Nu de multe ori ai posibilitatea de a alege cu exactitate ceea ce îți dorești atunci când vine vorba de compartimentarea unei locuințe, însă dacă ești pusă în postura de a o face, trebuie să iei decizii cât mai potrivite pentru tine, mai ales când vine vorba despre bucătărie. Cele open space au devenit un trend în această perioadă, însă sunt și persoane ce le preferă încă pe cele clasice.
Dacă ești indecis tot ce trebuie să faci este să pui în balanță avantajele și dezavantajele fiecărui tip în parte
Bucătăria clasică
Bucătăria clasică nu mai are nevoie de nicio prezentare: este doar o cameră separat în casa ta, utilată corespunzător. La fel ca orice lucru, există argumente pro și contra pentru care să-l alegi:
1. Mirosurile nu se vor răspândi în întreaga casă
Este evident că principalul avantaj al unei bucătării clasice este faptul că atunci când vei găti, mirosul nu se va duce în întreaga casă. În acest fel nu va trebui să îți faci griji atunci când prăjești în ulei sau când faci anumite mâncăruri mai aromate. Mai mult, cu ajutorul unei hote de bucătărie, cum ar fi cea de pe altex.ro, vei putea aerisi cu ușurință.
2. Nu-i vei deranja pe ceilalți
Indiferent de ora la care îți dorești să gătești, o bucătărie separată îți va da oportunitatea aceasta și nu te vei gândi la faptul că vei face zgomot. Așa că fie că ești o persoană matinală sau ești o persoană care are mai multă energie spre finalul serii, bucătăria clasică este ceea care ți se potrivește.
3. Spațiul
Un dezavantaj al unei astfel de structuri este faptul că de cele mai multe ori spațiul va fi limitat, mai ales dacă decizi să pui și masa în bucătărie. Cu toate acestea, păstrează doar lucrurile de care chiar ai nevoie și apelează la mici trucuri de design pentru a crea senzația de spațiu.
Bucătăria de tip open space
Întâlnite inițial la apartamente pentru optimizarea spațiului, bucătăriile open space au devenit din ce în ce mai dorite, motiv pentru care acum sunt întâlnite chiar și la case. Acestea se caracterizează prin faptul că zona de gătit este comună cu livingul. Iată câteva dintre avantajele și dezavantajele acestora:
1. Socializarea
În timp ce gătești te poți bucura și de compania familiei sau a prietenilor veniți în vizită. Astfel, prepararea bunătăților poate deveni o activitate socială, de care să te bucuri alături de cei dragi.
2. Mai mult spațiu
Integrarea bucătăriei în spațiul comun face ca locuința să pară mai mare și mai luminoasă. Deschiderea încăperii permite luminii naturale să pătrundă în toate colțurile, creând o atmosferă mai primitoare și mai plăcută.
3. Dezordinea vizibilă
Va trebui să menții mereu curățenia în bucătărie, având în vedere faptul că aceasta va fi mereu vizibilă, chiar și când e posibil să ai invitați.
În final, o bucătărie clasică sau open space este doar o chestiune personală, ce trebuie să o alegi în funcție de dorințe și de nevoile tale și a familiei.