Astra Film Festival debutează cu un documentar care este încă în lucru (work in progress)despre Volodimir Zelenski

Astra Film Festival debutează cu un documentar care este încă în lucru (work in progress)despre Volodimir Zelenski
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ediția aniversară a Astra Film Festival 30 va începe în forță duminică, 15 octombrie, la Sibiu, cu filmul „Întâlnindu-l pe Zelenski/Meeting Zelenskyy” (work-in-progress, 2023), co-regizat de André Singer și Werner Herzog și produs de André Singer. Organizatorii au pregătit și alte surprize: filme proiectate în premieră, masterclass-uri cu personalități marcante ale documentarului, așa cum este celebrul Pablo D’Ambrosi, care a lucrat cu artiști precum Paul McCartney, The Rolling Stones, Adele sau Shinead O’Connor, expoziții speciale semnate de Dan Perjovschi, Iulian Ignat sau Dumitru Budrala, concerte, lansări de carte și mult așteptata „teleportare” în viitorul cinematografiei, cu filme imersive și proiecții full-dome. 

În competițiile din cadrul AFF2023 și în programele speciale vor fi proiectate 130 de filme documentare, majoritatea în premieră, și zeci de alte evenimente cinematografice. Pentru bilete și programul complet: https://www.astrafilm.ro/ro/2023/program-orar 

Organizatorii se așteaptă ca producțiile selectate în programul Astra Film Festival să provoace și în acest an dezbateri aprinse, pentru că filmul documentar asta face: te transportă în lumi diverse, intime, reale și te provoacă să-ți pui întrebări și să cauți răspunsuri. Fiecare film oferă acces la câte un univers cu care poți să nu fii de acord, dar pe care poți încerca să îl înțelegi.

ADVERTISING

Documentare-eveniment. Filmul „Întâlnindu-l pe Zelenski/Meeting Zelenskyy”, co-regizat de André Singer și Werner Herzog și produs de André Singer urmărește călătoria remarcabilă a lui Volodimir Zelenski pe parcursul a 30 de ani de la declararea independenței Ucrainei, va fi prezentat în deschiderea festivalului (duminică 15 octombrie, Sala Thalia) în varianta work-in-progress. Evenimentul va avea loc în prezența producătorului André Singer. După film, va avea loc o dezbatere moderată de scriitorul, publicistul și diplomatul Emil Hurezeanu.

O altă proiecție-eveniment va fi cea a documentarului „Calea Laptelui”, de Dumitru Budrala

Filmul, prezentat în versiunea work-in-progress, e despre oamenii munților, despre păstorit, transhumanță și mituri, despre drumurile pe care le fac acești păstrători ai tradițiilor milenare. 

Lumi în schimbare.Acest loc binecuvântat” (2023) este un film recent al regizorului britanic Marc Isaacs, în care morții și viii coexistă și în care granița dintre lumea asta și cealaltă poate fi traversată cu ușurință. Filmul „Schimbare pentru Bogotá”, al regizorului danez Andreas Mol Dalsgaard, este o poveste despre metamorfoza prin care trece capitala Columbiei, altădată unul dintre cele mai periculoase orașe din lume.

ADVERTISING

MASTERCLASS. Întâlniri cu personalități mondiale ale documentarului

O componentă consistentă a festivalului o reprezintă programele speciale dedicate profesioniștilor din industria cinemaului documentar, ocazia unică a întâlnirii cu unele dintre numele importante ale domeniului. Invitatul special al programului Maeștri - O viață în documentar va fi în acest an regizorul și producătorul André Singer, câștigător al premiului Emmy. Având o carieră de 50 de ani, André Singer a regizat și a produs sute de documentare de cinema și televiziune și a lucrat cu personalități mondiale din domeniu, precum Jean Rouch, Mike Grigsby, DA Pennebaker, Robert Drew sau Fred Wiseman.

Celebrul Pablo DAmbrosi, care a lucrat cu artiști precum Paul McCartney, The Rolling Stones sau Oasis va susține un masterclass care oferă o privire unică asupra procesului complex care transformă filmările brute în documentare emblematice (Creând legende: Montajul documentarului de muzică - în dialog cu regizorul Liviu Tipuriță, nominalizat la BAFTA).

