8 trucuri pentru o pictură pe pânză reușită

8 trucuri pentru o pictură pe pânză reușită
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Orice artist consacrat sau în formare este conștient despre cât de importante sunt materialele de calitate pentru a obține o lucrare artistică reușită. De la alegerea fiecărui tip de pensulă în parte, până la materialul și granulația pânzei, toate aceste detalii contează, deoarece sunt aspecte care influențează rezultatul final.

Pânza este unul dintre elementele care poate îmbunătăți semnificativ calitatea picturii, iar pregătirea ei trebuie făcută cu atenție. Îți prezentăm mai jos câteva trucuri pentru o pictură pe pânză reușită.

Pictura pe pânză pe sașiu

Pentru a obține o lucrare reușită, poți folosi pânză gata întinsă pe sașiu, sau poți achiziționa una pe care să o montezi singur pe rama de lemn, la dimensiunea pe care o dorești. Cele pe sașiu cu profil de 2x4cm sunt potrivite pentru dimensiuni mai mici, de 100x120cm, iar cele de 3x5cm pentru dimensiuni mai mari, de 100x120cm, pentru picturi în ulei sau acrilic. 

ADVERTISING

Pânza de bumbac pentru pictură

O pânză pentru pictură din bumbac este folosită mai des datorită prețului mai accesibil. Aceasta are o suprafață mai flexibilă, și este mai deschisă la culoare decât una din in, fiind rezistentă și durabilă în timp dacă este pregătită corespunzător, adică grunduită și bine întinsă.

Pictură pe pânza de in

Fibra de in este mai lungă și mai rezistentă decât bumbacul, astfel încât pânza de in poate susține picturi cu greutate mare fără să se deformeze, din acest motiv fiind  recomandată pentru lucrări de dimensiuni mari sau pentru restaurarea tablourilor.

Grosimea pânzei

Pânza pentru pictură trebuie să aibă o grosime cât mai mare, de minim 300 g/mp. O pânză mai groasă (peste 320g/mp, inclusiv) îți va fi de folos dacă pictezi în straturi groase de culoare (impasto). O pânză prea subțire va tinde să se întindă sub greutatea straturilor de culoare.

ADVERTISING

Granulația pânzei/textura fundalului

Textura pânzei influențează decisiv aspectul final al unei picturi. De exemplu, o textură cu linii în relief va conferi un aspect aparte lucrărilor abstracte. Granulația medie a unei pânze de pictură (medium grain) este cea mai folosită, iar pânza fină este netedă ca hârtia. Textura grunjoasă (rough grain) are, în schimb, un aspect ușor în relief. 

Îți poți pregăti pânza pentru pictură folosind un amestec alb de grund și pastă de modelaj, și trasând cu pensula linii în diferite direcții. O astfel de texturare specială se obține prin crearea unui model repetitiv pe suprafața grundului de fundal. 

ADVERTISING

Pregătirea pânzei pentru pictură

Dacă optezi pentru pânză de pictură gata întinsă pe sașiu, adică tratată cu grund, alege una grunduită cu cel puțin 3 straturi. Cel mai adesea, pentru tratarea pânzei se folosește un grund universal, de tip gesso pe bază de rășină acrilică, potrivit pentru picturile în ulei sau acrilice. Grundul formează o peliculă pe suprafața pânzei, și ajută la aderarea cu ușurință a culorii. Astfel, pânza nu va absorbi vopseaua și culorile își vor menține intensitatea.

Culoarea pânzei

Culoarea pânzei pentru pictură influențează și ea aspectul final al picturii. O pânză cu tentă gălbuie sau chiar ocru este de preferat uneia de un alb pur, deoarece culorile aplicate direct pe o pânză alb pot părea ireale. Tonalitățile calde de culoare folosite ca fundal pe întreaga pânză te vor ajuta dacă pictezi peisaje, în special unele de toamnă, în nuanțe pământii, sau portrete.

Șasiul pentru pânză

Longevitatea unei pânze de pictură este influențată de calitatea sașiului. La rândul ei, aceasta este determinată de esența lemnului, de absența nodurilor și de gradul de umiditate din lemn. Alege un sașiu pentru canvas din lemn rășinos (pin) sau dintr-o esență tare, precum lemnul de tei, care nu are noduri și este foarte bine uscat. În acest fel, nu riști ca sașiul să se deformeze sau să se șubrezească în timp.

Ține cont de aceste recomandări care te vor ajuta să realizezi picturi pe pânză reușite.