Peste 50 de sportivi kaiacişti incluşi în programul „REKARO – Renaşterea kaiacului românesc” primesc un ajutor substanţial în eforturile lor pentru a-şi creşte performanţele sportive. Vreme de un an şi jumătate vor primi sprijinul unor specialişti în domeniu în antrenamentul mental necesar şi vor avea parte în mod repetat de evaluări psihologice care să îi ajute să observe mai uşor lucrurile pe care trebuie să le îmbunătăţească sau care au nevoie de o altă abordare.
Echilibrul emoțional și sănătatea mintală sunt componente esențiale în pregătirea unui sportiv care își dorește rezultate spectaculoase și reziliență pe termen lung. Sportul de elită are nevoie în egală măsură de antrenament fizic, cât și de antrenament mental. Există numeroase studii care atrag atenția asupra felului în care presiunea și stresul uriașe din viața sportivilor generează probleme de sănătate precum epuizarea, supra-antrenamentele, anxietatea, depresia, dependențele de alcool, droguri și multe altele.
„Sportivii sunt în primul rând oameni, nu super-eroi. Mai ales atunci când vine vorba despre copii și adolescenți în plin proces de evoluție, de transformare. Ei au nevoie de ghidaj de specialitate ca să facă față tuturor provocărilor cu care se confruntă pe toate planurile – la club, la școală, acasă, cu prietenii. În performanța sportivă de elită, forța și pregătirea fizică sunt la fel de importante precum cele mentale. Doar așa pot să se antreneze eficient și să nu abandoneze cariera sportivă”, declară Andreea Paul, fondatoarea și președinta INACO.
Jucătoarea de tenis Naomi Osaka, înotătorul Michael Phelps, gimnasta Simone Biles sunt doar câteva dintre legendele sportului care au clacat psihic în timpul competițiilor și care, ulterior, s-au implicat în campanii de conștientizare a importanței sănătății mintale în rândul sportivilor. În România, însă, specialiștii în antrenament mental pentru sportivi sunt un lux pe care nu orice club și-l poate permite.
„Kaiacul, oina, gimnastica sunt sporturi de tradiție ale românilor, iubite; doar că nefiind sporturi de masă, și susținerea lor financiară a rămas precară, deși sportivii care le practică au nevoie de antrenamente de calitate, de baze sportive moderne și de multe altele pentru a face performanță. Fundația a decis să susțină financiar proiecte precum REKARO tocmai pentru a asigura această continuitate și pentru a îmbogăți palmaresul medaliilor obținute de România în competițiile internaționale. Iar kaiacul românesc, care a dat nume precum Agafia Constantin, Tecla Marinescu, Nastasia Nichitov, Maria Stefan, Vasile Diba, merită toată susținerea noastră”, a declarat Augusta Dragic, Președinta Fundației Superbet.
În acest context, INACO - Inițiativa pentru Competitivitate și Fundația Superbet se implică în creșterea performanțelor sportive ale tinerilor care vor să ducă mai departe tradiția și renumele kaiacului românesc. Fundația Superbet susține timp de un an și jumătate colaborarea INACO cu Sport PSY 1 din cadrul programului „REKARO - Renașterea kaiacului românesc” şi devine în acest fel cel mai mare partener al INACO în proiect. Specialiștii Sport PSY 1 se vor ocupa de evaluarea psihologică și de antrenamentul mental al sportivilor kaiaciști, precum și al antrenorilor acestora.
„Sănătatea mintală a sportivilor de performanță nu mai este demult un tabu. Multitudinea de emoții negative are nevoie să fie gestionată de o echipă de specialiști în managementul stresului. Sportivii nu sunt mașinării perfecte, sunt oameni care au și ei limite, probleme, ca noi toți. Echipa noastră de specialiști susține sportivii din Federația Română de Kaiac-Canoe în drumul dificil către performanță.”, declară Tiberiu Simulescu, Director General Sport PSY 1.
„Mulțumim Asociației INACO, Fundației Superbet și specialiștilor SportPsy1 pentru toată susținerea acordată sportivilor și antrenorilor noștri. Doar astfel, cu ajutorul echipelor interdisciplinare, putem face față standardelor tot mai înalte din performanța sportivă. Acum ne putem lăuda și noi că avem specialiști de vârf în antrenamentul mental, așa cum au toate cluburile sportive din lume care se respectă”, susține Ioan Bîrlădeanu, președintele FRKC.
Federația Română de Kaiac-Canoe (FRKC) este organismul de conducere al activității de kaiac-canoe din România. Înființată în anul 1936, este membră a Comitetului Olimpic Român (COSR), a Federației Internaționale de Canoe (ICF) și a Asociației Europene de Canoe (ECA). În 1952 românii au participat prima dată la Jocurile Olimpice, iar din 1968 până în 1984 au urcat pe prima treaptă a podiumului la fiecare dintre cele cinci ediții ale JO. Singura dată când sportivii români au lipsit de la întrecerile olimpice de kaiac-canoe a fost în 2016.
Fundația Superbet – prin intermediul Fundației, grupul Superbet, cel mai mare operator din industria de Betting & Gaming din România, derulează o varietate de programe CSR prin care se implică în viața comunității. Obiectivul Fundației Superbet este să devină un motor pentru proiecte importante ce vizează performanța sportivă, educația, sănătatea și cultura. Pe parcursul celor trei ani de activitate, Fundația Superbet a lansat proiecte sustenabile precum Go Scholarship sau Step by Step și a încheiat parteneriate cu Federația Română de Șah, Asociația Climb Again sau Dilema Veche.
Sport Psy1 este cea mai importantă companie din România care oferă servicii profesioniste de Psihologie Sportivă – Mental Coaching, sprijinind sportivii în atingerea marii performanțe prin Programe de Antrenament Mental și Emoțional. Antrenamentul mental este parte din antrenamentul general, iar sportivii de performanţă conştientizează faptul că, fără a lucra pentru a-și îmbunătăţi planul mental, nu pot ajunge la potențialul maxim. Obiectivele specifice sunt integrarea pregătirii psihologice în programul sportivilor, cursuri specifice pentru antrenori și optimizarea relațiilor federație-antrenori-sportivi, în vederea atingerilor obiectivelor.
INACO - Inițiativa pentru Competitivitate este o comunitate non-profit de manageri, consultanți, analiști, experți în domeniul economic, educațional, conectată la rețeaua de specialiști în economia de stat și privată din România. INACO sprijină prin analiză, investigație, cercetare și propunerea de soluții ridicarea nivelului de competitivitate economică a instituțiilor publice și al mediului de afaceri din România.
INACO crede că sportul poate contribui la transformarea în bine a României, prin crearea unei rețele de comunități care promovează talentele și competențele sportive de vârf, continuând tradiția excelenței sportive a românilor.