Mai multe erori de arbitraj, dintre care unele cu consecinţe grele, au afectat turneul de tenis ATP Masters 1.000 de la Monte Carlo de săptămâna trecută şi au întărit interesul pentru arbitrajul tehnologic, care va fi generalizat din 2025 în circuitul ATP şi care, deşi nu e perfect, are meritul de a fi acceptat de ansamblul jucătorilor, relatează AFP.
Jucătorul rus Daniil Medvedev, frustrat de arbitraj, şi-a rezumat opinia: „Arbitrii nu mai ştiu să-şi facă treaba”, a spus acesta după înfrângerea sa din optimile de finală în faţa compatriotului său Karen Hacianov.
La finalul meciului, o minge a adversarului său a sărit clar în afara terenului, dar arbitrii nu au semnalat greşeala, iar Medvedev a continuat schimbul de mingi pe care l-a pierdut, înainte de a arăta urma incriminată şi a izbucni în furie.
A doua zi, a fost rândul lui Jannik Sinner care a pierdut semifinala contra viitorului câştigător al turneului, Stefanos Tsitsipas, când grecul a comis o dublă greşeală sinonimă cu dublu break pentru italian în setul trei, dacă ar fi fost semnalat. Urma ar fi putut fi ascunsă de ochii arbitrului de linie de o mică movilă de zgură.
Dar pentru a evita erorile umane şi protestele cunoscute ale jucătorilor, ATP a recurs din 2017 (primele teste au avut loc anul acesta la turneul ATP Next Gen) la arbitrajul tehnologic, iar toţi jucătorii par să accepte fără comentarii deciziile digitale, chiar dacă nu sunt infailibile.
Adesea, sistemul electronic a fost folosit suplimentar de către arbitrii de linie, iar jucătorii au putut recurge la acesta în cazul unui dezacord cu arbitrajul uman. Pe suprafaţă dură, acest sistem Hawkeye s-a generalizat, în special după perioada pandemiei de Covid.
Pe zgură, o suprafaţă mai mobilă, sistemele digitale au fost aleatorii, în afară de Foxtenn, care utilizează camere reale şi nu o reconstrucţie digitală, dar care costă mai mult.
ATP a explicat, prin vocea preşedintelui său, Andrea Gaudenzi, că tenisul "merită forma cea mai precisă de arbitraj" şi a decis în februarie 2023 că arbitrii de linie vor dispărea de la toate turneele din circuit (turnee de Mare Şlem sunt indepedente, dar numai organizatorii de la Roland Garros refuză acest lucru) în favoarea arbitrajului tehnologic începând cu 2025.