3 sfaturi despre cum să-ți creezi meniul pentru ziua ta de naștere

3 sfaturi despre cum să-ți creezi meniul pentru ziua ta de naștere
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Organizarea de unul singur a propriei aniversări este o variantă eficientă atunci când îți dorești ca fiecare detaliu să fie pus la punct exact în maniera pe care ți-o dorești. Însă, în același timp, poate fi o activitate stresantă și obositoare.

Atunci când ai ajuns la pregătirea meniului, trebuie să iei în calcul anumite detalii esențiale astfel încât să dai dovadă de ospitalitate, dar fără a-ți neglija ție preferințele. Iată 3 sfaturi care te pot ajuta să creezi meniul potrivit pentru ziua ta de naștere.

Interesează-te care sunt nevoile alimentare ale oaspeților

Atunci când planifici meniul pentru petrecerea ta aniversară trebuie să ai în vedere preferințele, restricțiile alimentare și ingredientele la care oaspeții tăi sunt alergici. Astfel, le poți oferi invitaților mâncăruri savuroase și potrivite pentru starea lor de sănătate. După ce vei obține aceste informații, munca ta se va simplifica în mod substanțial.

Interesează-te care sunt preferințele acestora și încearcă să găsești o variantă care să vă convină tuturor. Astfel, dacă tu ai prefera un desert ușor, cu fructe, iar invitații tăi și-ar dori să consume cât mai multe dulciuri, poți pregăti atât un tort cu mere, cât și unul cu ciocolată.

De asemenea, întreabă-i care sunt restricțiile dietetice și alergiile lor alimentare pentru a evita folosirea anumitor ingrediente atunci când începi să gătești mâncărurile. 

De exemplu, dacă ai persoane alergice la gluten, poți să pregătești aperitive precum humus, ciuperci umplute (cu legume, carne sau brânză), bruschete de avocado (cu pâine fără gluten) sau batoane de legume.

Fă o listă de preparate din care invitații să poată alege

O metodă simplă și eficientă de a pregăti meniul pentru petrecerea ta aniversară este de a întocmi o listă cu diverse mâncăruri și băuturi din care invitații să poată alege. Ia în calcul nevoile alimentare ale tuturor persoanelor.

Așadar, după ce cunoști toate detaliile ce țin de sănătatea oaspeților, fă o listă în funcție de preferințele tale și cele ale invitaților tăi. Pe această cale, eviți risipa alimentară care se poate întâmpla dacă pregătești o cantitate exagerată de mâncare. 

De exemplu, dacă invitații au sugerat multe tipuri de aperitive, notează fiecare sortiment și trimite-le lista pentru a putea selecta doar unul sau două sortimente. Astfel, economisești timp și achiziționezi mai puține ingrediente. 

Ia în considerare detaliile organizatorice

Există câteva detalii organizatorice pe care trebuie să le iei în considerare atunci când pregătești meniul: numărul invitaților, dacă îți dorești o anumită tematică, timpul necesar pentru pregătirea alimentelor, ora la care se va desfășura aniversarea și bugetul stabilit. 

În special dacă ai mulți invitați și vrei să oferi o varietate consistentă de preparate, încearcă să nu te complici cu mâncăruri sofisticate. Acest lucru ar putea să-ți ocupe mult timp sau să-ți depășească bugetul.

În ceea ce privește ora petrecerii, dacă este în timpul cinei, optează pentru mâncăruri ușor de digerat: salate, feluri principale ușoare (pui la grătar cu legume, pește la cuptor), fructe (proaspete sau încropate în diverse deserturi) și băuturi răcoritoare: cocktailuri alcoolice (Aperol Spritz), vinuri și băuturi non-alcoolice (limonadă, sucuri) etc. 

În schimb, dacă petrecerea are loc în timpul prânzului, poți alege preparate mai consistente: antreuri calde (rulouri cu vinete), preparate vegetariene consistente (musaca de legume) preparate din carne, deserturi sățioase (tiramisu) și băuturi elegante: cocktailuri (Martini), șampanie sau vin spumant, sucuri de fructe, apă infuzată (cu lămâie și mentă) etc. 

În concluzie, meniul pentru ziua ta de naștere trebuie stabilit în funcție de nevoile și preferințele tuturor persoanelor care urmează să fie prezente, astfel încât să creezi o atmosferă cât mai confortabilă. Aplică sfaturile din acest articol care îți pot fi utile!