Inter – AC Milan este fără îndoială una dintre cele mai frumoase povești fotbalistice ale Europei, un derbi european cu un parfum de mare meci și cu o patină a timpului extrem de bine impregnată și întipărită în istoria stadionului în care se mai dispută (încă) această partidă, San Siro, sau, cum mulți alții îi spun, Giuseppe Meazza.
Dorind să începem să rescriem puțin istoria acestui mare meci trebuie mai întâi să spunem că el și-a păstrat o denumire istorică, și anume „Derby della Madonnina”, după numele unei sculpturi celebre de pe Domul din Milano, o reprezentare a Fecioarei Maria, alintată cu multă căldură de localnici „Madonnina”.
Clubul în roșu și negru AC Milan era fondat primul în 1899, fiind patronat la acea vreme de un consul britanic aflat în misiune la Milano, pe numele sau Alfred Edwards. Milaniștii s-au impus rapid în Italia și până la apariția rivalei Inter au și pus mâna pe trei titluri, în 1901, 1906 și 1907. Dar în 1908..un conflict al orgoliilor din oraș a dus la crearea unei imense rivalități în fotbalul italian și mai apoi în cel european.
Marea Schismă
Străinii de la Milan Cricket and Football Club duseseră greul începutului, au creat o echipă care a câștigat primele titluri în Italia, iar acum se vedeau ușor-ușor dați la o parte pentru a li se face loc italienilor. Atunci s-a luat marea decizie. Străinii au plecat și au format ceea ce avea să devină Internazionale Milano. Marea rivală. Culorile semănau puțin. În loc de negru și roșu au ales negru și albastru.
Și, culmea, interiștii au și câștigat primul titlu repede, la doar al doilea sezon de la "Marea Schismă". Era trupa căpitanului și antrenorului în același timp Virgilio Fossati, cel care doar peste câțiva ani avea să fie ucis într-una din bătăliile Marelui Război.
Conflictele între cele două grupări au început să apară lesne, căci toată lumea din oraș știa că Inter era favorita burghezilor din oraș, în timp ce Milanul era văzut mai degrabă ca trupa muncitorilor, a oamenilor mai degrabă nu foarte înstăriți.
Să ne întoarcem însă la cel despre care se pot spune și o mie de povești, Giuseppe Meazza, omul care dă și acum numele stadionului din Milano, San Siro.
Meazza, copilul teribil
Supranumit "Il Balilla", Giuseppe a fost fără discuție unul dintre cei mai mari fotbaliști italieni ai tuturor timpurilor. El a făcut istorie în special pentru Inter, pentru care a bifat 242 de goluri în 365 de partide. A condus Italia la victorie în două Campionate Mondiale la rând, în 1934 și 1938, câștigând și Balonul de Aur în 1934. Are 3 titluri cucerite cu Inter, în 1930, 1938 și 1940, plus Cupa Italiei în 1939.
A ales-o apoi pe marea rivală Milan, pentru care a evoluat între 1940 și 1942, marcând de 9 ori în 37 de partide. A pierdut aici o finală de Cupă în 1942. Culmea, deși prea puțini își mai amintesc, Peppe Meazza a evoluat și pentru cel de-al treilea "grand" al Italiei, în sezonul 1942/1943, când a bifat 10 reușite în 27 de jocuri. Dar s-a retras tot la prima sa dragoste, Inter, puțin după război, în sezonul 1946/1947, când a mai dat 2 goluri în 17 meciuri. Tot stadionul a plâns la retragerea marelui Balilla.
Tramvaiul care te lasă în fața marelui San Siro
Ca să ajungi pe San Siro nu e mare lucru. Linia tramvaiului 16 se termină chiar în fața stadionului. E drept că mai există acum în timpurile moderne și "trenul galben fără cai", metroul, dar stația Lotto a acestuia se află cam la 15 minute de mers pe jos până la Meazza.
Prima și prima dată, cele două grupări s-au întâlnit pe 10 ianuarie 1909. Se termina 3-2 pentru Milan, după goluri marcate de Attilio Trerè, Pietro Lana și Max Laich, în timp ce interiștii punctau prin Achille Gama și Bernard Schuler.
Milan a reușit cea mai clară victorie din istoria întâlnirilor directe, 8-1 în Copa Mauro, pe 3 martie 1918. Trebuie spus că acesta este singurul derbi al unui oraș european în care se întâlnesc două formații care au în palmares Cupa Campionilor/Champions League.
Cele mai frumoase zece goluri în derbiurile Inter - Milan pot fi urmărite într-un clasament realizat de fanii de pe YouTube:
Referințe bibliografice: tuttomilan.net, magliarossonera.it, inter.it, sempremilan.com.