Ion Țiriac l-a dat în judecată pe principalul său contestatar - decizia definitivă a instanței din Budapesta

Ion Țiriac l-a dat în judecată pe principalul său contestatar - decizia definitivă a instanței din Budapesta
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ion Țiriac a decis să îl dea în judecată pe principalul său contestatar din lumea tenisului la un tribunal din Budapesta.

Este vorba despre conducătorul clubului de tenis Pamira Sibiu, Marius Vecerdea. Acesta a dezvăluit, pentru SpotMedia.ro, că Țiriac l-a dat în judecată pentru calomnie, însă solicitarea a fost respinsă de o instanță din Budapesta.

"Țiriac, în calitate de cetățean maghiar, cu domiciliul dat în Monte Carlo, m-a chemat în judecată la tribunalul din Budapesta pentru calomnie. Este foarte recentă treaba, am dat la tradus detaliile. Culmea culmilor, mi-a venit numai în limba maghiară, fară o traducere în limba engleză. Toate documentele sunt numai în limba maghiară Am rămas perplecs. Și o amendă daca o primesc mi-o aduce în limba engleză. Principalul aspect de menționat este faptul că am sentință definitivă care clasează toată cauza", a declarat Marius Vecerdea pentru SpotMedia.ro.

Apoi, Vecerdea a menționat că Țiriac a inițiat acest proces deoarece a fost deranjat de faptul că a fost numit "mustăcios octogenar".

În schimb, Vecerdea susține că Țiriac a fost validat în funcția de președinte al Federației Române de Tenis de Tribunalul București deși nu s-a identificat sub nicio formă și nu a prezentat nici măcar Cartea de Identitate ca să arate că este cetățean român.

ADVERTISING

"El m-a dat în judecată pe calomnie pentru că l-am făcut mustăcios octogenar. Este singurul aspect pe care eu l-am folosit și îl folosesc cu încăpățânare cu referire la persoana lui. De ce îl numesc așa? Ca să se ferească de toată răspunderea, el nu a prezentat și nu s-a identificat sub nicio formă. Nu știm. E cetățean român? Are CNP aici? Are domiciul aici? Habar nu are nimeni, n-a văzut nimeni un document. Iar ca să fii președintele unei asociații sau ONG precum FRT există reglementări foarte clare care specifică această obligativitate, că trebuie să îl identifici pe om. Așa vine orice terorist, își face o asociație, nu-și dă buletin, adresă, cetățenie, nimic… Și el scrie că îl cheamă Bulă Gheorghe, fără CNP, fără adresă, fară nimic. Asta a făcut Țiriac. Acestea sunt breșe în sistemul de organizare judiciară al României încălcate de Tribunalul București", a adăugat Marius Vecerdea pentru SpotMedia.ro.

Marius Vecerdea trimite o sesizare la Tribunalul București

De asemenea, Marius Vecerdea a dezvăluit că a redactat deja o sesizare pe care o va trimite Tribunalului București. Reprezentantul Tenis Club Pamira Sibiu invocă faptul că Tribunalul București a încălcat atât legile din România, cât și cele europene.

ADVERTISING

"Este o sesizare care se referă la modul de organizare internă al Tribunalului București, cu referire la încălcarea unor legi. Legea de organizare judiciară a întregului sistem juridic, respectiv 304/2004 și regulamentul de organizare judiciară din România, respectiv regulamentul CSM, emis în baza legii de organizare judiciară. Sunt niște încălcări ale unor judecători și grefieri din cadrul Tribunalului București, care pur și simplu nu respectă legea. Am dat toate dovezile, ce s-a încălcat.

Toată organizarea judiciară cu referire la mediul asociativ din România, tot ce înseamnă asociații, fundații, federații, uniuni, confederații și alte astfel de structuri, cum ar fi patronatele și sindicatele - atunci când se înființează, funcționează și se modifică, fac adrese la instanțele de unde au sediul. În cazul federațiilor, instanțele sunt tribunalele. Majoritatea federațiilor sportive își au sediul în București și, ca atare, toate reglementările acestea și, mai ales modificarea de acte constitutive se reglementează la Tribunalul București în baza legii asociative și prin anumite încheieri sau sentințe", a adăugat Marius Vecerdea.

ADVERTISING

În plus, Vecerdea intenționează să facă demersuri similare și către ministerul Justiției, Guvern, Parlament și Administrația Prezidențială.

