Bagaj de cală: Totul despre dimensiuni, lista de obiecte interzise și alte reguli care trebuie respectate

Bagaj de cală: Totul despre dimensiuni, lista de obiecte interzise și alte reguli care trebuie respectate

Atunci când călătorești cu avionul vei avea nevoie cu siguranță de un bagaj. În cazul în care mergi într-un city-break, o vizită scurtă la rude sau o întâlnire de afaceri  în altă țară, nu vei avea nevoie de foarte multe obiecte la tine, iar bagajul de mână va fi suficient. În schimb, dacă ceea ce vrei să iei la tine nu încape în ghiozdan sau geantă, vei avea nevoie de un troler mare, mai exact de un bagaj de cală. Fiecare companie de zbor impune anumite reguli în ceea ce privește dimensiunea acestuia și greutatea, precum și taxa suplimentară pentru acest tip de bagaj. Este important să cunoști toate aceste informații înainte de a pleca în vacanță pentru a nu întâmpina probleme la aeroport. Citește în continuare acest articol și află mai multe despre bagajul de cală!

1. Bagaj de cală -  ce înseamnă acesta?

Dacă urmează să pleci în străinătate și o să o faci cu avionul, află că în funcție de dimensiune bagajul o să fie încadrat ca fiind de mână sau de cală. Bagajul de mână în general este de dimensiuni reduse și constă într-un rucsac/geantă de mână de mici dimensiuni. Bagajul de cală este de cele mai multe ori un troler sau o geantă mare și va fi încărcat în ”portbagajul” avionului (cală). În momentul îmbarcării îl predai și ulterior îl recuperezi la aterizare pe conveiorul tip carusel (bandă bagaje).

Bagajele de cală nu sunt întotdeauna manevrate cu atenție așa că asigură-te că ai o geantă sau un troler rezistent și relativ ușor de recunoscut, cu cât mai autentic cu atât mai bine. Se întâmplă ca uneori bagajele de cală să fie încurcate între călători și cu siguranță nimeni nu își dorește acest lucru. Doar imaginează-ți că îți planifici vacanța timp îndelungat și fix când ai ajuns și vrei să te bucuri de vacanța mult dorită, bagajul de cală se rătăcește și în acel moment ai aprecia să ai un bagaj de cală unic și ușor de reperat.

ADVERTISING

Este bine să ai un bagaj de cală ușor de manevrat pentru a-l putea transporta cu ușurință prin culoarele aeroportului și pe scările rulante. În bagajele de cală poți transporta obiectele voluminoase și, deseori, grele iar din acest motiv este indicat să alegi genți și trolere de calitate pentru a nu avea surprize. Oamenii transportă tot felul de lucruri în bagajele de cală: cadouri, obiecte personale, îmbrăcăminte etc. În principiu nu există produse ce nu le poți transporta în bagajul de cală, însă din motive de protecție sanitară ori protecția celorlalți călători există limite cu privire la transportul anumitor obiecte.

2. Bagaje de cală – lista de obiecte interzise

Chiar dacă îți vine greu a crede produse precum țigări, alcool, și chiar obiecte ascuțite pot fi transportate în bagajul de cală, însă există anumite limitări și responsabilități pe care le ai vizavi de ele. Îmbrăcămintea o poți transporta fără probleme, cosmeticele și ele nu au limitări, doar în cazul produselor lichide este obligatoriu să fie transportate în sticluțe de maxim 100ml. Motivul pentru această regulă este unul simplu, în cazul în care o astfel de sticluță se sparge duce aproape la 0 riscul de a afecta bagajul tău și pe celelalte din cală. În situația în care ai transporta lichide în sticle mari, acestea se pot vărsa și cantitatea mare de lichid să pătrundă în toate bagajele, deteriorând obiectele și lucrurile celorlalți călători.

Când vine vorba de alimente trebuie să fii atent la produsele proaspete cu perisabilitate mare. Totodată, fiecare țară are reguli proprii de acceptare sau interzicere a anumitor produse considerate uneori de mare risc. De exemplu, chiar dacă este un produs comun, multe țări interzic transportul cărnii de porc în stare proaspătă. E lesne de înțeles că se poate strica foarte ușor și să devină mijloc de infecție și disconfort pentru ceilalți, dar cel mai mare risc este cel de transmitere al gripei porcine. Din acest motiv, produse precum acesta se transportă doar în anumite condiții sub legile fiecărui stat. Este recomandat să declari fiecare aliment pe care urmează să îl transporți în bagajul de cală pentru a nu avea surprize. Produsele nedeclarate și cele cu risc de perisabilitate mărit vor fi înlăturate și riști chiar și amendă pentru fals în declarații. 

