Amenajare băi mici de apartament: sfaturi și idei pentru amenajarea unei băi

Amenajare băi mici de apartament: sfaturi și idei pentru amenajarea unei băi

Atunci când urmează să amenajezi o baie trebuie să ții cont de anumite aspecte. De cele mai multe ori băile de apartament sunt de dimensiuni mici, iar de aceea felul în care alegi să amplasezi chiuveta, wc-ul și cada sau cabina de duș este extrem de important. Mai mult, spațiul fiind restrâns, este necesar să acorzi o atenție deosebită detaliilor, cum ar fi mobilierul, corpurile de iluminat sau alte accesorii care îți vor aduce un plus de confort. Chiar dacă amenajarea băii nu este un lucru ușor, dacă te informezi foarte bine înainte vei știi la ce aspecte trebuie să fii atent. Descoperă în acest articol sfaturi importante de design interior pentru baie și idei de la care să te inspiri!

1. Baie de apartament - criterii de care trebuie să ții cont în amenajarea băii

Baia are multiple utilizări, iar amenajarea acesteia este necesar să fie gândită atât din punct de vedere practic, cât și estetic. Pentru momentele în care vii obosit de la muncă, baia trebuie să-ți ofere confort și relaxare. Cu siguranță vei aștepta cu nerăbdare să faci o baie fierbinte dacă spațiul este amenajat corespunzător și îți transmite senzația de liniște. În baie petreci destul de mult timp pe zi, fie pentru a te aranja în fața oglinzii, fie pentru nevoile fiziologice. Așadar, trebuie să urmezi câțiva pași pentru renovarea băii care să țină cont de nevoile tale. În acest sens, iluminatul joacă un rol important. Ai nevoie de o bună vizibilitate în zona oglinzii și la duș. O cameră bine luminată are un aspect mai plăcut și pare mai mare. În apartament de obicei nu există o sursă de lumină naturală în baie, în acest caz va fi nevoie să compensezi acest lucru.

ADVERTISING

Nu este recomandat să ai o singură sursă de lumină în centrul încăperii. Este bine să optezi pentru corpuri de iluminat diverse, în funcție de design și necesitate. Foarte multe femei se machiază în fața oglinzii, de aceea este important ca nuanțele folosite să nu fie influențate de sursele de lumină și să nu se creeze umbre ciudate pe față. Așadar, evită poziționarea unei lustre deasupra oglinzii și optează mai bine pentru 2 surse de lumină din lateral, cum ar fi spoturile sau aplicele led. În acest fel nu vei întâmpina probleme. Lumina nu trebuie să fie caldă sau rece, ci neutră, astfel încât culorile să fie redate perfect. O altă variantă modernă de a ilumina oglinda este cu ajutorul benzilor led. Pentru o mai bună vizibilitate în zona dușului sau a căzii, pentru momentele de îngrijire personală, poți alege să folosești câteva spoturi în tavan, aplice sau corpuri de iluminat suspendate. Tot cu ajutorul surselor de lumină poți evidenția orice zonă din baie, cum ar fi un anumit obiect de mobilier.

În baie este necesar să asiguri un anumit grad de confort, deci să urmezi anumite reguli pentru o baie funcțională care să-ți îndeplinească toate nevoile. În această încăpere trebuie să te pregătești pentru momentele importante, să-ți asiguri igiena zilnică și să realizezi nevoile primordiale. Pentru confortul termic este recomandat să optezi pentru încălzire în pardoseală, să achiziționezi prosoape pufoase, halate de baie și covorașe. Confortul este dat și de un spațiu aerisit, așadar nu supraaglomera baia cu mult mobilier și decorațiuni inutile. Asigură-te totuși că ai unde să depozitezi eficient toate cele necesare. Un spațiu organizat oferă un plus de confort. Optează pentru dulapuri suspendate și polițe unde poți așeza frumos obiectele pentru igiena personală. Capătul de duș sau para cum mai este acesta cunoscut este important să picure apa cât mai fin pentru o senzație de relaxare. Există inclusiv capăt de duș cu vitamine și filtru ionic care elimină clorul, bacteriile și impuritățile din apă.