"Eu am câștigat toate procesele contencioase, iar acum, cu această sesizare, intru un pic mai profund. Prin presiunile pe care Țiriac le-a făcut asupra întregului sistemului judiciar, dar cu referire la Tribunalul București, i-a pus pe judecători, grefieri, care aveau atribuții conform legii, să calce peste cadavre ca să-l facă pe el președinte la Federația Română de Tenis. Problema nu e numai la nivelul FRT, nu este o chestiune personală a mea. Urmează fix în baza acestei sesizări să fac memoriu către ministrul Justiției, Guvern, Parlament și Administrația Prezidențială. Toate au obligația, prin aceeași lege, care reglementează mediul asociativ, să aibă un departament asociativ care să răspundă la astfel de sesizări.

Am descoperit că sunt breșe în sistemul judiciar din România, care vulnerabilizează siguranța națională. Din 2015-2016 s-au emis niste directive tocmai pentru a reglementa aceste ONG-uri din toată Europa pentru că prin ele se finanțează, în unele locuri, spălarea de bani, acte de terorism, promovare de fake news, manipulare în masă. Asta face Tribunalul București, vulnerabilizează întreg sistemul, crează niște breșe incredibile. Eu am făcut dovada, dar prin aceste presiuni ale lui Țiriac, doar pentru mușchii lui, eu am demonstrat ce breșe s-au creat în sistemul judiciar. Al doilea aspect se referă la încălcarea principiilor puterilor în stat. Pur și simplu sunt judecători care calcă grav peste puterea legislativă. Sunt documente atât de clare încât este fără urmă de tăgadă. Atât de grav s-a ajuns! ", a completat Vecerdea.

Viorica Dăncilă și Eugen Teodorovici, reclamați la DNA

Totodată, Marius Vecerdea a vorbit și despre sesizarea pe care a făcut-o la DNA după ce, anul trecut, în momentul în care Viorica Dăncilă ocupa funcția de premier, a alocat bani din fondul de rezervă al Guvernului pentru a organiza turneul de tenis feminin de la București. Federația Română de Tenis nu mai putea primi bani de la minister după ce instanța blocase finanțarea și astfel banii au fost trimiși de la Fondul de Rezervă, prin intermediul COSR.

"Există un dosar penal la DNA. Sunt implicați Dancila, Teodorovici, cu acei bani luați din fondul de rezervă al statului pentru așa-zisul turneu de la București. Eu am arătat procurorilor cum, din fondul de rezervă, s-a creat toată ruta banilor. Sub semnătura lui Dăncilă și a lui Teodorovici s-au dus banii la COSR, apoi Covaliu a făcut o buclă și a dat banii direct la FRT. Mai departe, de la FRT, am făcut dovada că banii au ajuns cu transfer bancar într-un cont din Budapesta. Cu nume, prenume, adresă, IBAN. Acel cont era pe numele unei asociații al cărui președinte este proprietarul turneului de la București, Jeno Marky", a precizat Vecerdea pentru SpotMedia.ro.

Ce a discutat Vecerdea cu Țiriac

Întrebat de SpotMedia.ro dacă a avut vreo discuție cu Țiriac, Marius Vecerdea a explicat că acesta i-a promis, înainte de alegeri, că va face totul legal. Totuși, Vecerdea spune că acest lucru nu s-a întâmplat.

"Am discutat aproape două ore înainte de alegeri. Eu i-am zis că nu am nimic împotrivă să vină la Federație, are experiență, are bani. Dar condiția este să-i lași în pace, să nu mai aperi hoțiile din trecut. Să tragem linie și să mergem înainte. A zis da, da, cum să nu, facem totul legal. Sunt 17 dosare pe rolul instanțelor din România cu referire la tot ce s-a întâmplat la Federația Română de Tenis. Nu au scăpare! Au călcat atât de tare pe tot și pe toate legile încât nu mai au cum. I-am împins la această disperare încât să apeleze la tot felul de presiuni și să încalce toate sistemele, iar cel mai grav este cel judiciar", a explicat Vecerdea.

Ion Țiriac nu a putut fi contactat pentru a comenta spusele lui Marius Vecerdea.

Finanțarea Federației Române de Tenis a fost sistată de MTS încă din 2017, după ce Marius Vecerdea a demonstrat în instanță că alegerile câștigate la vremea respectivă de George Cosac nu au fost valide, deoarece au participat cluburi care nu aveau drept de vot.

Din iunie 2019, funcția de președinte al FRT a fost preluată de Ion Țiriac, care a fost validat abia săptămâna trecută de instanță.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