Sociologia, una dintre cele mai ample științe, care se ocupă cu studiul societății, într-un sens larg, dar și cu studiul organizațiilor, al grupurilor și al individului, cercetează interacțiunea umană de la nivel singular până la procese globale complexe. Prin metodele de cercetare, sociologii determină factorii care influențează și stau la baza interacțiunilor umane în diferite situații sociale, fundamentul principal al sociologiei fiind credința că acțiunile, oportunitățile și atitudinile persoanelor sunt influențate de diferite aspecte ale societății.
Dacă vrei să înțelegi mai bine cum funcționează societatea, cum alegerile pe care le faci sunt influențate de politică, religie și condiția socială, dar și anumite aspecte privind interacțiunea ta cu cei din jur, pe site-ul librăriei online Libmag găsești cărți din domeniul științelor sociale care te vor ajuta să descoperi răspunsurile la întrebările tale și, de asemenea, lucrări ale celor mai prestigioși oameni de știință din acest domeniu. Științele sociale înglobează numeroase domenii: istorie, etnografie, psihologie, politică, economie, comunicare, educație, sociologie, lingvistică, pedagogie și drept.
În continuare, îți prezentăm cele mai importante personalități, care prin cercetările și scrierile lor, au pus bazele științelor sociale, un amplu domeniu de studiu:
- Auguste Comte
Filosof de origine franceză, Auguste Comte este recunoscut ca fiind fondatorul teoriei pozitivismului și cel care a folosit pentru prima dată termenul de sociologie. Prin munca sa, Comte a extins și dezvoltat foarte mult domeniul sociologiei, împărțindu-l în două ramuri: studiul fundamentelor care țin societatea legată și studiul cauzelor care conduc la schimbările sociale. Teoria sa asupra pozitivismului constă în analiza și combinarea experienței senzoriale cu matematica și logica, lucru care a condus la o mai bună înțelegere asupra societății umane. Prin acest sistem, Comte dorea existența unui haos ordonat, astfel încât societatea să fie mai bună și să conducă la o mai bună înțelegere a relațiilor umane.
- Karl Marx
Unul dintre fondatorii sociologiei și una dintre cele mai cunoscute figuri istorice, Karl Marx a pus bazele teoriei materialismului, care se concentrează pe modul în care ordinea socială, în special structura de clasă și ierarhia reies din sistemul economic al unei țări. Cele mai importante scrieri ale filosofului Karl Marx sunt: Manifestul Partidului Comunist și Capital, lucrare în care se regăsește cea mai mare parte a teoriei sale sociale. Karl Marx este considerat una dintre cele mai influente personalități din istorie, apreciat la nivel global.
- Emile Durkheim
Este considerat a fi fondatorul sociologiei, cel care a transformat acest domeniu într-o știință, care continuă și acum să fie studiată în universitățile din toată lumea. Una dintre cele mai importante scrieri ale sociologului este Suicidul: un studiu în sociologie, lucrare în care acesta a descris caracteristicile comune ale persoanelor care aleg să se sinucidă. O altă lucrare importantă o reprezintă Diviziunea muncii în societate care se concentrează asupra aspectelor pe care societatea funcționează și se reglementează.
- Max Webber
Profesor de economie, Max Webber este o altă figură recunoscută din domeniul sociologiei fiind considerat unul dintre cei mai renumiți sociologi din lume. Cea mai cunoscută operă a sa privind etica protestantă este intitulată Etica protestantă și spiritul capitalismului, lucrare ce a fost publicată în anul 1904 și mai apoi elaborată în opera Sociologia religiei, publicată în anul 1922. Max Webber mai este recunoscut în domeniul sociologiei și pentru ideile sale privind birocrația și rolul acesteia în modelarea societății.
- Gustave Le Bon
Recunoscut ca fiind cel care a pus bazele psihologiei sociale, a scris de-a lungul carierei numeroase lucrări științifice pe subiecte din domenii diverse, precum: medicină, studii istorice, cercetări în domeniul psihologiei sociale etc. Una dintre cele mai cunoscute lucrări ale omului de știință este Psihologia mulțimilor, lucrare care a fost publicată în anul 1895 și care abordează studiul și problematica inconștientului colectiv, precum și studiul asupra comportamentului mulțimilor. Gustave Le Bon este primul sociolog care s-a ocupat de studiul mulțimilor, acesta afirmând că atunci când indivizii se grupează sub formă de mulțimi, aceștia ajung să dobândească noi caracteristici, complet diferite de cele individuale. Lucrările acestuia privind studiul mulțimilor au fost traduse în majoritatea limbilor de circulație internațională și au fost publicate în numeroase ediții, chiar și în perioade mai recente, fiind o lucrare cu o mare importanță sociologică și psihologică.
- Anthony Giddens
Cu 34 de lucrări scrise în domeniul sociologiei, Anthony Giddens este considerat cel mai important sociolog modern, acesta fiind distins cu multiple premii onorifice. Cele mai notabile scrieri ale sale sunt cele care au în centru structura societăților moderne și viziunea sa holistică asupra acestora.
Lucrările celor mai importanți sociologi care au revoluționat domeniul științelor sociale te vor ajuta să dobândești informații noi și să înțelegi modul în care funcționează societatea. De asemenea, scrierile din acest domeniu îți arată noi modalități prin care îți poți analiza comportamentul, ceea ce poate conduce la schimbări semnificative pe plan personal.