Liga 1 ar putea avea 16 echipe în sezonul următor: Mesajul postat de secretarul general al LPF

Liga 1 ar putea avea 16 echipe în sezonul următor: Mesajul postat de secretarul general al LPF

Secretarul general al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), Justin Ştefan, susţine într-un mesaj postat pe un site de socializare, că pentru a nu nedreptăţi niciun club la finalul actualei ediţii de campionat se impune creşterea numărului de echipe din Liga I de la 14 la 16 începând cu sezonul 2020-2021.

„Îmi pare rău că Federaţia Română de Fotbal şi unele cluburi din Liga I au refuzat modificarea calendarului competiţional al Ligii I în sensul mutării etapei a 14-a a play-out-ului la data de 18 august. În acest fel ar fi putut fi programate, chiar dacă la un interval foarte scurt, cele 5 meciuri restanţe ale echipei Dinamo Bucureşti, iar play-out-ul Ligii I s-ar fi putut încheia pe terenul de joc. Meciul de baraj s-ar fi putut disputa într-o singură manşă la data de 21 august, iar data de începere a sezonului următor ar fi fost 29 august”, a spus oficialul LPF.

ADVERTISING

În opinia lui, refuzul modificării calendarului competiţional al Ligii I a determinat obligativitatea stabilirii unor criterii de departajare în vederea întocmirii clasamentului final al play-out-ului. Cele două criterii de departajare puse în discuţia cluburilor au fost: (a) puncte per meci raportat la toate jocurile din acest sezon (nr. puncte acumulate în sezonul regular+nr. puncte acumulate în play-out/nr. total de jocuri disputate în acest sezon) şi (b) puncte per meci raportat numai la jocurile din play-out (nr. puncte acumulate în play-out/nr. total de jocuri disputate în play-out).

Secretarul general subliniază că solicitarea adresată marţi cluburilor din Liga I de a-şi exprima un punct de vedere cu privire la aceste criterii de departajare s-a făcut doar cu titlu consultativ, o decizie finală asupra modalităţii de întocmire a clasamentului actualei ediţii a play-out-ului Ligii I urmând să fie luată de către Comitetul Executiv al Federaţiei Române de Fotbal. "De altfel, ar fi imposibil ca echipele angrenate în play-out să ia o decizie finală cu privire la modalitatea de întocmire a clasamentului, deoarece fiecare club este direct interesat de aplicarea unei anumite metode de departajare, care i-ar putea asigura la nivel teoretic, în funcţie şi de rezultatele din etapă a 14-a, o poziţie mai bună în clasament", menţionează oficialul Ligii.

ADVERTISING

Justin Ştefan precizează că majorarea numărului de echipe din Liga I poate fi realizată doar de către Comitetul Executiv al Federaţiei Române de Fotbal.

"Deoarece alegerea uneia dintre cele două variante de departajare enunţate mai sus, în dauna celeilalte variante, determină o modificare substanţială a clasamentului final (inclusiv a ierarhiei în zona retrogradării), apreciez că la finalul sezonului actual nu va putea fi întocmit un clasament bazat exclusiv pe meritul sportiv, aşa încât pentru a nu nedreptăţi niciun club aflat în lupta pentru retrogradare, printr-o alegere subiectivă a unei modalităţi de departajare, se impune modificarea sistemului competiţional al Ligii I, urmând ca din sezonul următor în competiţia organizată de LPF să participe un număr de 16 echipe. O decizie finală asupra modificării sistemului competiţional al Ligii I poate fi luată doar de către Comitetul Executiv al Federaţiei Române de Fotbal", a afirmat el.

ADVERTISING

Pentru a afecta cât mai puţin financiar cluburile din Liga I, prin creşterea numărului de echipe începând cu sezonul următor, Justin Ştefan va înainta deţinătorului de drepturi TV următoarele propuneri:

(a) cluburile din Liga I nu vor suporta niciun prejudiciu în urma nedisputării tuturor celor 268 de jocuri programate în această ediţie de campionat;
(b) valoarea contractului de drepturi TV va rămâne în continuare 28 milioane euro + TVA / sezon;
(c) implementarea VAR, cel mai târziu în sezonul 2021/22, prin suportarea cheltuielilor de achiziţie a echipamentului necesar de către deţinătorul de drepturi TV.

Ştefan a precizat că începând cu luna septembrie va deveni operaţional în cadrul LPF un departament de evaluare financiară pentru a sprijini cluburile din Liga I să devină rentabile. "O astfel de rentabilitate financiară va contribui şi la creşterea performanţei sportive a cluburilor din Liga I în următoarele sezoane", a mai spus secretarul general al LPF.

La 3 august, Comitetul de Urgenţă al Federaţiei Române de Fotbal a păstrat programarea meciurilor de baraj pentru menţinerea/promovarea în Liga I la 9 şi 12 august după ce 7 din cele 8 echipe din play-out-ul Ligii I s-au arătat de acord cu aceste date.

Ca urmare a deciziei Comitetului de Urgenţă din 3 august 2020, echipa FC Dinamo nu va mai avea timp să dispute decât una din cele şase partide restante şi va încheia sezonul pe 7, poziţie retrogradabilă în Liga a II-a.

În afara partidei cu FC Viitorul, programată miercuri, 5 august, pe teren propriu, în ultima etapă a play-out-ului, Dinamo mai are 5 meciuri restante după cum urmează: Dinamo - Chindia (etapa a 3-a), FC Hermannstadt - Dinamo (etapa a 4-a), Chindia - Dinamo (etapa a 10-a), Dinamo - FC Hermannstadt (etapa a 11-a) şi Sepsi OSK - Dinamo (etapa a 12-a).

Din cauza numărului mare de jucători infectaţi cu noul coronavirus şi a regulamentului de izolare impus de autorităţi în astfel de cazuri, echipa Dinamo nu a putut juca şi ocupă în acest moment penultimul loc în clasamentul play-out-ului Ligii I, cu 24 de puncte.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