Irena Taskovski, consultant de film care are colaborări cu HBO Europe și cu festivaluri din toată lumea, va arăta care sunt pașii de urmat „de la idee la ecran”. La rândul ei, Hermione Eftstratiades din Grecia, care are la activ peste 40 de proiecte și filme care au avut premiera la festivaluri precum Cannes, Berlinale, Locarno sau Tribeca, va susține un masterclass despre marketing de proiect & film. 

ADVERTISING

O altă întâlnire mult așteptată este cea cu regizorii și antropologii Véréna Paravel și Lucien Castaing-Taylor, care fac parte din echipa Laboratorului Senzorial de Etnografie din cadrul Universității Harvard. Ei își vor prezenta producția „De Humanis Corporis Fabrica” (2022), realizată în cinci spitale pariziene. Filmul înfățișează trupul uman ca pe un peisaj ieșit fascinant, adus la viață de privirea și atenția celor din jur.

Programe speciale

Astra film Junior. Sibienii se așteaptă ca orașul lor să freamăte din nou de entuziasmul miilor de copii care vor pune stăpânire pe centrul vechi, pe drumurile lor între proiecțiile de film din cadrul Astra Film Junior. Organizatorii au pregătit și pentru cadrele didactice un film aparte, „În cancelarie”, despre o tânără profesoară de la un liceu din Germania, care luptă cu un sistem de educație ce disimulează altruismul și respectarea valorilor și principiilor umane, într-un mod în care copilul este principala victimă.

Expoziții. Un alt punct de atracție sunt expozițiile de fotografie, cu acces liber pe toată durata festivalului: „Transhumanța”, de Dumitru Budrala (în Piața Mare, la mini Dome), „30 de ani de Astra Film Festival” (Promenada Mall), „Dadestar Chaveste - Poveste lăutărească”, de Iulian Ignat (Sala Thalia), precum și „Activități (AstraFilm) 2023” - o istorie a României în desene, de Dan Perjovschi (la sediul Astra Film din Piața Mică nr. 11).

Jurnalism TV de investigație. Astra Film Festival continuă și în acest an prezentarea unor filme realizate de jurnaliști de investigație, cu o producție Recorder („Reciclarea în România”, de Izabela Pop) și două producții Pro TV - România, te iubesc! („Rețeaua Albanezu’”, de Cosmin Savu și „Pandemia Paralelă”, de Paul Angelescu), fiecare fiind urmat de dezbateri. 

Despre Astra Film Festival 

Astra Film Festival Sibiu, lansat în 1993 ca proiect inovator, este unul dintre cele mai importante festivaluri de film de non-ficțiune din Europa. Aflat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, festivalul este organizat de Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film, având ca partener strategic Ministerul Culturii, cu sprijinul Consiliul Județean Sibiu, al Centrului Național al Cinematografiei, al Institutului Cultural Român, al Consulatului Republicii Federale Germania la Sibiu și al Uniunii Cineaștilor. Evenimentul este cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu. 

Partener strategic: Ministerul Culturii

Sponsori: HBO Go, Cinelab, Materom Autohaus, Luthelo, CineGOLD, Promenada Mall, DPD România, Kulinarium, Sonne

Partener de monitorizare: MediaTrust 

Parteneri media: PRO TV, Europa FM, TV5 Monde, News.ro, G4media, Hotnews, Spotmedia, PressHub, Turnul Sfatului, Sibiu 100%, Tribuna, Mesagerul de Sibiu, Ora de Sibiu, Sibiu independent, Sibiul azi, Știri de Sibiu, Hermannstädter Zeitung, Nine O`Clock, Scena9, Cinemagia, Cineuropa, Film New Europe, Observator cultural, Timpul, AaRC, MovieNews, Cinefan, Cinefilia, Liternet, Capital Cultural, Revista Transilvania, Filmtett, Modern Times Review

Partener de comunicare: PiArt Vision