ADVERTISING

Un alt aspect important în amenajarea băii este paleta cromatică aleasă. Aceasta poate influența starea de spirit și design-ul întregii încăperi. Este bine să stabilești de la început ce culori îți dorești pentru baie, astfel încât totul să fie în perfectă armonie, de la mobilier, la culoarea prosoapelor. Designerii de interior țin cont de regula celor 3 culori, conform căreia sunt alese pentru amenajare maxim 3 culori în proporție de 70% cea principală, 20% cea neutră, iar 10% o culoare de contrast. În cazul în care optezi doar pentru 2 culori poți utiliza în proporție de 70% pe cea principală, iar în proporție de 30% pe cea secundară. Această regulă este foarte utilă în momentele când alegi să combini nuanțe în contrast sau mai multe culori. O variantă mai simplă este să optezi pentru un design monocromatic, realizat din mai multe nuanțe din aceeași culoare. Dacă nuanțele alese sunt mai intense, efectul lor asupra stării de spirit este unul de energizare, optimism și poftă de viață. Culorile pastelate oferă senzația de calm, liniște, confort și relaxare.

În ceea ce privește decorațiunile, acestea dau o notă sofisticată băii și sunt importante în design-ul per total. Este bine să fii atent la detalii, de exemplu bateria de la chiuvetă și cadă sau duș, suportul de prosoape, mânerele de la dulapuri și orice alt element metalic trebuie să aibă aceeași culoare: auriu, argintiu, rose-gold sau cupru. În zona chiuvetei, suporturile pentru săpun (lichid sau solid), periuța și pasta de dinți este recomandat să fie din același set, în perfectă armonie. Oricine apreciază ca prosoapele să fie de calitate, moi la atingere și în aceeași cromatică, asortate cu restul încăperii. Cu siguranță toate aceste detalii vor face diferența. Alte decorațiuni care se pretează în amenajarea băii și îi vor oferi personalitate sunt tablourile, statuile, plantele de apartament, vazele cu flori și lumânările decorative.

ADVERTISING

2. Amenajare baie de apartament – cum să faci ca spațiul să pară mai mare

Dacă ești în căutarea unor sfaturi de amenajare pentru o baie mică și îngustă, iată de ce să ții cont. Cum spuneam mai devreme, culorile alese pentru designul băii poate schimba aspectul întregii încăperi. În special în cazul băilor mici, cromatica joacă un rol important în crearea senzației de spațiu mai mare. De exemplu, albul oferă un plus de luminozitate încăperii, un aspect curat și neîncărcat vizual. Este o bună alegere pentru băile mici de apartament. O altă variantă pentru a deschide optic spațiul este utilizarea nuanțelor de albastru deschis, mentă și bej. Evită culorile închise la culoare, căci vor face ca spațiul să pară și mai îngrămădit. Dacă totuși beneficiezi de o baie spațioasă și îți dorești un aspect luxos și rafinat, poți alege cu încredere și culori precum negru, maro, bleumarin sau verde smarald.

Alegerea mobilierului trebuie să țină cont de spațiul redus. Așadar, de cele mai multe ori în băile de apartament se optează pentru o cabină de duș, în detrimentul căzii, pentru a nu aglomera spațiul. O variantă la modă în ultimul timp și extrem de utilă în cazul băilor mici este cabina fără ramă. Dimensiunea obiectelor sanitare trebuie să fie mai redusă, la fel și a mobilierului. Într-o baie mică nu poți pune dulapuri mari, însă sigur ai nevoie de spațiu de depozitare. Poți să optezi în acest caz pentru polițe sau dulapuri amplasate la înălțime, deasupra chiuvetei de exemplu. O altă variantă ar fi să ai un dulap mai mare pe hol, chiar la ieșire din baie, unde poți pune prosoape și orice alte obiecte necesare pentru baie.

Un alt truc pentru a da senzația de spațiu mai mare este să alegi o oglindă mare. Nu uita că aceasta trebuie să fie bine iluminată pentru un aspect estetic cât mai plăcut, dar și pentru a fi practică. Atât femeile, cât și bărbații, se aranjează în fața oglinzii. Alege corpurile de iluminat în funcție de stilul de amenajare. Un stil modern implică evidențierea oglinzii, a mobilierului sau a tavanului cu benzi led. Pentru un design mai romantic poți opta pentru lustre sau aplice vintage cu lumină ușor caldă.

