Fotbalul belgian, sub "Legea Tăcerii"

Fotbalul belgian, sub "Legea Tăcerii"
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

„Legea tăcerii” domneşte în fotbalul belgian, susţine Thierry Luthers, ziarist al radioteleviziunii RTBF, realizatorul documentarului intitulat „Mijlocaşul”, care va fi difuzat miercuri.

„Vreau de la bun început să precizez că este un documentar pe care l-am realizat împreună cu prietenul meu, ziaristul de investigaţii Patrick Remacle. A durat mult din diverse motive. Mai întâi a fost Covid-ul care nu a uşurat deloc lucrurile, dar mai ales ne-am lovit de Omerta. Este legea tăcerii. Nimeni nu voia să vorbească, a trebuit să insistăm, a trebuit să vedem multă lume ca să reuşim să avem câteva interviuri. Când ne dăm seama că există Omerta, legea tăcerii, multe minciuni, mulţi bani, nu puţină corupţie. Există acest sentiment permanent de impunitate. Lumea îşi spune ‘dacă merge aşa, continuăm înşelătoria şi vom vedea’. Şi în plus toată lumea o face. Toate caracteristicile pe care le-am amintit sunt oarecum cele ale unui sistem mafiot. În orice caz este o lume închisă, poate şi mai mult în Belgia care este o piaţă mică, unde toată lumea se cunoaşte, unde toată lumea lucrează împreună într-un mod puţin incestuos, îndrăznesc să spun. Am încercat să scotocim prin toate acestea şi nu a mirosit foarte bine”, a declarat Luthers.

ADVERTISING

Documentarul va explora mai ales dosarul "Footgate" şi operaţiunea "Cu mâinile curate", însă Luthers afirmă că va fi vorba şi de nume care nu au fost menţionate până acum.

În centrul documentarului va fi atotputernicul Mogi Bayat, fost conducător al clubului Charleroi, devenit, în câţiva ani, cel mai mai influent agent de jucători din fotbalul belgian.

Activ la majoritatea cluburilor din Belgia, iranianul a fost implicat în afacerea "Footgate". În timpul anchetei, numeroase ceasuri de lux (şi cutii goale) au fost găsite la el acasă. RTBF se întreabă ce s-a întâmplat cu aceste ceasuri şi de ce anchetatorii au găsit atâtea cutii goale în locuinţa lui Bayat. Este posibil ca aceste ceasuri să fi servit drept monedă de schimb pentru ca Bayat să-şi atingă scopurile?

ADVERTISING

"Mi-a propus un ceas de 50.000 de euro'', este mărturia unui fost oficial al unui club din Pro League. Sub acoperirea anonimatului, acesta va relata primele sale contacte cu Mogi Bayat cu ocazia unui transfer realizat în 2016.

Aceste ceasuri vor continua să joace un rol capital. O notă, dezvăluită de anchetatori, va ridica vălul asupra unor practici ale lui Mogi Bayat. Agentul iranian folosea numele tatălui său (sau al vărului său) pentru a simula exporturi de ceasuri. Se pune întrebarea de ce a procedat astfel şi mai ales ce impact a avut acest lucru asupra sezonului Pro League 2014, notează site-ul RTBF.

ADVERTISING

Fratele agentului de jucători, Mehdi Bayat, a fost preşedintele Federaţiei belgiene de fotbal din 2019 până în acest an.

Citește și alte articole de pe SpotMedia.ro:

Apasă aici pentru a vedea toate articolele din sport de pe spotmedia.ro


Urmărește-ne pe Facebook 👇 și află cele mai tari știri din fotbal!