Spirit Bar. Se jurizează: abilitatea competitorului de a combina alcoolul, cafeaua și ingredientele într-un mod original, profesionalismul, ospitalitatea, modul de lucru, design-ul, conceptul băuturii și combinația tuturor ingredientelor care duc la un produs final inedit.
În timpul rundei preliminare, concurenții produc patru băuturi: două identice de cafea caldă și băuturi de designer pe bază de alcool și două identice de cafea rece și băuturi de designer pe bază de alcool. Șase concurenți, aceia cu cele mai mari scoruri în runda preliminară, vor concura în runda finală. În această etapă concurenților li se cere să producă două cafele irlandeze și două băuturi de designer, pe bază de cafea și alcool. Concurentul din runda finală cu cel mai mare punctaj va fi desemnat Campionul mondial al cafelei în stare bună.
În România se vor organiza toate probele.
Cup Testing
Campionatul National al Degustătorilor de cafea premiază cupper-ul (degustătorul) profesionist de cafea care demonstrează viteză, îndemânare și acuratețe în a distinge diferențele de gust în cafeaua de specialitate.
Descrierea competiției
Cafelele din întreaga lume au multe caracteristici de gust distincte și în acest format de competiție obiectivul este ca degustătorul să facă diferența între diferitele cafele. Trei cești sunt așezate într-un triunghi, în două dintre ele fiind cafele identice și într-una fiind o cafea diferită. Folosind abilitățile de miros, gust, atenție și experiență, cupper-ul va identifica ceașca ciudată din triunghi cât de repede poate. În fiecare rundă sunt plasate în total 8 triunghiuri. Primii 8 concurenți cu cele mai multe răspunsuri corecte și aceia cu cel mai rapid timp trec la următoarea rundă, a semifinalelor. Apoi primii patru concurenți se vor întrece din nou în runda finală, pentru a determina următorul campion al degustătorilor la Cupa Mondială.
Premiul cel mare pentru câștigătorii fiecărei competiții este posibilitatea de a reprezenta România, la campionatele mondiale care anul acesta se vor organiza în iunie 2022, la Milano.