Dispută pe premiile de la Jocurile Olimpice: Contabilul FR Canotaj, propus să încaseze 162 de mii de euro: "Știți și voi cum sunt plătiți contabilii în viața de zi cu zi"

Dispută pe premiile de la Jocurile Olimpice: Contabilul FR Canotaj, propus să încaseze 162 de mii de euro: "Știți și voi cum sunt plătiți contabilii în viața de zi cu zi"
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Federația Română de Canotaj a înaintat propunerile pentru premierile în urma rezultatelor de la Jocurile Olimpice de la Paris. Antrenorii au fost propuși pentru a încasa aproape 4 milioane de euro, dar nici staff-ul administrativ nu a fost ignorat. Contabilul-șef al FR Canotaj a fost propus pentru o primă de 162 de mii de euro, la fel precum secretarul general. Ca o comparație, David Popovici a primit 140 de mii de euro pentru o medalie de aur și 84 de mii pentru bronz.

FR Canotaj a trimis propunerile la COSR, care trebuie să le valideze înainte ca premiile să fie oferite. Suma totală propusă pentru premierile de la canotaj este de 8,75 milioane de euro.

Cel mai mult vor câștiga antrenorii. Antrenorul principal Antonio Colamonici a fost propus pentru un premiu de 475 de mii de euro, în timp ce secunzii Ciprian Atomei, Sorin Bahnărel, Rodica Macovei, Despina Marcus și Cosmin Boguș au câte 309.400 de euro, conform Gsp.ro. Alți 8 antrenori secunzi au fost propuși cu câte 238.000 de euro. Cei 14 antrenori vor încasa 3.927.000 de euro.

De asemenea, alți 39 de antrenori care i-au descoperit și pregătit de-a lungul carierei pe sportivi vor încasa încă 928.200 de euro. Tehnicienii și specialiștii, într-un total de 13 persoane, vor primi 476.000 de euro.

ADVERTISING

Pe listă apare și Roxana Petrescu, contabilul-șef al FR Canotaj, cu un total de 162.000 de euro. Aceeași sumă o va încasa și Erhan Cătălin, secretarul general al FR de Canotaj.

Din lotul de la canotaj, sportivii care au adus aurul au încasat câte 140 de mii de euro. Medaliații cu argint 112 mii de euro, după cum urmează:

  • 8+1 feminin (Maria Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Ancuţa Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereş, Ioana Vrînceanu, Simona Radiş, Victoria Ştefania Petreanu) - medalie de aur
  • dublu vâsle masculin (Andrei Cornea, Marian Enache) - medalie de aur
  • dublu vâsle feminin - categorie uşoară ( Gianina van Groningen, Ionela Cozmiuc) - medalie de argint
  • dublu vâsle feminin (Ancuţa Bodnar, Simona Radiş) - medalie de argint
  • dublu rame feminin (Ioana Vrînceanu, Roxana Anghel) - medalie de argint

Ce spune șeful canotajului din România

Curios este că Erhan Cătălin, secretarul general al FRC, a fost numit în funcție cu doar 2 luni înaintea Jocurilor Olimpice. "Dacă era secretar general la ora aceea, aia e! Dumnealui s-a implicat impecabil. A lucrat și în altă parte, acum a fost însărcinat periodic cu postul de secretar general. Suntem o echipă. Și asta e legea! Noi am propus totul la nivelul maxim permis de lege. Mai departe, cine avizează mai sus poate analiza: e mult, e puțin, se mai taie, nu se mai taie, au sau n-au bani! Așa e și la antrenori", a spus președintele FRC, Valentin Gavril, pentru Gsp.ro.

ADVERTISING

De asemenea, președintele FRC spune că i se pare cam mare și suma cu care a fost propusă Roxana Petrescu, contabilul șef al Federației.

"Dacă se va considera că e prea mult, să se taie! Nu am făcut nimic în afara legii. Așa, multe lucruri nu mi se par corecte în țara asta. Dar aici nu discutăm despre corect sau incorect, ci despre legal sau ilegal! Nu e rezonabil, într-adevăr, dar știți și dumneavoastră cum sunt plătiți contabilii în viața de zi cu zi. Și contabilii, și în alte domenii. Și, până la urmă, nu ia contabila banii ăștia în fiecare an.", a completat oficialul FRC.

