Pentru început , pompele submersibile pot fi caracterizate ca fiind un ansamblu de pompă și motor foarte eficient. Acestea se scufundă în apă sau în orice lichid pe care-l dorești să fie pompat și de acolo se întâmplă pomparea efectivă. Pompa nu aspiră lichidul care urmează să fie pompat ci utilizează presiunea pentru a creea o forță suficient de mare ca să pompeze lichidul în care este scufundată. Cel mai des se folosesc în gospodarii în lacuri, fântâni, piscine sau chiar și în industrii, precum cea petrolieră.
Acum că le-ai înțeles principiul de funcționare, a venit momentul să vezi câteva avantaje și dezavantaje ale acestor tipuri de pompe.
Iată câteva avantaje și dezavantaje ale unei pompe submersibile
Pe lângă faptul că acest tip de pompe sunt etanșe și rezistente la apă, altfel nu aveau cum să funcționeze, acestea prezintă și următoarele avantaje:
- Motorul nu se supraîncălzeşte
Datorită faptului că pompele submersibile de la Shop-einstal.ro sunt scufundate în apă, motorul lor nu se mai poate supraincalzi. Temperatura mediului face posibil acest lucru, de obicei acestea situându-se și la adâncimi mari, acolo unde temperatura este mai joasă. Deci, motorul este răcit de către lichidul din jurul său.
- Sunt eficiente
Pe baza modului în care aceste tipuri de pompe au fost proiectate, se poate spune că funcționează cu un randament foarte bun. Nu utilizează principiul de aspirație, folosește în loc, presiunea directă pentru a deplasa fluidele de la o distanță mai mare, în acest fel salvând și energie.
- Nu trebuie amorsate
Datorită faptului că se află sub lichidul pe care îl pompează, pompele submersibile nu mai trebuie amorsate, acestea se autoamorsează .
- Nu produc zgomot
Acest avantaj este tot mulțumită faptului că pompa este sub lichidul pompat , deoarece unda de sunet nu se poate propaga într-un mediu lichid, în acest fel producând foarte puțin zgomot, comparativ cu alte modele de pompe.
Avantajele sunt destul de semnificative, însă orice lucru bun are şi părţile lui rele. Când se iau în considerare și dezavantajele și avantajele, atunci vei știi dacă mai cumperi sau nu produsul. În cele ce urmează vei vedea dezavantajele pompelor submersibile.
- Poate fi ușor avariată
Cel mai bine, atunci când instalezi pompa este să o faci alături de un specialist în domeniu, deoarece reprezintă o investiție destul de mare și ultimul lucru pe care ți-l dorești să avariezi pompa în procesul de scufundare. Cel mai des se avariază garnitura, astfel riscând integritatea a tuturor componentelor interne.
- Este posibil să apară coroziunea
Apa are efect erodant asupra oricărui obiect cu care stă în contact mult timp, proces care se numește coroziune. Este inevitabil să nu avariezi motorul după o lungă utilizare. Singura metodă prin care pompele pot rezista cu mult mai mult timp decât în mod normal, este să achizitionezi una din material anti-coroziv. Însă, aceste variante sunt cu mult mai scumpe decât cele normale.
- Sunt foarte inaccesibile
Odată scufundate, acestea nu mai pot fi verificate să vezi dacă funcționează în condiții optime, mai ales când le scufunzi la adâncimi mari. Procesul pentru a le verifica, totodată durează foarte mult timp.
În concluzie, orice obiect prezintă avantajele și dezavantajele lui. Acum trebuie doar să cântărești foarte bine fiecare aspect. Totul stă acum în mâinile tale, deoarece tu decizi dacă-l cumperi sau nu.