"Riscurile majore" la care se expun fotbaliștii care vor participa la Cupa Mondială 2026, organizată în SUA, Canada și Mexic

"Riscurile majore" la care se expun fotbaliștii care vor participa la Cupa Mondială 2026, organizată în SUA, Canada și Mexic
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Jucătorii care vor participa la Cupa Mondială de fotbal din 2026, care va avea loc în Statele Unite, Canada şi Mexic, se pot confrunta cu riscuri majore din cauza căldurii extreme, potrivit unui studiu publicat joi de Scientific Reports, relatează DPA.

Cu stadioane gazdă împrăştiate pe tot cuprinsul continentului nord-american, studiul avertizează în privinţa diferenţelor semnificative de latitudine, altitudine şi climat, care vor solicita la maximum abilitatea jucătorilor de a se adapta la diferite condiţii locale de climă.

ADVERTISING

Turneul final se va desfăşura între 11 iunie şi 19 iulie 2026, în miezul verii nord-americane.

Studiul, condus de Marek Konefal şi de colegii săi, a relevat că 10 din cele 16 stadioane reţinute pentru a găzdui meciuri la Cupa Mondială vor expune, mai mult ca sigur, jucătorii la călduri periculoase, cele mai mari riscuri fiind reprezentate de oraşele texane Arlington şi Houston, precum şi de metropola mexicană Monterrey.

Folosind date furnizate de Serviciul de schimbare climatică Copernicus, studiul a simulat condiţiile de climat din fiecare stadion, folosind Indexul Climatic Termal Universal (UTCI), care măsoară felul în care reacţionează corpul uman la condiţiile de mediu.

ADVERTISING

Rezultatele sugerează că unele locaţii pot avea valori UTCI care depăşesc 49,5 grade Celsius, un nivel care dă un nivel ridicat de risc stres termic.

Studiul avertizează că cel mai intens stres termic este aşteptat să fie între orele 2 şi 5 post meridian, cu valori UTCI la Arlington şi Houston care depăşesc 50 de grade Celsius după-amiaza. La Miami, vârful de stres termic este aşteptat să fie în jurul prânzului. Astfel de condiţii duc la dehidratare şi la probleme care afectează sănătatea jucătorilor.

ADVERTISING

Cercetătorii recomandă ajustarea calendarului meciurilor pentru a proteja sănătatea jucătorilor în timpul turneului final. Studiul presupune că stadioanele nu au aer condiţionat, dar, totuşi, multe stadioane americane aflate în zone fierbinţi, precum Dallas sau Atlanta, sunt prevăzute cu instalaţii de aer condiţionat.


Urmărește-ne pe Facebook 👇 și află cele mai tari știri din fotbal!