De fapt, Gavril spune că nu le-ar da tuturor subalternilor săi premiile propuse dacă ar avea putere de decizie. "Unora chiar le-aș da, pentru că știu cât muncesc! Dar la alții, sincer!, nu aș accepta sumele astea", a explicat el.

Eduard Novak dă vina pe Elisabeta Lipă

Fost ministru al Sportului, Eduard Novak a dat vina pe Elisabeta Lipă pentru această situație. El acuză că Lipă conduce din umbră federația.

"Nu e normal ce se întâmplă! E un sistem frumos pus la punct! Nu degeaba doamna Lipă e motivată cu canotajul. Vorbim despre un star al lumii, David Popovici, iar secretarul general al unei federații, un neica nimeni, ia mai mult decât David Popovici?! Nu cred că e ceva ilegal, dar arată că legile care privesc sportul românesc sunt dezastruoase, adică te duc într-o situație care frizează penibilul”, a spus Novak.

ADVERTISING

Declarația Elisabetei Lipă

Elisabeta Lipă a confirmat premiierile oferite, dar nu a făcut nicio precizare despre doi angajați din personalul Federației care primesc sume uriașe.

"Normele financiare 1447/2007, cu modificările ulterioare, la Legea Sportului nr 69/2000 se aplică tuturor sportivilor, personalului auxiliar şi al federaţiilor de specialitate, precum şi al instituţiilor prevăzute de lege. Sumele respective sunt distribuite, de regulă, prin intermediul angajatei/angajatului împuternicit în acest sens, în mod transparent.

În acest fel, personalul din federaţii care lucrează timp de patru ani pentru salarii lunare medii de 600 de euro - echivalentul în lei - primeşte o recunoaştere meritată a nivelului de implicare prin care generează cadrul optim de pregătire a performanţelor cu care ajungem cu toţii să ne mândrim în cea mai importantă competiţie la nivel internaţional.

În speranţa că acum memoria domnului ministru Novak are repere mai concrete în privinţa procedurilor pe care le-a urmat în timpul mandatului său, le mulţumesc încă o dată pentru efort şi îi felicit pe toţi sportivii de performanţă ai României şi pe cei care contribuie zilnic, prin munca lor, la aceste rezultate remarcabile. Hai, România!", a transmis Elisabeta Lipă.

Comunicatul Federației Române de Canotaj

În urma apariției informațiilor în spațiul public, Federația Română de Canotaj a reacționat printr-un comunicat de presă. FRC a confirmat că cei doi angajați vor fi răsplătiți cu 324 de mii de euro, deoarece trebuie să aibă "o recunoaștere meritată a nivelului de implicare prin care generează cadrul optim de pregătire a performanțelor cu care ajungem cu toții să ne mândrim în cea mai importantă competiție la nivel internațional".

Iată comunicatul Federației:

În urma controverselor din spațiul public, generate în urma unor afirmații ale fostului ministru al Sportului, dl. Eduard Novak, referitor la sumele acordate drept recompensă angajaților Federației, precizăm că totul se desfășoară în baza unui cadru legal bine determinat.

Normele financiare 1447/2007, cu modificările ulterioare, la Legea Sportului nr. 69/2000, se aplică tuturor sportivilor și personalului auxiliar și precizează că angajații federațiilor sunt recompensați cu sume care reprezintă 40 la sută din valoarea premiilor oferite sportivilor care au performat la Olimpiadă.

În acest fel, personalul din federație primește o recunoaștere meritată a nivelului de implicare prin care generează cadrul optim de pregătire a performanțelor cu care ajungem cu toții să ne mândrim în cea mai importantă competiție la nivel internațional.

În cazul Federației Române de Canotaj, întreaga sumă alocată la nivelul personalului instituției, raportată la nivelul de performanță obținut de sportivii noștri la Olimpiada de la Paris, este în cuantum de 324.000 Euro și rezultă prin adunarea celor două sume de 162.000 Euro.

Aceasta sumă este destinată întregului personal al FRC, în funcție de contribuția fiecăruia la pregătirea și obținera performanțelor olimpice. Precizam că personalul FRC este format, în prezent, din 50 persoane.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