Amenajarea unui birou la mansardă în 5 pași rapizi

Amenajarea unui birou la mansardă în 5 pași rapizi
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Multe case au poduri și mansarde pe care locatarii le utilizează ca spații de depozitare sau camere pentru sport și petrecerea timpului liber. Iată cum poate fi transformată o mansardă obișnuită într-un birou original și eficient:

Evaluarea spațiului util din mansardă

Farmecul mansardelor constă în forma neregulată a pereților și a tavanului, însă acest detaliu reprezintă și o dificultate în amenajare. De aceea, primul lucru care trebuie făcut atunci când se dorește aranjarea unui birou este evaluarea spațiului util. 

ADVERTISING

Vor fi excluse colțurile prea înguste sau zonele unde tavanul este prea jos. Aici se pot instala rafturi, nișe, dulapuri culisante care să umple locurile inutile. De obicei se folosesc piese mici de mobilier, ca să încapă în spațiile respective.

Alegerea locului pentru amplasarea biroului

Masa de lucru trebuie așezată într-un loc spațios, unde să fie lumină naturală din belșug. Se recomandă amplasarea biroului lângă fereastră, pentru ca orele lungi petrecute în fața monitorului să fie cât mai agreabile, iar confortul vizual să fie asigurat de lumina solară.

ADVERTISING

Mărimea ferestrelor este unul dintre avantajele mansardelor, așa că trebuie folosit la maximum pentru asigurarea unui ambient plăcut, confortabil și propice activității profesionale. În acest fel lucrul de acasă va fi nu doar comod, ci și sănătos.

Instalarea infrastructurii necesare pentru activitatea de birou

Munca de acasă necesită condiții similare cu cele oferite în clădirile de birouri: sursă de curent, prize suficiente și bine plasate, circuite electrice performante, conexiune rapidă la internet, atât Wi-Fi cât și prin fibră optică. Este nevoie de sursă de apă, toaletă funcțională, opțional se va asigura amenajarea unei a doua surse de apă, pentru o mică chicinetă. În funcție de specificul activității de birou, se vor monta cablu TV, telefonie fixă, fax, imprimantă. 

ADVERTISING

Montarea ferestrelor pentru iluminat natural 

Pentru a beneficia din plin de ferestrele mansardei, trebuie alese modele premium, cu tâmplărie termopan de calitate și pachete cu 3 foi de sticlă. Se va utiliza o combinație de sticlă securizată și sticlă cu control solar. În acest fel se obțin ferestre rezistente la fenomene naturale extreme, capabile să asigure o izolație termică adecvată și o temperatură plăcută în orice anotimp. 

Se recomandă feronerie antiefracție, opțiuni pentru aerisire controlată și garnituri suplimentare pentru protecție fonică. Astfel biroul de la mansardă va fi nu doar luminos și călduros, ci și liniștit, departe de zgomotele din stradă sau de la casele învecinate.

Alegerea mobilierului de birou potrivit pentru mansardă

Restricțiile de spațiu trebuie luate în seamă și la alegerea mobilierului. Acesta va fi adaptat la designul încăperii și va avea dimensiuni reduse, ca să rămână loc destul pentru scaunul ergonomic de birou și celelalte obiecte necesare în activitatea zilnică. O idee bună este alegerea unor culori calde, deschise, de exemplu alb ivory, tonuri de bej și crem, chiar fistic pastel sau gri bleu. Aceste tonuri înveselesc spațiul și-l fac să pară mai mare, mai aerisit.
Amenajarea unui birou la mansardă poate fi realizată cu un buget convenabil, deoarece multe dintre lucrurile necesare pot fi achiziționate prin card de credit pentru cumpărături, în magazine de produse electronice și IT&C, mobilă, materiale de construcții, articole de birotică, amenajări interioare, decorațiuni ș.a.