ADVERTISING

Există însă și produse și obiecte pe care nimeni nu are voie să le aibă în posesie pe durata zborului. În bagajele de cală nu sunt acceptate obiecte precum: butelii cu gaz ori alte recipiente ce conțin gaz, brichete, torțe etc. Substanțele inflamabile și explozibilii sunt de la sine înțeles interzise și prezența lor în bagajul tău îți vor aduce probleme. Așadar, ai face bine ca de revelion să renunți la artificii și petarde pentru că nu le poți avea în bagaj. Combustibilul lichid este și el absolut interzis și multe altele precum: dinamitele, grenadele, detonatoarele etc. Totodată, substanțele chimice și cele cu risc de toxicitate mărit nu vor avea loc în bagajul tău: stingătoare, acid, spray lacrimogen, gaz comprimat ori alte substanțe ce pun viața în pericol.

De asemenea, trebuie să știi că nu ai voie cu droguri chiar dacă ele provin din țări unde unele substanțe sunt acceptate pentru consumul liber. Astfel, dacă vrei să iei drept suvenir niște brioșe cu marijuana este mai mult ca sigur să rămâi fără ele și nu doar atât, riști o mare amendă sau chiar dosar penal pentru posesie de droguri.

Pentru a te asigura că substanțele pe care le transporți sunt acceptate și nu o să ai probleme poți verifica pagina AACR (Autoritatea Aeronautică Civilă Română) unde informațiile cu privire la eventualele modificări sunt actualizate regulat.

3. Bagaj de cală, dimensiuni – cât de mare poate fi?

Fiecare companie de zbor are propriile reguli cu privire la bagajul de cală. Este foarte important ca înainte de a pleca într-o călătorie să verifici care este dimensiunea acceptată pentru bagajul de cală, precum și greutatea. În cazul în care nu respecți aceste reguli va fi necesar să plătești o taxă suplimentară, destul de mare. Așadar, alege cu grijă tipul de bagaj astfel încât dimensiunea să corespundă, iar după ce ai împachetat totul cu atenție cântărește-l. Majoritatea companiilor de zbor impun o greutate maximă de 23 de kilograme. În ceea ce privește dimensiunea, de cele mai multe ori va trebui să măsori lungimea, lățimea și înălțimea, iar apoi să le aduni, rezultatul trebuind să fie de maxim 158 cm, valoare ce diferă bineînțeles în funcție de companie. Aceste valori sunt comune pentru clasa economică, este bine de știut faptul că dacă vei călători cu clasa business sau plus vor fi impuse alte reguli. Întotdeauna este necesar să verifici înainte care este dimensiunea și greutatea impusă de compania de zbor cu care urmează să călătorești pentru a nu avea parte de surprize neplăcute.

ADVERTISING

4. Ce am voie în bagajul de cală? – reguli cu privire la acest tip de bagaj

Cu siguranță te întrebi ce ai voie să iei la tine în vacanță în bagajul de cală. Există o serie de reguli cu privire la obiectele permise în acest bagaj. În primul rând este bine să te asiguri că nu ai obiecte interzise și să respecți una dintre cele mai importante reguli, cea cu privire la lichide. Chiar dacă este permis să iei la tine cosmetice, parfumuri, alcool, apă sau sucuri, este important ca acestea să fie în recipiente ce nu depășesc 100 ml. Așadar, achiziționează înainte de a pleca într-o călătorie recipiente goale de mici dimensiuni în care să îți poți pune produsele de care ai mare nevoie. O altă variantă este să cumperi produse travel-size, special gândite pentru a fi luate în călătorii. În bagajul de cală se pot regăsi și obiecte ascuțite, la care nu te-ai fi așteptat să fie permise. Printre acestea se numără lamele de ras, cuțitele sau foarfecele. Fumătorii trebuie să știe că au voie maxim unul sau două cartușe în bagajul de cală, în funcție de regulile fiecărei companii de zbor. Țigările pot fi luate și în bagajul de mână, așadar poți împărți cantitatea. Întreabă întotdeauna compania de zbor despre țigări deoarece pot fi impuse limite de către țara în care te afli.