3. Modele băi de apartament în funcție de stilul dorit

Fiecare persoană este diferită, iar gusturile de asemenea sunt diferite. Bineînțeles că poți amenaja baia după bunul plac, ținând cont de design-ul întregului apartament. Dacă ai optat pentru un stil modern în restul camerelor, și baia va fi decorată în armonie cu acestea. Fiecare design are anumite particularități, iar dacă te simți lipsit de inspirație poți să descoperi mai jos idei pentru diverse moduri de amenajare a băii.

3.1 Idei amenajare baie de apartament în stil modern

Un stil modern se definește printr-o paletă cromatică redusă, clasică, în nuanțe de alb-negru. Mobilierul pe care îl alegi trebuie să fie simplu, într-un stil minimalist cu un finisaj lucios sau mat, în funcție de preferințe. Evidențierea acestuia se poate face printr-o bandă led. Alege o oglindă mare, foarte bine iluminată de-o parte și de alta cu becuri led speciale sau perimetral tot cu ajutorul unei bande led. Dacă ai un spațiu restrâns optează pentru un duș fără ramă, însă asigură o bună hidroizolație a podelei în acest caz. Iată câteva idei pentru o baie de apartament în stil modern:

3.2 Amenajare baie de apartament la bloc în stil vintage

Dacă iubești stilul vintage și l-ai adoptat în întregul apartament, cu siguranță și baia trebuie să fie decorată le fel. Pentru asta optează pentru un mobilier și obiecte sanitare retro și corpuri de iluminat vintage. Oglinda poate fi rotundă sau dreptunghiulară cu ramă cromată în stil vintage. Poți alege să adaugi câteva tablouri pentru decor, acestea nu ocupă spațiu și se pretează inclusiv pentru băile mici. Alte decorațiuni sofisticate sunt statuile, vazele cu flori naturale și lumânările parfumate. Folosește elemente metalice în stil retro, toate în aceeași nuanță. De exemplu, o cadă cu picioare aurii și baterie aurie se va potrivi de minune într-o baie vintage. La fel și suportul de hârtie igienică, de prosoape, de săpun și pentru periuța de dinți, precum și bateriile de la chiuvetă și cadă trebuie să fie asortate.

3.3 Design baie apartament pentru iubitorii de natură

Plantele au un rol multiplu: purifică aerul, elimină stresul și anxietatea, oferă o stare de bine și un aspect plăcut oricărei încăperi. Cei care iubesc natura pot alege să decoreze baia prin plante. În cazul în care spațiul este redus, o variantă modernă este alegerea tablourilor cu plante stabilizate. Lichenii, mușchii și plantele conservate sunt 100% naturale și oferă spațiului un aspect luxos, modern și inedit. Astfel de tablouri sunt realizate pe comandă pe dimensiuni personalizate, așadar pot fi amplasate oriunde în baie în funcție de particularitățile spațiului. Plantele stabilizate nu necesită niciun fel de întreținere și se comportă foarte bine în baie, absorbind umiditatea.

3.4 Băi de apartament amenajate în stil luxos

Un stil luxos implică o mare atenție la detalii. Acest stil poate fi adaptat atât la băile mici, cât și la cele de dimensiuni mari. Optează pentru mobilier și obiecte sanitare sofisticate, din materiale de calitate, cum ar fi: cuarțul, marmura, granitul, ceramica, piatra naturală, metalul cromat sau inoxul. În alegerea gresiei și a faianței ține cont de cromatica de ansamblu. Pentru a evidenția mobilierul poți opta pentru un fundal alb sau negru. O altă variantă clasică și luxoasă, potrivită pentru baie este marmura. Corpul de iluminat principal poate fi un candelabru impunător. Asigură o bună vizibilitate și în zona căzii sau a cabinei de duș, a wc-ului și oglinzii prin corpuri suplimentare de iluminat. Stilul luxos implică și un confort sporit. Așadar, acordă atenție la toate detaliile. Pentru un plus de relaxare poți opta pentru cadă cu masaj, vas de wc cu încălzire, bideu, boxe cu muzică ambientală, difuzor de aromaterapie, încălzire în pardoseală, prosoape și covorașe moi.

În concluzie, amenajarea băii trebuie să țină cont de mai multe aspecte, precum spațiul din încăpere, stilul întregului apartament și de dorințele tale. Baia trebuie să fie o oază de liniște, să-ți ofere confort și relaxare. Așadar, indiferent de stilul de amenajare ales, nu uita să acorzi atenție detaliilor care îți vor face mai ușoare și mai plăcute activitățile din baie. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