În ceea ce privește medicamentele, acestea sunt permise în bagajul de cală în anumite condiții. Dacă ai alimente care se eliberează cu prescripție medicală este obligatoriu să ai și rețeta pentru a dovedi că acestea îți sunt necesare. Dacă ai un mic kit de medicamente care se pot elibera și fără prescripție medicală nu ai motive să îți faci griji. Singurul aspect de care trebuie să ți cont este ca în cazul siropurilor, sticluța să nu depășească 100 ml. Le poți bineînțeles depozita într-un nou recipient cu valoarea permisă.

Electronicele și electrocasnicele le poți transporta fără probleme, atâta timp cât sunt de uz personal sau urmează să le faci cadou. Dacă la zona de control al bagajelor o să ai în posesia ta un troler plin de telefoane mobile, cu siguranță personalul o să devină suspicios și ar fi recomandat să ai acte de proveniență pentru fiecare în parte. Altfel, o să ai timp de pierdut pentru a dovedi că telefoanele își aparțin și nu le-ai furat. La fel, în cazul oricărui obiect care atrage atenția personalului, este recomandat să ai posibilitatea de a dovedi posesia lui. Dacă dorești să transporți echipamente pentru computer sau de altă natură trebuie să verifici să nu existe aliaje ori lichide pe care țara în care mergi le consideră cu grad ridicat de risc și obiectele tale le conțin. Această situație este aproape imposibilă în zilele noastre, fiindcă toate electronicele și electrocasnicele sunt fabricate sub anumite norme, însă exista produse ceva mai vechi care au mercur ori azbest, de exemplu, iar acelea cu siguranță nu vor fi acceptate. Așadar, dacă bunicul ți-a făcut cadou un radio din tinerețea lui, ai grijă să nu aibă un accesoriu sub formă de termometru. 

Lista cu obiecte permise:

  • Aparate foto și accesorii fără muchii ascuțite
  • Îmbrăcăminte
  • Țigări
  • GPS
  • Camere de filmat
  • Alimente
  • Telefoane mobile
  • Medicamente
  • Alcool
  • Apă/ alte lichide cumpărate sau nu din duty-free
  • Laptop
  • Tabletă
  • Spumă de ras
  • Fixativ
  • MP3
  • Notebook
  • DVD – CD player
  • Cuțite și foarfece
  • Consolă pentru jocuri
  • Placă de păr sau alt aparat de styling
  • Uscător de păr
  • Șampon, balsam și mască de păr
  • Gel pentru păr, spumă și fixativ
  • Săpun
  • Gel de duș
  • Soluție pentru lentilele de contact
  • Pastă de dinți, periuță și apă de gură
  • Ojă și soluție de curățare a ojei neinflamabilă
  • Pile de unghii de hârtie
  • Make-up
  • Produse cosmetice de îngrijire
  • Tocuri
  • Deodorant și parfum
  • Lubrifiant
  • Ulei de masaj
  • Andrele și croșete
  • Brici / briceag
  • Tirbușon
  • Topoare
  • Seringi, ace
  • Unelte de măcelărie
  • Aparate și lame de ras
  • Clești de unghii

În plus față de regulile de mai sus, este util să menționăm câteva sfaturi utile în ceea ce privește bagajul de cală. În primul rând este esențial ca acesta să aibă o etichetă unde să-ți scrii numele, numărul de telefon și adresa. În interiorul bagajului de asemenea, în situații de urgență te va ajuta foarte mult să ai o eticheta care să conțină aceleași date, precum și o copie a itinerarului de călătorie. Aceste informații vor fi un real ajutor în cazul în care bagajul se pierde sau este trimis greșit. Un alt sfat important este să nu iei la tine obiecte de valoare, deoarece acestea pot ajunge să dispară sau poate să se deterioreze. Cel mai bine ar fi ca în cazul în care dorești să iei în bagaj obiecte fragile sau scumpe să optezi pentru depozitarea acestora în bagajul de mână, pe care îl porți alături de tine.

În concluzie, bagajul de cală este foarte util într-o călătorie mai lungă și nu poate să-ți lipsească. Dacă urmează să zbori cu avionul, nu uita să verifici regulile impuse de compania de zbor cu privire la dimensiunea și greutatea acceptată pentru bagajul de cală!


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